Radiation Oncology

אספירציית מחט מגושים בשד (מתוך Canadian Medical Association Journal)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

ב-1 במרץ 2010 פורסמה ב- Canadian Medical Association Journal (CMAJ) סקירה ספרותית, העוסקת בהערכה המרפאתית המיידית של גושים בשד אצל רופא המשפחה. 

הכותבים מסבירים כי קיימת חשיבות להערכה מהירה של גושים בשד, הכרוכים בחרדה משמעותית מצד הנשים. הם מציינים כי ל-10% מגידולי השד הממאירים בנשים צעירות יש מאפיינים של פיברואדנומה, ועל כן יש לבצע הערכה יסודית של גוש חדש בשד בכל גיל. 25% מכל הגושים בשד הם ציסטות, ששכיחות בנשים פוריות מבוגרות מגיל 35 שנים, ולא שכיחות בנשים לאחר המנופאוזה (למעט בנשים המקבלות טיפול הורמונאלי).

במאמר הנוכחי סקרו הכותבים את הגישה הראשונית לבירור גושים נימושים בשד, והם מתארים מספר שיטות לאספירציית מחט מגושים במרפאה. 

בסקירה נכתב כי במקרים בהם עולה חשד למסה ממאירה בשד יש להפנות את האישה לכירורג שד ולביצוע מיידי של ממוגרפיה, אולטראסאונד וביופסית ליבה (Core Biopsy). מאפיינים המעלים חשד לממאירות כוללים מסה קשה ולא-סדירה המקובעת לעור, בלוטות לימפה נמושות באותו הצד, או מראה “עור תפוז” (Peau d’orange).

הכותבים מפרטים כי רופאי המשפחה יכולים להתחיל את הבירור של מסה נימושה בשד שאינה חשודה לממאירות. ניתן לבצע אספירציה של הגוש עם מחט דקה ללא הרדמה, על מנת להבדיל בין מסות ציסטיות למסות סולידיות, שכן בדיקות הדמיה אורכות זמן וכרוכות בחרדה מיותרת לחולות. עם זאת, הכותבים מציינים כי בדיקת אולטראסאונד היא חלופה אפשרית נוספת, על מנת לקבוע את סוג המסה. כמו כן, אין לבצע אספירציה מרפאתית בנשים עם שתלים בשד ובנשים המקבלות נוגדי קרישה.

אבחנה של ציסטה פשוטה נעשית כאשר הנוזל הנשאב אינו דמי והגוש נעלם לחלוטין לאחר השאיבה. על הרופאים לתעד במדויק את מיקום הציסטה בשד (בשיטת השעון וציון המרחק מהפטמה), ואין צורך לשלוח את הנוזל לבדיקה. עם זאת, יש להפנות את האישה לבדיקת כירורג שד במידה ומתקבל נוזל דמי, אם הגוש לא נעלם לגמרי לאחר השאיבה, או אם הגוש חוזר בהמשך. במקרים אלו יש לשלוח את הנוזל לבדיקה ציטולוגית. כמו כן, במקרים בהם נקבע כי מדובר בגוש סולידי, ניתן להוציא את המחט ללא צורך בשאיבה נוספת, או שניתן לבצע אספירציה ולשלוח את הדגימה לבדיקה ציטולוגית.

בין סיבוכי האספירציה ניתן לציין חוסר נוחות מקומית, הופעת המטומה בשל ניקור של כלי דם, תגובה ווזו-ווגאלית חולפת, ובמקרים נדירים גם פנאומותורקס. הכותבים מסבירים כי ניתן להימנע מסיבוך זה באמצעות הנעת הגוש קרוב לדופן בית החזה מעל לצלע לפני ביצוע האספירציה. עם זאת, במידה ונשאב אוויר למזרק יש לבצע צילומי חזה מידיים בשאיפה ונשיפה.

במידה ומיידעים את הרדיולוג הבודק, אספירציית מחט אינה כרוכה בשיעור מוגבר של תשובות חיוביות-שגויות בבדיקת הממוגרפיה. כמו כן, אין ראיות לכך שביופסיית מחט עלולה להוביל לפיזור התאים הממאירים. למעשה, רוב מקרי סרטן השד מאובחנים לפני הניתוח באמצעות ביופסית מחט או ביופסית ליבה.

יש לקבוע ביקורת לנשים עם ציסטה פשוטה לאחר 6-8 שבועות על מנת להעריך הישנות, המחייבת ביצוע בדיקת אולטראסאונד, ממוגרפיה, או שתיהן, וכן הפניה לכירורג. במידה והציסטה לא נישנית, אין צורך לבצע כל בירור נוסף.

נשים עם נגעים סולידיים יש להפנות לבדיקות הדמיה ולכירורג. בדיקת אולטראסאונד בלבד מומלצת לנשים צעירות מגיל 30 שנים, בעוד שנים מבוגרות מגיל 30 יש להפנות הן לאולטראסאונד והן לממוגרפיה.

הכותבים מדגישים כי מומלצת הערכה משולשת (בדיקה קלינית, הדמיה ואספירציה) על מנת להבטיח התאמה מירבית בין תוצאות ההערכה הקלינית ותוצאות בדיקות העזר. הם מציינים כי חלק מהקלינאים מעדיפים לדחות את הבדיקה הציטולוגית של גושים נמושים החשודים כפיברואדנומות, אך לדעתם הגישה עלולה להוביל לפספוס חלק ממקרי הממאירות בנשים צעירות. הכותבים מסבירים כי רוב המקרים בהם נעשה איחור באבחנת ממאירות של השד בנשים צעירות, מתרחשים בשל ממצאים קליניים או הדמייתיים תקינים בשלב ההתחלתי.

כותבי הסקירה מסכמים כי אספירציה מגוש נמוש בשד מאפשרת בירור של גושים סולידיים, והרגעה של נשים עם מסה ציסטית. על גוש סולידי לעבור הערכה משולשת, הכוללת בדיקה קלינית, הדמיה ואספירציית מחט, בעוד שציסטה פשוטה אינה דורשת בירור נוסף.

CMAJ 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Telisotuzumab לטיפול ב-NSCLC עם ביטוי מוגבר של חלבון c-Met

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Telisotuzumab לטיפול ב-NSCLC עם ביטוי מוגבר של חלבון c-Met

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) העניק אישור מואץ ל- Telisotuzumab Vedotin לטיפול בחולים עם סרטן ריאות מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) מתקדם-מקומית או גרורתי עם ביטוי מוגבר של חלבון c-Met לאחר טיפול סיסטמי קודם. מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר גם את בדיקת VENTANA MET (SP44) RxDx Assay של חברת רוש […]

  • התקן תוך-רחמי מפריש הורמונים אינו מעלה את הסיכון למלזמה

    התקן תוך-רחמי מפריש הורמונים אינו מעלה את הסיכון למלזמה

    בניגוד לגלולות למניעת היריון, שימוש בהתקן תוך-רחמי הורמונאלי אינו מלווה בסיכון מוגבר למלזמה בנשים עם מנורגיה, כך מדווחים חוקרים מבית הספר לרפואה בהרווארד במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American Academy of Dermatology. החוקרים בחנו את הנתונים ממאגר TriNetX Research Network, הכולל 95 ארגונים רפואיים בין 2001 עד 2024 וזיהו נשים עם מנורגיה בגילאי […]

  • מה בין גודל הגידול ובין הסיכון להישנות מחלת הודג'קין?

    מה בין גודל הגידול ובין הסיכון להישנות מחלת הודג'קין?

    במאמר שפורסם בכתב העת Blood Advances מדווחים חוקרים מאנגליה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי קשר משמעותי בין קוטר הגידול המקסימאלי ובין הסיכון להישנות בחולים עם מחלת הודג’קין בשלב-מוגבל שהשיגו בדיקת הדמיה תקינה, כאשר כל עליה של סנטימטר אחד בקוטר המקסימאלי של הגידול לוותה בעליה של 21% בסיכון להישנות. מדגם המחקר כלל 1,278 חולים […]

  • צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה שבועית של עוף בהיקף של מעל 300 גרם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה וסיכון גבוה יותר מכפליים לתמותה עקב ממאירויות של מערכת העיכול בהשוואה לצריכה שבועית קטנה מ-100 גרם, כאשר הסיכון גבוה יותר בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת עוף, הנחשבת אפשרות בריאה יותר מבשר […]

  • תופעות לוואי על-רקע חיסוני מלוות בהישרדות טובה יותר של חולים עם SCLC בשלב נרחב

    תופעות לוואי על-רקע חיסוני מלוות בהישרדות טובה יותר של חולים עם SCLC בשלב נרחב

    תופעות לוואי על-רקע חיסוני מלוות בשיעורי הישרדות ללא-התקדמות ושיעורי הישרדות כוללת טובים יותר בחולים עם סרטן ריאות מסוג SCLC (או Small Cell Lung Cancer) בשלב נרחב שקיבלו טיפול כימו-אימונותרפי לעומת אלו ללא אירועים אלו, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת European Journal of Cancer. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 399 חולים (גיל חציוני של 66 שנים, 55.4% […]

  • מגורים בשכונה ברמה סוציו-אקונומית נמוכה מלווים בסיכון מוגבר להידראדניטיס סופורטיבה

    מגורים בשכונה ברמה סוציו-אקונומית נמוכה מלווים בסיכון מוגבר להידראדניטיס סופורטיבה

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology מדווחים חוקרים מקליפורניה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב אלו המתגוררים בשכונות ברמה סוציו-אקונומית נמוכה סיכון מוגבר להתפתחות הידראדניטיס סופורטיבה, קשר אשר תואר בקבוצות מרקע אתני שונה. מדגם המחקר כלל 65,766 משתתפים (גיל ממוצע של 50.4 שנים, 41.8% נשים) ממרפאות עור ברשת UCSF (או University of California […]

  • חשיפה להתעללות ואלימות כלפי האם בתקופת הילדות מנבאת התנהגות אלימה בבגרות

    חשיפה להתעללות ואלימות כלפי האם בתקופת הילדות מנבאת התנהגות אלימה בבגרות

    בקרב גברים צעירים שנחשפו למעשי אלימות פיזית והתעללות של בן הזוג כלפי אימם נרשמה עליה של 45% בסיכון לכך שינקטו בעצמם במעשי אלימות כלפי בני או בנות זוגם, בהשוואה לאלו שלא נחשפו למעשי אלימות דומים, כך עולה מנתונים חדשים מבריטניה שפורסמו בכתב העת The Lancet Regional Health – Europe. החוקרים בחנו את הנתונים אודות זוגות […]

  • טיפול כימו-קרינתי במינון נמוך מספר תוצאות טיפול בחולים עם ממאירות של פי הטבעת

    טיפול כימו-קרינתי במינון נמוך מספר תוצאות טיפול בחולים עם ממאירות של פי הטבעת

    מתוצאות מחקר PLATO-ACT4 שפורסמו בכתב העת The Lancet Oncology עולה כי בחולים עם ממאירות פי טבעת בשלב מוקדם שקיבלו טיפול כימו-קרינתי במינון מופחת תועדו שיעורי תגובה קלינית מלאה גבוהים יותר לאחר שישה חודשים, לצד פחות רעילות חדה, בהשוואה לאלו שקיבלו טיפול סטנדרטי בלבד. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מינון גבוה של טיפול קרינתי עשוי להוביל […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך