PTSD

הקשר בין בתסמונת דחק בתר-חבלתית ופגיעה בתפקוד האנדותל (מתוך כנס ה-APA)

מתוצאות מחקר חדש, שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-APA (American Psychiatric Association) עולה קשר בין תסמונת דחק בתר-חבלתית ובין פגיעה בהתרחבות כלי דם כליליים וסיכון מוגבר לסיבוכים לבביים מג’וריים.

החוקרים מדווחים על קשר בלתי-תלוי בין תסמונת דחק בתר-חבלתית ובין פגיעה באנדותל כלי הדם הכליליים, כפי שנקבע לפי מדד CDI (Coronary Distensibility Index), כמו גם טרשת עורקים וכי הנ”ל ניבא באופן בלתי-תלוי התפתחות סיבוכים לבביים מג’וריים. עוד תואר קשר בלתי-תלוי בין תפקוד האנדותל ובין חומרת תסמיני תסמונת דחק בתר-חבלתית.

מדגם המחקר כלל 246 משתתפים, בגיל ממוצע של 63 שנים (12% נשים) עם תסמונת דחק בתר-חבלתית (50 חולים) וללא תסמונת דחק בתר-חבלתית (196 משתתפים). כולם השלימו בדיקת CTA והערכת CDI, כמו גם הערכה של המצב הפסיכולוגי להבחנה בין חולים עם תסמונת דחק בתר-חבלתית ואלו ללא ההפרעה הפסיכיאטרית.

החוקרים השלימו סקירה של הרשומות הרפואיות במטרה לקבוע את האבחנות והתוצאים; החולים היו במעקב למשך תקופה ממוצעת של 50 חודשים. סיבוכים לבביים מג’וריים כללו אוטם שריר הלב או תמותה קרדיווסקולארית.  תוצא הסיום העיקרי כלל הופעת אוטם שריר הלב או תמותה קרדיווסקולארית.

מהנתונים עלה כי מדדי CDI היו נמוכים משמעותית בחולים עם תסמונת דחק בתר-חבלתית בהשוואה לאלו ללא ההפרעה הפסיכיאטרית (3.4 לעומת 4.8, p=0.01). השפעה זו הייתה בולטת יותר בנשים בהשוואה לגברים (p=0.0001).

עוד עלה מהנתונים קשר הפוך בין מדדי CDI ובין חומרת מחלת עורקים כלילית, עם קשר בולט יותר בחולים עם תסמונת דחק בתר-חבלתית בהשוואה לחולים ללא ההפרעה הפסיכיאטרית.

לאחר תקנון לגורמי סיכון, הסיכון היחסי לסיבוכים לבביים מג’וריים היה גבוה ב-56% באלו עם תסמונת דחק בתר-חבלתית בהשוואה לאלו ללא תסמונת דחק בתר-חבלתית (p=0.001). בדומה, הסיכון היחסי לסיבוכים לבביים מג’וריים היה גבוה ב-95% עבור כל ירידה של יחידה אחת במדד CDI.

עם זאת, מניתוח סטטיסטי עלה קשר משמעותי בין תסמונת דחק בתר-חבלתית ובין ליקוי בתפקוד האנדותל עם סיכון מוגבר לסיבוכים לבביים מג’וריים. לאחר תקנון לגיל, מין, גורמי סיכון מקובלים ומחלת עורקים כלילית לפי CTA, הסיכון היחסי לסיבוכים לבביים מג’וריים היה גבוה ב-234% עבור כל ירידה של יחידה אחת במדד CDI ובנוכחות תסמונת דחק בתר-חבלתית בהשוואה לאלו ללא תסמונת דחק בתר-חבלתית (p=0.001).

לאחר תקנון לגורמי סיכון, שיעורי ההישרדות ללא-אירועים עמדו על 98% באלו ללא תסמונת דחק בתר-חבלתית עם ערכי CDI תקינים; על 86.2% באלו ללא תסמונת דחק בתר-חבלתית אך עם ערכי CDI המעידים על פגיעה בתפקוד האנדותל , על 89.5% באלו עם תסמונת דחק בתר-חבלתית אך עם ערכי CDI תקינים ועל 67.5% באלו עם תסמונת דחק בתר-חבלתית וערכי CDI לקויים (p=0.001).

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים בנושא.

מתוך כנס ה-APA

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • פעילות גופנית והשפעותיה על בריאות נפשית בילדים ומתבגרים עם הפרעה נוירו-התפתחותית (JAMA PEDIATRICS)

    פעילות גופנית והשפעותיה על בריאות נפשית בילדים ומתבגרים עם הפרעה נוירו-התפתחותית (JAMA PEDIATRICS)

    מטה אנליזה וסקירה סיסטמתית (מחקר משולב) שפורסמה לאחרונה ב-JAMA PEDIATRICS, עסקה בבריאותם הנפשית של ילדים ובני נוער עם פגיעה נוירולוגית-התפתחותית, על מנת לבחון את הקשר בין פעילות גופנית לפרמטרים של בריאות נפשית: תפקוד קוגניטיבי, בריאות נפשית-פסיכולוגית, הכללת והפנמת בעיות. ד”ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    בקרב אלו הצורכים אלכוהול בכמות רבה, הפחתת צריכת אלכוהול להיקף קל עד מתון מלווה בירידה של 23% בסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים, כך עולה ממחקר עוקבה גדול שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 21,011 מבוגרים ממאגר Korean National Health Insurance Service-Health Screening Database עם צריכת אלכוהול רבה בתחילת הדרך (90.39% […]

  • התועלת של אנטרסטו בטיפול בחולים מאושפזים עם החמרת אי-ספיקת לב (J Am Coll Cardiol)

    התועלת של אנטרסטו בטיפול בחולים מאושפזים עם החמרת אי-ספיקת לב (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות בתועלת של טיפול ב-Sacubitril/Valsartan (אנטרסטו) בחולים מאושפזים בשל החמרת אי-ספיקת לב. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים אודות היעילות והבטיחות של טיפול באנטרסטו בחולים מאושפזים עם אי-ספיקת לב לאורך ספקטרום מקטע הפליטה של חדר שמאל. הם […]

  • טיפול ב-Icosapent Ethyl מפחית רמות Liporprotein (a) וסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים (J Am Coll Cardiol)

    טיפול ב-Icosapent Ethyl מפחית רמות Liporprotein (a) וסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוזי Lp(a) (או Lipoprotein (a)) מנבאים את הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים בחולים עם רמות טריגליצרידים גבוהות במהלך טיפול בסטטינים. חשוב מכך, טיפול ב-Icosapent Ethyl (וסקפה) הפחית את הסיכון לסיבוכים אלו לאורך טווח רחב של רמות […]

  • טכיקרדיה פרוקסיזמלית על-חדרית (JAMA,CME)

    טכיקרדיה פרוקסיזמלית על-חדרית (JAMA,CME)

    טכיקרדיה פּרוקסיזמלית על-חדרית (Paroxysmal Supra-Ventricular Tachycardia) כוללת בתוכה טָכיאריתְמיוֹת (Tachyarrhythmia ) שמקורן החשמלי הוא דרך צומת הפרוזדור והחדר (atrio-ventricular junction, ובקיצור AV junction) וטָכיאריתְמיוֹת שעוברות דרך צומת זה, עם קצב לב העולה על 100/דקה. תת-סוגים של הפרעת קצב זו כוללים AV Nodal Reentrant Tachycardia (ובקיצור AVNRT),AV Reentrant Tachycardia (AVRT) וטכיקרדיה עלייתית מוקדית (Focal Atrial Tachycardia). מאמר זה, מתוך ה-JAMA, מתעמק באפידמיולוגיה, בפתופיזיולוגיה, באבחון, ובאסטרטגיות טיפול.

  • מה בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה במבוגרים בארצות הברית? (Front Nutr)

    מה בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה במבוגרים בארצות הברית? (Front Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת Frontiers in Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר הפוך בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה בקרב מבוגרים בארצות הברית, כאשר באלו עם חסר ויטמין D תועד סיכון גבוה יותר משמעותית לחרדה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים העלו את האפשרות לקשר בין ויטמין D […]

  • סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות ואיכות חיים ירודה בילדים עם מחלת לב מולדת (J Pediatr Rehabil Med)

    סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות ואיכות חיים ירודה בילדים עם מחלת לב מולדת (J Pediatr Rehabil Med)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Pediatric Rehabilitation Medicine עולה כי בילדים עם מחלת לב מולדת סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות וכן איכות חיים כוללת נמוכה יותר, בהשוואה לילדים בריאים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לקבוע את שיעורי ההימצאות של הפרעות פסיכיאטריות ספציפיות, לזהות גורמים מנבאים הקשורים עם הפרעות אלו ולבחון את איכות החיים הכוללת של […]

  • השימוש באיזוטרטינואין והקשר לאובדנות ולהפרעות פסיכיאטריות: מטה אנליזה (JAMA)

    השימוש באיזוטרטינואין והקשר לאובדנות ולהפרעות פסיכיאטריות: מטה אנליזה (JAMA)

    איזוטרטינואין (רואקוטן) הינה נגזרת של רטינואידים (ויטמין A) המשמשת לטיפול באקנה וולגריס (Acne Vulgaris) קשה שלא הגיבה לקוי טיפול מוקדמים. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף מחקר מה-JAMA Dermatology שעסק בהערכת הסיכון היחסי והמוחלט לאובדנות ולתחלואה נפשית בקרב המשתמשים באיזוטרטינואין, ומוסיף מהערותיו.

  • אנמיה מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים ותמותה בחולים עם פרפור פרוזדורים המופנים להתערבות כלילית מילעורית (Int J Cardiol)

    אנמיה מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים ותמותה בחולים עם פרפור פרוזדורים המופנים להתערבות כלילית מילעורית (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי אנמיה בדרגה בינונית או חמורה מלווה בעליה משמעותית בהיארעות סיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים ותמותה מכל-סיבה, כמו גם אירועי דמם מג’ורי בחולים עם פרפור פרוזדורים המופנים להתערבות כלילית מילעורית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים רבים אודות הקשר בין […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה