Radiation Oncology

התועלת של טיפול קרינתי בנשים מבוגרות עם סרטן שד (Cancer)

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Cancer עולה כי רופאים עשויים לבחור להציע טיפול קרינתי לחלק מהנשים המבוגרות, בגילאי 70-79 נשים, עם ממאירות בשלב מוקדם של השד, מאחר שהטיפול מביא להפחתת הסיכון להישנות וצורך בכריתת שד בשלב מאוחר יותר.

מהמחקר שנערך בקרב נשים בתנאי “העולם האמיתי” עולה תועלת לטיפול קרינתי לאחר ניתוח להסרת הגוש (Lumpectomy) באוכלוסייה זו של נשים מבוגרות. הממצאים עומדים בניגוד לממצאי מחקר קודם, שהובילו להנחיות קליניות שאינן ממליצות עוד על טיפול קרינתי בחולות אלו.

מהנתונים עולה כי טיפול קרינתי מלווה בירידה בסיכון האבסולוטי לכריתה של אותו שד, בהשוואה לסיכון בקרב נשים שלא קיבלו טיפול קרינתי (3.2% לעומת 6.3%). הממצאים מתורגמים לירידה יחסית מובהקת סטטיסטית של שני-שליש בסיכון לכריתת שד בשלב מאוחר יותר.

מרבית הנשים (87.6%) מבין 7403 החולות ממאגר SEER (Surveillance, Epidemiology, and End Results) קיבלו טיפול קרינתי. חלק קטן מהנשים אובחנו עם הישנות של המחלה; רק 174 נשים (2.4%) עברו כריתת שד באותו צד לאחר ניתוח ראשוני במהלך תקופת המחקר (שנים 1999-2002).

ממצאים אלו הובילו את החוקרים למסקנה כי טיפול קרינתי מלווה בסבירות גבוהה יותר לשימור השד בסופו של דבר במרבית הנשים המבוגרות עם ממאירות של השד בשלב מוקדם.

המחקר לא בחן את שיעורי ההישרדות הכוללים. במקום זאת, החוקרים בחנו אם טיפול קרינתי אדג’וונטי מביא להפחתת הסיכון לכריתת שד בנשים עם סרטן שד חיובי לקולטנים לאסטרוגן, בשלב I.

מקומו של טיפול קרינתי בנשים מבוגרות עם סרטן שד בשלב מוקדם נבחן גם במחקר קליני גדול בשם CALGB (Cancer and Leukemia Group). באותו מחקר, טיפול קרינתי הוביל לירידה שאינה מובהקת סטטיסטית של 50% בסיכון לכריתת שד בשלב מאוחר יותר. הסיכון האבסולוטי לאחר עשר שנים עמד על 4% בנשים שלא קיבלו טיפול קרינתי, בהשוואה ל-2% באלו לאחר טיפול קרינתי. לא זוהה הבדל מובהק סטטיסטית בשיעורי ההישרדות בין שתי הקבוצות.

על-בסיס ממצאי מחקר CALGB, ה-NCCN (National Comprehensive Cancer Network) התאימה את הנחיותיה לטיפול, וכעת אינה ממליצה עוד על טיפול קרינתי לאחר ניתוח לכריתת הגוש בנשים מבוגרות עם סרטן שד מוקדם, חיובי לקולטנים לאסטרוגן, המקבלות טיפול הורמונאלי.

עם זאת, החוקרים שערכו את המחקר הנוכחי לא הצליחו להוכיח כי יש מקום לשנות את ההנחיות המקובלות. ממצאי המחקר עשויים לשפוך אור נוסף על חלק מהניואנסים בנושא, ומספקים נתונים עליהם רופאים עשויים להתבסס כאשר משוחחים עם החולות באשר למקומו של טיפול קרינתי.

החוקרים מודים כי מחקרים אקראיים דוגמת מחקר CALGB מהווים את מדד הזהב לעדויות קליניות. אך מציינים כי מחקרים אלו לרוב אינם בעלי עוצמה מספקת שתאפשר ניתוח משמעותי לפי תתי-קבוצות ולכן קשה לקבוע אילו תתי-קבוצות של חולים צפויות לתועלת רבה יותר של טיפול זה או אחר.

ממצאי המחקר הנוכחי עשויים לסייע לרופאים לזהות את החולות הצפויות לתועלת רבה יותר מטיפול קרינתי. לדוגמא, מניתוח לפי תתי-קבוצות, החוקרים מצאו כי טיפול קרינתי אינו מביא לערך מוסף בנשים בגילאי 75-79 שנים עם גידולים בדרגה גבוהה, לאחר הערכה פתולוגית של קשריות לימפה; אולם, בכל תתי הקבוצות האחרות, טיפול קרינתי לווה בירידה אבסולוטית בסיכון לכריתת שד שנעה בין 4.3% ל-9.8% לאחר עשר שנים.

החוקרים מדגישים מספר קבוצות בעלות הסיכוי הגבוה  ביותר ליהנות מהתועלת של הטיפול, כולל נשים עם סרטן שד מוקדם בדרגה-גבוהה (ירידה אבסולוטית של 6.7% בסיכון לכריתת שד במהלך עשר שנים); נשים שעברו הערכה קלינית פחות מתוחכמת של קשריות לימפה (ירידה של 4.9%); וכל חולה בגילאי 70-74 שנים (ירידה של 3.8%). באוכלוסיות אלו תועדה התועלת הרבה ביותר לטיפול קרינתי.

Cancer. Published online August 13, 2012

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Telisotuzumab לטיפול ב-NSCLC עם ביטוי מוגבר של חלבון c-Met

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Telisotuzumab לטיפול ב-NSCLC עם ביטוי מוגבר של חלבון c-Met

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) העניק אישור מואץ ל- Telisotuzumab Vedotin לטיפול בחולים עם סרטן ריאות מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) מתקדם-מקומית או גרורתי עם ביטוי מוגבר של חלבון c-Met לאחר טיפול סיסטמי קודם. מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר גם את בדיקת VENTANA MET (SP44) RxDx Assay של חברת רוש […]

  • צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה שבועית של עוף בהיקף של מעל 300 גרם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה וסיכון גבוה יותר מכפליים לתמותה עקב ממאירויות של מערכת העיכול בהשוואה לצריכה שבועית קטנה מ-100 גרם, כאשר הסיכון גבוה יותר בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת עוף, הנחשבת אפשרות בריאה יותר מבשר […]

  • תופעות לוואי על-רקע חיסוני מלוות בהישרדות טובה יותר של חולים עם SCLC בשלב נרחב

    תופעות לוואי על-רקע חיסוני מלוות בהישרדות טובה יותר של חולים עם SCLC בשלב נרחב

    תופעות לוואי על-רקע חיסוני מלוות בשיעורי הישרדות ללא-התקדמות ושיעורי הישרדות כוללת טובים יותר בחולים עם סרטן ריאות מסוג SCLC (או Small Cell Lung Cancer) בשלב נרחב שקיבלו טיפול כימו-אימונותרפי לעומת אלו ללא אירועים אלו, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת European Journal of Cancer. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 399 חולים (גיל חציוני של 66 שנים, 55.4% […]

  • טיפול כימו-קרינתי במינון נמוך מספר תוצאות טיפול בחולים עם ממאירות של פי הטבעת

    טיפול כימו-קרינתי במינון נמוך מספר תוצאות טיפול בחולים עם ממאירות של פי הטבעת

    מתוצאות מחקר PLATO-ACT4 שפורסמו בכתב העת The Lancet Oncology עולה כי בחולים עם ממאירות פי טבעת בשלב מוקדם שקיבלו טיפול כימו-קרינתי במינון מופחת תועדו שיעורי תגובה קלינית מלאה גבוהים יותר לאחר שישה חודשים, לצד פחות רעילות חדה, בהשוואה לאלו שקיבלו טיפול סטנדרטי בלבד. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מינון גבוה של טיפול קרינתי עשוי להוביל […]

  • האם ניטור מרחוק עשוי להפחית אשפוזים בחולים עם מחלות ממאירות?

    האם ניטור מרחוק עשוי להפחית אשפוזים בחולים עם מחלות ממאירות?

    ניטור תסמינים מרחוק באמצעים אלקטרוניים להערכת תוצאים לפי דיווח מטופלים לווה בהפחתת היקף האשפוזים בשיעור של 19% לאחר שלושה חודשים ובהיקף של 13% לאחר שישה חודשים בחולים עם מחלה ממארת תחת טיפול סיסטמי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. התועלת של אמצעי ניטור מרחוק תועדה במגוון אוכלוסיות חולים, כולל אלו המתגוררים […]

  • הישרדות ארוכת-טווח דומה עם כריתת רחם פשוטה או רדיקאלית בנשים עם סרטן צוואר רחם

    הישרדות ארוכת-טווח דומה עם כריתת רחם פשוטה או רדיקאלית בנשים עם סרטן צוואר רחם

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בנשים עם סרטן צוואר רחם בדרגת סיכון נמוכה שיעורי ההישרדות בטווח הארוך דומים עם כריתת רחם פשוטה, כריתת רחם רדיקאלית מותאמת או כריתת רחם רדיקאלית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כריתת רחם רדיקאלית עם הסרת קשריות לימפה אגניות הינה […]

  • ההשפעה של סיבוכי ניתוח בלוטת התריס על איכות החיים של החולים

    ההשפעה של סיבוכי ניתוח בלוטת התריס על איכות החיים של החולים

    ממחקר מבוסס-אוכלוסייה משבדיה, שתוצאותיו פורסמו בכתב העת BJS Open, עולה כי אין הבדלים משמעותיים באיכות החיים הבריאותית בין חולים עם וללא היפופאראתירואידיזם לאחר כריתה מלאה של בלוטת הריס לאורך חציון מעקב של 11 שנים. החוקרים השלימו מחקר רטרוספקטיבי מבוסס-אוכלוסייה להערכת הבדלים באיכות החיים הבריאותית בין חולים עם וללא היפופאראתירואידיזם שעברו כריתה מלאה של בלוטת התריס […]

  • אבחנה של אטופיק דרמטיטיס מלווה בסיכון מוגבר לסרטן עור שאינו מלנומה

    אבחנה של אטופיק דרמטיטיס מלווה בסיכון מוגבר לסרטן עור שאינו מלנומה

    בחולים עם אטופיק דרמטיטיס סיכון מוגבר לאבחנה של ממאירות עורית שאינה מלנומה, אם כי הסיכון הכולל נותר נמוך, כך עולה מתוצאות מחקר רטרוספקטיבי חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-Society for Investigative Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים בחנו את הקשר בין אטופיק דרמטיטיס ובין אבחנה של ממאירות עורית שאינה מלנומה. מחקר משנת […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך