Pediatrics

גיל וסבירות לסגירה ספונטנית של בקע טבורי (JAMA Pediatrics) – ד”ר עדיו זיו, עורך מדור ילדים

שבר הרניה
מחקר זה, שפורסם בJAMA Pediatrics דן בסוגיה שכיחות הסגירה הספונטנית של בקעים טבורים שלא נסגרו עד גיל 3 שנים, והעיתוי המומלץ לניתוח תיקון. ד”ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

בקע טבורי הינו שכיח ומופיע בעשרה עד שלושים אחוזים מהילודים בארה”ב. הטיפול המקובל בקרב רופאי הילדים הינו מעקב שמרני והרגעת ההורים בציפייה לסגירה ספונטנית ונסיגת הבקע. על פי רוב, בקעים שלא עוברים סגירה ספונטנית מיועדים לתיקון ניתוחי. לתיקון ניתוחי שמבוצע לפני גיל 4 שנים שכיחות לא מבוטלת של סיבוכי ניתוח וחזרת הבקע. ההמלצות לגבי הגיל המועדף לביצוע הניתוח שונה בין מקומות שונים בעולם, וקיים חסר במידע על המהלך הטבעי של הבקעים, לפי גודלם, בגילאים אלו של קבלת ההחלטה, גילאי 3 עד 5 שנים.

המחקר הנוכחי שפורסם בJAMA Pediatrics  על ידי קתרין היי וקבוצתה, דן בסוגיה שכיחות הסגירה הספונטנית של בקעים טבורים שלא נסגרו עד גיל 3 שנים, והעיתוי המומלץ לניתוח תיקון. ד”ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

תוצאות המחקר הראו שמתוך כ-167,000 ילודים שהשתתפו במחקר, 3342 (כ-2%) אובחנו עם בקע טבורי שניתן היה למדוד את גודלו. מתוכם,כ- 85% אובחנו עם בקע טבורי קטן וכ-15% אובחנו עם בקע טבורי גדול. בקע טבורי הוגדר כ”קטן” אם תואר בבדיקה הגופנית כבקע קטן ו/או אם גודלו נמדד כקטן מ-1 ס”מ. גיל החציון לאבחון היה 1.6 חודשים, ולא נצפה הבדל בשכיחות בין המינים. המחקר הראה ש-88.6% מכלל ההרניות נסגרו ספונטנית עד גיל 5 שנים, ללא תלות בגודלן. כ-90% מהבקעים הקטנים וכ-80% מהבקעים הגדולים נסגרו ספונטנית עד גיל 5.

לגבי בקעים טבוריים שלא נסגרו עד גיל שלוש שנים, המחקר הראה שהסבירות שבקע טבורי יסגר עד גיל 4 שנים היתה 20 אחוז, ושהסבירות שייסגר עד גיל 5 שנים הינה כ-35 אחוז. מעקב בן שנתיים הראה סבירות של 37 אחוז שבקע קטן שנותר פתוח עד גיל 3 יסגר עד גיל 5 שנים,  וסבירות של 29.6 אחוז שבקע גדול שנותר פתוח עד גיל 3 יסגר עד גיל חמש שנים. המחקר הראה שללא תלות בגודל הבקע, קיימת סבירות לא מבוטלת לסגירה ספונטנית של בקעים פרסיסטנטיים בין גיל שלוש עד חמש שנים. החוקרים מסכמים שתוצאות המחקר מלמדות שיש לדחות החלטה על ניתוח תיקון עד גיל 5.

הערת העורך

מתפקידיו של רופא הילדים להרגיע הורים לילודים וילדים עם בקע טבורי לאור הסבירות הגבוהה (בת כ-90 אחוז בממוצע) לסגירה ספונטנית של הבקע, ולהציע מעקב שמרני עד סביבות גיל 5 שנים, לפני הפניה למומחה לכירורגית ילדים.

למקור

Age and Probability of Spontaneous Umbilical Hernia Closure

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ההשפעות של מאפיינים שונים על התוצאות ארוכת הטווח של טיפול בהידרוקורטיזון זמן קצר לאחר הלידה בפגים מונשמים (JAMA)

    ההשפעות של מאפיינים שונים על התוצאות ארוכת הטווח של טיפול בהידרוקורטיזון זמן קצר לאחר הלידה בפגים מונשמים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת Archives of Disease in Childhood: Fetal and Neonatal Edition מדווחים חוקרים מהולנד ובלגיה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים שנולדו לפני שבוע 27 להיריון, טיפול סיסטמי בהידרוקורטיזון עשוי להביא לשיפור סיכויי ההישרדות או ליקוי נוירו-התפתחותי. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • ההשפעה של גירוי לשד עצם על שיעורי החלמה לאחר תיקון ארתרוסקופי של מסובבי הכתף (Am J Sports Med)

    ההשפעה של גירוי לשד עצם על שיעורי החלמה לאחר תיקון ארתרוסקופי של מסובבי הכתף (Am J Sports Med)

    גירוי לשד העצם (Bone Marrow Stimulation) לא הוביל לשיפור החלמה בחולים לאחר תיקון ארתרוסקופי של מסובבי הכתף ולא הוביל לשיפור בתוצאות לאחר-ניתוח או בטווח התנועה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת American Journal of Sports Medicine. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של חמישה מחקרים שדיווחו על שיעורי החלמה ותוצאים לפי דיווחי המטופלים להערכת תוצאות גירוי […]

  • בדידות בילדות מנבאת פסיכוזה? (EPA)

    בדידות בילדות מנבאת פסיכוזה? (EPA)

    תפיסה של בדידות במהלך הילדות שהוערכה באופן סובייקטיבי ורטרוספקטיבי על ידי מטופלים קשורה לסיכון מוגבר ביותר מפי שניים לאירוע ראשון של פסיכוזה, כך עולה ממחקר שהוצג בקונגרס האיגוד הפסיכיאטרי האירופי

  • תוצאות טובות יותר לניתוח כתף הפוכה לעומת טיפול שמרני במקרים של שבר הומרוס (J Shoulder Elbow Surg)

    תוצאות טובות יותר לניתוח כתף הפוכה לעומת טיפול שמרני במקרים של שבר הומרוס (J Shoulder Elbow Surg)

    בחולים עם שבר הומרוס פרוקסימאלי עם תזוזה שעברו ניתוח החלפת כתף הפוכה תועדו תוצאות טובות יותר לאחר שנה אחת, בהשוואה לאלו שטופלו שמרנית, ללא התערבות ניתוחית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Shoulder and Elbow Surgery. החוקרים השלימו מחקר רב-מרכזי, פרוספקטיבי, אקראי ומבוקר שכלל חולים עם שבר הומרוס פרוקסימאלי עם תזוזה שחולקו […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מחקר ראשון להערכת טיפול CAR-T בילדים עם לופוס (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מחקר ראשון להערכת טיפול CAR-T בילדים עם לופוס (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר מחקר ראשון להערכת טיפול CAR-T (או Chimeric Antigen Receptor T-cell) בילדים עם אבחנה של SLE (או Systemic Lupus Erythematosus). מחקר REACT-01 (או Reversing Autoimmunity through Cell Therapy) יהיה בהובלת מומחים מסיאטל וצפוי להתחיל בקיץ הקרוב. התקווה היא כי הטיפול יאפשר להגדיל את מספר החולים הצעירים עם […]

  • יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים עם בקע מפשעתי, השלמת תיקון בקרע לאחר השחרור מיחידת טיפול נמרץ ביילודים הובילה לשיעור נמוך יותר של אירועים חריגים, בהשוואה לפרוצדורות שבוצעו לפני השחרור מבית החולים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • פעילות גופנית והשפעותיה על בריאות נפשית בילדים ומתבגרים עם הפרעה נוירו-התפתחותית (JAMA PEDIATRICS)

    פעילות גופנית והשפעותיה על בריאות נפשית בילדים ומתבגרים עם הפרעה נוירו-התפתחותית (JAMA PEDIATRICS)

    מטה אנליזה וסקירה סיסטמתית (מחקר משולב) שפורסמה לאחרונה ב-JAMA PEDIATRICS, עסקה בבריאותם הנפשית של ילדים ובני נוער עם פגיעה נוירולוגית-התפתחותית, על מנת לבחון את הקשר בין פעילות גופנית לפרמטרים של בריאות נפשית: תפקוד קוגניטיבי, בריאות נפשית-פסיכולוגית, הכללת והפנמת בעיות. ד”ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה