PTSD

האם יילודיי IVF סובלים מפוסט-טראומה?/מאמר אורח מאת חגית בן שחר (*)

היא נכנסה בצעד בטוח. קומתה ממוצעת, עגלגלה לבושה במיטב האופנה. אישה בכל הווייתה. איזו נוכחות! לרגע נאלמתי.

מסתבר שכבר אחת-עשרה שנים און אנד אוף היא מטופלת מטיפולי פוריות. בעוד חודשיים ימלאו לה ארבעים וחמש שנים. הרופא שלה הודיע לה באופן חד-משמעי שאחרי ארבעים וחמש הוא לא מוכן לטפל בה. זהו מבחינתו. "נותרו לי חודשיים… אני צריכה לגייס את כל התותחים… להשתמש בכל הדרכים… לכן הגעתי אלייך".

התגייסתי למשימה. מתוך ידיעה ברורה שהזמן העומד לרשותנו הוא מועט ביותר. גבול הארבעים וחמש הקרוב ריכך בה עמדות שעד כה ניצבו בתוכה איתנות. לראשונה הסכימה לתרומת ביצית. "אין לי ברירה… אחרת כל האחת-עשרה שנים הללו ירדו לטמיון".

ליוויתי אותה בהכנות לתרומה, הטלטלות הרגשיות שחוללו ההורמונים המשתנים לא נתנו לה מנוח. "מזל שבן-הזוג שלי כבר מתורגל ולא לוקח את ההתפרצויות שלי באופן אישי. הוא פשוט 'צולל' ומחכה שאני האמיתית תחזור".  הצפייה להיריון הייתה עבורה הפעם כמעט בלתי נסבלת. ואז באחד הבקרים שלחה אלי הודעה: 'אנחנו בהיריון!!! אני לא מפסיקה לבכות. אני יכולה לבוא?'.

ההיריון דרש מהם כוחות נפשיים. בדיקות חוזרות ונשנות, שמירת היריון, אשפוזים, לידה מוקדמת ופגות. הם נתנו את כל מה שהיה להם ועוד. הרצון הבלתי מתפשר שלהם, בעיקר שלה, בילד חצה כל מכשול. הם השכילו לדבוק זו בזה למרות הכול. כאישה וכמטפלת המפגש איתם השאיר אותי ללא מילים ועם עוצמה פנימית עמוקה.

ב- 25 ביולי שנת 1978 נולדה באנגליה לואיז בראון, ((Louise Brown תינוקת המבחנה הראשונה. מאז אותה פריצת דרך נולדו ברחבי העולם מיליוני תינוקות יילודיי הפריה חוץ-גופית, (IVF In Vitro Fertilization). זוגות, נשים חד-הוריות ומשפחות חד-מיניות בכל העולם זוכים להגשים חלום ללדת בזכות טכנולוגיה זו. מיליונים רבים של נשים וגברים זוכים לאושר בזכות טכנולוגיית הפריון על גווניה. לכאורה נוסחה מנצחת.

אלא שטיפולי הפוריות גובים מחירים.

דיווחים על מומים מולדים היו הראשונים להגיע. יש הרואים קשר אפשרי בין הזרקת הזירעון לביצית (ICSI) לבין סיכון גבוה יותר למומים מולדים אצל היילודים מהפרוצדורה הזו. יש לזכור שמדובר במספרים קטנים יחסית. (Davies, 2012).

רק לאחרונה התבשרנו ממחקר ארוך טווח ורב-משתתפים שהתקיים בסורוקה, באר-שבע, שבקרב יילודי IVF קיים סיכון רב יותר (פי 2.5- 3) להתפתחות סרטן וגידולים ממאירים של הילדות (Pediatric Cancers) מאשר בקרב יילודי הרשאת ביוץ  או הפריה טבעית. (Wainstoch et. al., 2017). מחקר ישראלי זה הצטרף למחקרים עם מחשבות או תוצאות דומות שהתקבלו בשנים האחרונות בשוודיה (2010Kalle'n et. al., ), נורווגיה (Myhre Reigstad, 2016) וארצות נוספות. ניתן כנראה להתייחס למגמה המצביעה על קשר מסוים בין יילודי טכנולוגיית ההפריה לבין סרטן. החוקרים אינם יודעים להסביר את הקשר. לצד הסרטן ומחלות נוספות פנו המחקרים לאפיוני אישיות נוספים.

מחקרים רבים מצאו שלא קיים הבדל בהתפתחות הקוגניטיבית בין ילדים שנוצרו ב-IVF לבין ילדים שנוצרו באופן טבעי. אחרים הצביעו על פער אפשרי בקרב יילודי IVF  בגילאי בית הספר בהסתגלותם החברתית וביכולת ההבעה העצמית שלהם סביב חרדה, דיכאון ואגרסיות. נמצא פער בבשלות הרגשית לרעת יילודיי ה-IVF שחוו דילול עוברים. מתוכם, הסתמן, שבנים וילדים להורים מבוגרים נמצאו בסיכון גבוה יותר לפתח קשיים רגשיים אלו. Levy Shiff et. al., 2010)).

ההתפתחות המוטורית של יילודי טכנולוגיות הפריון ART (הזרעה מלאכותית, IVF ופונדקאות) עשויה להיות מעוכבת ב-6 החודשים הראשונים לחייהם, אך הם עתידים  לסגור פערים עם יילודי הפריה הטבעית. (Yukiko et al, 2004).

באוניברסיטת קולומביה ניו-יורק הניחו, מתוך מדגם עצום שמנה 5.9 מיליון נבדקים, שקיימת אפשרות שיילודי IVF עשויים להיות בסיכון גבוה (כמעט כפול מילדים שנוצרו מזיווג טבעי) לאוטיזם. (Davies, 2015). 

החוקרים הצביעו על מגמות, איש מהם איננו מסביר אותן. יש המניחים שהבעיה בהורות מגוננת וחרדה, אחרים מניחים שתאי המין של ההורים שלא הצליחו להרות ללא התערבות טכנולוגית, מכילים גנים פגומים היוצרים צאצאים עם תחלואים. יש התולים את המקור לשיבושים בגילאי ההורים: אבות או אימהות מבוגרים וגם להיפך, אימהות צעירות. אחרים מניחים שהטכנולוגיה אגרסיבית מדי בעיקר ה- ICSI ועוד. מאחר ולא ניתן לבודד את השפעת התהליך הטכנולוגי עצמו, מחרדה הורית ומשתנים רבים נוספים תוצאות המחקרים נותרו ללא המלצות לפעולה.

כאשת טיפול המתמקדת בטיפול ומניעה של טראומת לידה אני מבקשת להביא בפניכם אפשרות נוספת. מבחינתי יילודי טכנולוגיות הפריון מועדים לעבור במהלך חייהם הפרה והפרינטאליים מספר מצבים ותהליכים בעלי פוטנציאל טראומטי. להנחה זו הגעתי מתוך מפגשים רבים עם מבוגרים וילדים שעיבדו מחדש את התקופה העוברית והתהליך הלידה שלהם.

אמנם, התהליכים שאנו חווים במהלך התקופה העוברית ובמהלך הלידה אינם חלק מהזיכרון המפורש. אך הזיכרון המובלע שלנו זוכר. הגוף זוכר. הגוף של יילודי טכנולוגית הפריון עשוי לזכור השתרשות ברחם שחווה אובדן וכאב. עשוי לזכור היריון בגופה של אם חרדה ומודאגת שמעביר אליו הורמוני דחק ברמה שהשלייה כבר לא מסוגלת לבלום. עשוי לזכור סכנת חיים בעקבות דימומים וקשיים נוספים. עשוי לזכור היריון מרובה עוברים או לחלופין דילול של חלק מאחיו ואחיותיו. עשוי לזכור יציאה לעולם קטן ולא-בשל בלידה מוקדמת. עשוי לזכור שהיה של מספר שבועות או חודשים בפגיה. עשוי לזכור ניתוחים ואשפוזים. יילודים אלו חייבים להילחם על חייהם לאורך חודשי חייהם הראשונים כל כך הרבה פעמים. לא פשוט!

כשהעובר נתון בסכנה וקיים איום על בטחונו  אין לו לאן לברוח או להסתתר. לא נותר לו אלא להתמודד עם הפגיעה. עומדים לרשותו מנגנוני הגנה פסיכו-מוטוריים ראשוניים ובסיסיים מאוד. הוא יכול להתכווץ או/ להתנתק. (צ'מברליין, 1992, 166-170). לכיווץ או להתנתקות במשך תקופה ישנו מחיר עצום.

עד כמה טראומה בתקופה הפרה והפרינטאלית יכולה להיות הרסנית?

יכולה גם יכולה! במקום להכביר במילים הנה סיפור מקרה נוסף:

ערב חג הפסח הגיעו רעות ואודי בן-זוגה למיון יולדות עקב פקיעת מים. הערכת משקל של העובר הניחה שמדובר בעובר השוקל כ-4 ק"ג. הצוות פותח בהרשאת לידה. הכאבים היו בלתי נסבלים. שעות על גבי שעות של צירים צפופים והלידה תקועה. הצוותים התחלפו מספר פעמים. כל משמרת עם רעיונותיה: אולי לדחוף? אולי למשוך?אחרי למעלה מיממה וחצי הגיעה רעות לאפיסת כוחות, היא החלה לוותר. רק אז הריצו אותה לניתוח קיסרי חירום.

חגי שקל הרבה מעבר למשקל המוערך. הוא בכה ללא הרף ובכל פעם שחיבקו אותו הוא בכה אף יותר. מסתבר שבמהלך הלידה נשברו בגופו מספר עצמות. איש לא התריע. רק כעבור חודש מהלידה אחות טיפת חלב שאלה בתמימות למראה הכתמים הכחולים על גפיו.

ככל שחלפו השנים נראה שהתפתחותו המוטורית של חגי הייתה תקינה. אך רגשית הוא סבל מפוביות, התקפי זעם והימנעויות. הוא התקשה לפתח קשרים חברתיים. בגיל 3.5 אובחן כסובל מ-PDD NOS (Pervasive Developmental Disorder Not Otherwise), הפרעה התפתחותית נרחבת לא משויכת, על הרצף האוטיסטי עם תפקוד גבוה.

פגשתי אותו בגיל 6.5 הוריו הניחו שהפוביות, ההימנעויות והתקפי הזעם מהם סבל מקורם בלידה הטראומטית אותה חווה. נפגשנו אחת לשבוע במשך כעשרה חודשים. במהלך הטיפול עיבדנו את חוויית הלידה שלו באמצעות משחק, מגע ושיחה. לקראת סיום הטיפול אובחן חגי מחדש. נמצא שהוא יצא מהספקטרום האוטיסטי.

מבחינתי, הוא לא היה שם מלכתחילה. הוא סבל מפוסט-טראומה בעקבות הלידה הקשה שחווה. כוחות ה"אני" (Self) שלו קרסו. קריסה שהתבטאה בקשיים פן הרגשי, החברתי והשפתי.

מאז חלפו מספר שנים. חגי ילד אהוב על חבריו, משוחרר ושמח.

סיפורו של חגי מיוחד. הודות לנחישותם ולפתיחותם של הוריו נוצרה דרך להחלמה וריפוי לחגי עצמו, להוריו ולמשפחה כולה מחוויית הלידה הטראומטית שחוו.

חגי ורעות אינם לבד. לידה טראומטית ברמות שונות הינה חוויה נפוצה. מאחר וטראומה הינה חוויה סובייקטיבית ומאחר והנושא עדיין לא מספיק מוכר ומדובר קשה להעריך במספרים. מניסיוני מדובר באחוזים גבוהים מהלידות בהם התינוקות, האימהות והאבות נפגעים.

חגי חווה היריון מיטיב, מזין וקשוב ובכל זאת קרס לתוך עצמו בעקבות לידה פולשנית ופוגענית שחווה. מה יגידו מי שכבר מרגע ההיווצרות שלהם הם עשויים לחוות טראומות?

קורטיזול מוכר "כהורמון הדחק" השפעתו משמעותית על המוח ועל המטבוליזם. לרוב רמתו עולה אצל אנשים המצויים במתח נפשי. אבל אצל אנשים שסבלו מפוסט-טראומה רמת הקורטיזול בגופם דווקא יורדת. איך הדברים מסתדרים?

קמצוץ של קורטיזול עשוי לעזור לנו לחצות מצבים קשים. אבל כמות מאסיבית שלו עשויה להסב נזקים פיזיולוגיים בגוף. על מנת לאפשר לגוף לשרוד אחרי טראומה משמעותית (בין אם טראומה מאסיבית חד-פעמית או מתמשכת) הגוף מאפשר שינוי אפיגנטי מדהים ומוריד את רמת הקורטיזול מתחת לנורמה לנפגעי פוסט-טראומה ובכך מאפשר להם לשרוד.

ריצ'ל יהודה ועמיתיה הכירו את "הטריק" האפיגנטי המדובר. הם בדקו את רמתו בגופם של 38 תינוקות שנולדו לאימהות שסבלו מפוסט-טראומה בעקבות מתקפת הטרור על מרכז הסחר העולמי  ב-11 בספטמבר בניו-יורק. רמת הקורטיזול בגופם של התינוקות הללו הייתה נמוכה. היא נותרה נמוכה גם בהמשך. ילדים אלו נותרו חרדתיים ורגישים מאוד לשינויים. הם בעצם סבלו מפוסט-טראומה בעקבות אירוע אקוטי שחוו כעוברים. פוסט-טראומה זו מלווה אותם עדיין, שנים אחרי לידתם. (מועלם, 2014, 69 70, Yehoda et al, 2005).

יילודי טכנולוגיית הפריון עשויים לשרוד מערך מורכב של אירועים העשויים להיות עבורם טראומטיים בזה אחר זה. טראומה רב פעמית זו עשויים לפגוע בחוסנם. עשויים גם לשבש ולשנות מבנים והרכבים במוחם.

שווה לבדוק את רמת הקורטיזול  בגופם של יילודי טכנולוגיית הפריון. אפשר שתיווצר אפשרות חדשה לטיפול פוסט-טראומה שאותה ניתן לעבד ולשחרר כבר בגילאים הצעירים. ולמי שמאמין כמוני בקשר ההדוק בין הגוף והנפש אולי נוכל למנוע מעט סבל ומחלות מיילודיי טכנולוגית הפריון וממשפחותיהם. אולי הסרטן למיניו, הפערים בהבשלה הרגשית, האוטיזם ותחלואים נוספים מהם הם סובלים לפחות חלקם מקורם בפוסט-טראומה רב שכבתית ממנה הם סובלים?

מי יודע?

(*) הכותבת: חגית בן-שחר (MA) מהמובילות בישראל בטיפול ומניעה של טראומת לידה, חוקרת עצמאית. מייסדת ומנהלת את 'צפרא' מרחב לימוד וחקר הפסיכולוגיה של ראשית החיים. מרצה ותיקה ומבוקשת באקדמיה ומחוצה לה. מחברת 'השחר של העידן השלישי' העוסק במיניות ומגדר ושוקדת כיום על ספר נוסף העוסק בראשית החיים וההיסטוריה של הלידה.

מקורות

מועלם, ש'. (2014). ממי ירשת את זה. איך הגנים שלנו משנים את החיים והחיים משנים את הגנים שלנו. רמות השבים: אריה ניר.

צ'מברליין, ד., ב., דר' (1992), תינוקות זוכרים לידה, הוצאת "אח".

Davies. M. Ph. D. et. al. (5 May 2012). Reproductive Technologies and the Risk of Birth Defects. The New England Journal of Medicine. http://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJMoa1008095

Davies, M. (23 March, 2015). IVF Babies 'may be twice as likely to develop autism' study claims. Online, Health.  http://www.dailymail.co.uk/health/article-3007598/IVF-babies-twice-likely-develop-autism-study-claims.html

Kalle'n, B. et. al. (July 2010). Cancer Risk in Children and Young Adults Conceived by In Vitro Fertilization. Pediatrics. http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2010/07/19/peds.2009-3225

Levy Shiff et. al., ( 7 June, 2010). Medical, cognitive, emotional, and behavioral outcomes in school-age children conceived by In-Vitro Fertilization .Taylor & Francis Online.  http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1207/s15374424jccp2703_8

Myhre Reigstad, M. MD.et. al.  (March, 2016) .Risk of Cancer in Children Conceived by Assisted  Reproductive Technology.  Pediatrics. V. 137, n.3.

Wainstock, T. Walfisch, A. Shoham-Vardi, l.  et. al. (March, 2017). Fertility treatments and pediatric neoplasms of offspring: results of a population-based cohort with a median follow-up of 10 years.  American Journal of Obstetrics & Gynecology.

Yehoda, R. at al. (2005). Transgenerational Effects of Posttraumatic Stress Disorder in Babies of Mothers Exposed to the World Trade Center Attacks during Pregnancy. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. 10.1210/jc.2005-0550

Yokiko, N. et al. (2004). Physical and mental development of children after in-vitro fertilization and embryo transfer.  Reproductive Medicine and Biology ; 3: 63 67 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1447-0578.2004.00054.x/pdf

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • וריאביליות במדידות לחץ דם מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים סביב הלידה (Pregnancy Hypertension)

    וריאביליות במדידות לחץ דם מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים סביב הלידה (Pregnancy Hypertension)

    שונות מביקור לביקור במדידות לחץ דם מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים פרינטאליים, כולל הפרעה בגדילת עובר ולידה מוקדמת בהריונות בסיכון גבוה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש ממנצ'סטר, בריטניה, שפורסמו בכתב העת Pregnancy Hypertension. במסגרת המחקר הרטרוספקטיבי בחנו החוקרים נתונים אודות 996 נשים הרות (גיל ממוצע של 33.8 שנים) עם יתר לחץ דם או גורמי סיכון ליתר […]

  • סוכרת הריונית מלווה בסיכון מוגבר להחמרת אסתמה במהלך ההיריון (J Allergy Clin Immunol)

    סוכרת הריונית מלווה בסיכון מוגבר להחמרת אסתמה במהלך ההיריון (J Allergy Clin Immunol)

    מחקר שפורסם ב-Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice מצא כי סוכרת הריונית מלווה בסיכון מוגבר להחמרת אסתמה במהלך ההיריון, אך לא בתקופה שלאחר הלידה. הממצאים מדגישים את החשיבות של ניטור מוקדם ושליטה ברמות הסוכר בדם בקרב נשים הרות עם אסתמה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שיעורי אסתמה בהיריון עומדים על 13% מכלל ההריונות […]

  • חשיפה רבה לראדון מלווה בסיכון מוגבר לסוכרת הריונית (JAMA Netw Open)

    חשיפה רבה לראדון מלווה בסיכון מוגבר לסוכרת הריונית (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה קשר בין חשיפה גבוהה יותר לראדון ובין סיכון מוגבר לסוכרת הריונית בנשים שלא ילדו בעבר, ממצאים המדגישים את הצורך בהערכת ההשפעה של חשיפה סביבתית על בריאות האם והעובר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לפי נתוני המרכז לבקרת מחלות ומניעתן, סוכרת הריונית מדווחת ב-10% מההריונות בכל שנה […]

  • מה בין ריכוזי קורטיזול בשיער לפני היריון ובטרימסטר הראשון ובין הסיכון ללידה מוקדמת? (Eur J Epidemiol)

    מה בין ריכוזי קורטיזול בשיער לפני היריון ובטרימסטר הראשון ובין הסיכון ללידה מוקדמת? (Eur J Epidemiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology עולה קשר סיבתי בין רמות קורטיקוסטרואידים באופן כרוני ובין הסיכון ללידה מוקדמת בנשים הרות. אירועים שליליים במהלך החיים ומצוקה פסיכולוגית כרונית לפני ובמהלך היריון נקשרו לעיתים קרובות עם סיכון מוגבר ללידה מוקדמת, אך הבסיס הביולוגי אינו ידוע. כעת בחנו החוקרים את הקשר בין רמות קורטיקוסטרואידים בשיער […]

  • נטילת תוספי ויטמין D בהיריון משפרת את חוזק העצם בצאצאים (Am J Clin Nutrition)

    נטילת תוספי ויטמין D בהיריון משפרת את חוזק העצם בצאצאים (Am J Clin Nutrition)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition עולה כי תוספי ויטמין D3 במינון יומי של 1000 יחידות בינלאומיות מתחילת היריון עד ללידה מלווה בשיפור תכולת מינרלים בעצם, BMD (או Bone Mineral Density) ו-BMAD (או Bone Mineral Apparent Density) בילדים בגילאי 6-7 שנים. מחקר MAVIDOS הינו מחקר כפל-סמיות, מבוקר-פלסבו, להערכת תוספי ויטמין D […]

  • טיפול במעכבי TNF מפחית סיכון לסוכרת הריונית בנשים עם מחלת מעי דלקתית (Am J Gastroenterol)

    טיפול במעכבי TNF מפחית סיכון לסוכרת הריונית בנשים עם מחלת מעי דלקתית (Am J Gastroenterol)

    טיפול במעכבי TNF במהלך 140 הימים הראשונים להיריון מלווה בירידה משמעותית בסיכון להתפתחות סוכרת הריונית בנשים עם מחלת מעי דלקתית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת The American Journal of Gastroenterology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים דיווחו על רמות מוגברות של TNF בנשים עם סוכרת הריונית, רמז להשפעה מגנה אפשרית של […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: חיסון ל-RSV לנשים בהריון

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: חיסון ל-RSV לנשים בהריון

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של "טיפ מחדר הרופא"! היום נדון בנושא החיסונים לוירוס RSV לנשים בהריון. וירוס ה-RSV גורם לזיהומים חמורים בדרכי הנשימה, במיוחד בתינוקות וילדים קטנים, ולכן החיסון נועד להגן על התינוקות בשבועות הראשונים לחייהם. עם זאת רבים העלו את החשש לבטיחות החיסון בזמן ההריון. בפרק הזה נבחן את המחקרים החדשים על בטיחות […]

  • שכיחות גבוהה של דיכאון לאחר-לידה בנשים לאחר ניתוח קיסרי (Am J Obstet Gynecol)

    שכיחות גבוהה של דיכאון לאחר-לידה בנשים לאחר ניתוח קיסרי (Am J Obstet Gynecol)

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology מדווחים חוקרים מצרפת על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי כאחת מכל שש נשים חווה תסמיני דיכאון לאחר לידה חודשיים לאחר ניתוח קיסרי, כאשר הסיכון להפרעת מצב רוח גבוה יותר במקרים של ניתוח דחוף, ניתוח קיסרי לאחר השראת לידה, העדר תמיכה חברתית בחדר ניתוח וכאב […]

  • פעילות גופנית לאחר לידה מפחיתה תסמיני דיכאון וחרדה (Br J Sports Medicine)

    פעילות גופנית לאחר לידה מפחיתה תסמיני דיכאון וחרדה (Br J Sports Medicine)

    פעילות גופנית לאחר-לידה מפחיתה חומרת תסמיני דיכאון וחרדה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת British Journal of Sports Medicine. התחלת אימונים גופניים בתוך 12 שבועות מהלידה מלווה בירידה גדולה יותר בתסמיני דיכאון. הסקירה השיטתית ומטה-אנליזה כללו 35 מחקרים אקראיים ומבוקרים ומחקרים לא-אקראיים, אשר כללו בסך הכול 4,072 משתתפות. מטרת הסקירה הייתה לבחון את […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה