Radiation Oncology

האם לטיפול בפרוטונים יש תועלת בחולי סרטן? (מתוך הכנס השנתי מטעם ה- American Society of Clinical Oncology)

טיפול בפרוטונים מהווה טיפול חליפי להקרנות קונבנציונאליות בחולי סרטן, אך הינו טיפול הרבה יותר יקר. עם המשך ההתפתחות של מרכזים לטיפול בפרוטונים בארצות הברית וברחבי העולם, ממשיכה המחלוקת בנוגע לשאלה אם לטיפול אכן תועלת אמיתית.

לדברי מומחים בבריטניה, טיפול בפרוטונים מציע תקווה לחולים, אך אין תועלת ברורה ומדידה אותה ניתן לתרגם ולהסביר לחולים. כיום אין מרכזים לטיפול זה בבריטניה, אך צפוי להיפתח מרכז אחד בשנת 2014. בארצות הברית, ישנם כבר 11 מרכזים כאלו, המטפלים במספר הולך וגדל של חולי סרטן.

המומחים מאמינים כי מדובר בבזבוז כספים על מוצר שבשלב זה, חסר ערך מוסף. ייתכן כי בעתיד יהיו הוכחות לתועלת, אך הדבר עשוי לקחת עוד שנים רבות.

בדיון שנערך ביעד ונגד הטיפול בפרוטונים, הוצגו הטענות התומכות בטיפול זה והטענות כנגד הטיפול הנ”ל. מומחים שתמכו בטיפול בפרוטונים הסבירו כי לטיפול מעט תופעות רעילות, בהשוואה לטיפול קרינתי קונבנציונאלי, בעיקר בילדים החולים בסרטן.

טיפול קרינתי קונבנציונאלי עשוי להוביל לרעילות ארוכת טווח, בעיקר בילדים גדלים. ייתכנו השפעות על כל האיברים המתפתחים והמבנים הרגישים, כולל הלב, הריאות, איברי הרבייה, העיניים והכליות. וכמובן, ישנו הסיכון להתפתחות גידולים משניים.

הסיכון לממאירות של בלוטת התריס עלה בילדים מתחת לגיל 10 שנים, גם במינונים של 10 Gy. חלק מהמומחים טענו כי כל מינון לבלוטת התריס מביא לעליה בסיכון.

אחת הדרכים להפחתת רעילות הטיפול כוללת הפחתת הנפח המוקרן. טיפול בפרוטונים הינו אחד הכלים היעילים ביותר, מאחר שמעביר את המנה לגידול, אך מגביל את החשיפה לרקמה מסביב.

אזורים מסוימים בגוף מצויים בסיכון גבוה יותר מאחרים, גם במינוני קרינה נמוכים, בעיקר בילדים. קטרקט עשוי להופיע בעקבות חשיפה ל-1-2 Gy, וגדילת העצם מושפעת ממינון של 10-25 Gy. איברי הרבייה והכליות הם גם אתרים רגישים להשפעות של קרינה. חשיפה של האשכים ל-2-3 Gy מובילה לאזוספרמיה וככל הנראה להפרעות פוריות בלתי-הפיכות. לכן, גם מינון נמוך עשוי להשפיע לאורך זמן.

טיפול בפרוטונים עשוי להשפיע לטובה על גידולים באזור בית החזה. טיפול IMRT (Intensity Modulated Radiation Therapy) כולל העברת מינון גדול יותר לריאה הנגדית במבוגר עם סרטן ריאות. עם טיפול בפרוטונים, ניתן להגביל את החשיפה לצד הגידול, וכך לשמר את התפקוד הריאתי.

מנגד, מומחים הסבירו כי התומכים בגישה זו התבססו על מקרים נבחרים בקפידה להבהרת הנקודה. אך במונחים מעשיים, ממאירויות בילדים מהוות כ-1% מכלל המחלות הממאירות המאובחנות כל שנה; מבין אלו, ב-35% מדובר בילדים עם ממאירויות שאינן במערכת העצבים המרכזית.

המומחים המתנגדים לטיפול הנ”ל מודים כי יש עדויות לפיהן הטיפול בפרוטונים עדיף על טיפול קרינתי קונבנציונאלי בטיפול בגידולי מערכת העצבים המרכזית בילדים.

עם זאת, במידה והיתרון העיקרי של טיפול בפרוטונים הוא בילדים עם גידולי מערכת עצבים מרכזית, אזי רק כ-1,400 חולים בארצות הברית יהיו מועמדים לטיפול בכל שנה, קרוב לכמות המספיקה למלא את הנפח של מרכז יחיד.

על הנייר, טיפול בפרוטונים נראה טיפול אלגנטי מאוד ומדויק ביותר, אך תמיד ישנן סוגיות שאנשים נוטים להשמיט בדיונים. המתנגדים מאמינים כי אין נתונים קליניים המעידים כי הטיפול בפרוטונים עדיף על טיפול בפוטונים באוכלוסיית ילדים זו.

למרות שמינון הקרינה הניתנת עם טיפול בפרוטונים הוא נמוך יותר, התועלת אינה ברורה. לדברי המומחים, חלק מהבעיות ייחודיות לטיפול בפרוטונים אינן בעייתיות עם טיפול קרינתי קונבנציונאלי, דוגמת השינוי במשקל הגוף של החולה במהלך הטיפול. עם טיפול בפרוטונים, שינוי כזה עשוי להביא לשינוי מלא בתכנית הטיפול. בנוסף, ישנן שיטות פשוטות יותר להימנע מקרינה עודפת לרקמה הסמוכה.

אולם, המכשול העיקרי של טיפול בפרוטונים נוגע לעלות הטיפול, ולנושא זה חשיבות רבה בטיפול הנ”ל.

המומחים התבססו על הסיכון לממאירויות משניות בטיפול ב-Medulloblastoma כדוגמא והסבירו כי גם אם טיפול בפרוטונים יפחית את הסיכון במחצית, היקף הירידה עומד על 10% שלושים שנים לאחר הטיפול. למניעת ממאירות משנית אחת יש לטפל ב-20 חולים, בעלות גבוהה בלפחות 150,000 דולרים לכל מטופל, בהשוואה לטיפול קונבנציונאלי.

מעבר ל-11 המרכזים בארצות הברית ומרכזים נוספים בשלבי פיתוח שונים, ישנם מרכזים בסין, יפן ומספר מדינות אירופאיות. עם זאת, עדיין ברחבי העולם ישנם רק כארבעים מרכזים לטיפול זה.

מתוך הכנס השנתי מטעם ה- American Society of Clinical Oncology

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה שבועית של עוף בהיקף של מעל 300 גרם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה וסיכון גבוה יותר מכפליים לתמותה עקב ממאירויות של מערכת העיכול בהשוואה לצריכה שבועית קטנה מ-100 גרם, כאשר הסיכון גבוה יותר בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת עוף, הנחשבת אפשרות בריאה יותר מבשר […]

  • תופעות לוואי על-רקע חיסוני מלוות בהישרדות טובה יותר של חולים עם SCLC בשלב נרחב

    תופעות לוואי על-רקע חיסוני מלוות בהישרדות טובה יותר של חולים עם SCLC בשלב נרחב

    תופעות לוואי על-רקע חיסוני מלוות בשיעורי הישרדות ללא-התקדמות ושיעורי הישרדות כוללת טובים יותר בחולים עם סרטן ריאות מסוג SCLC (או Small Cell Lung Cancer) בשלב נרחב שקיבלו טיפול כימו-אימונותרפי לעומת אלו ללא אירועים אלו, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת European Journal of Cancer. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 399 חולים (גיל חציוני של 66 שנים, 55.4% […]

  • טיפול כימו-קרינתי במינון נמוך מספר תוצאות טיפול בחולים עם ממאירות של פי הטבעת

    טיפול כימו-קרינתי במינון נמוך מספר תוצאות טיפול בחולים עם ממאירות של פי הטבעת

    מתוצאות מחקר PLATO-ACT4 שפורסמו בכתב העת The Lancet Oncology עולה כי בחולים עם ממאירות פי טבעת בשלב מוקדם שקיבלו טיפול כימו-קרינתי במינון מופחת תועדו שיעורי תגובה קלינית מלאה גבוהים יותר לאחר שישה חודשים, לצד פחות רעילות חדה, בהשוואה לאלו שקיבלו טיפול סטנדרטי בלבד. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מינון גבוה של טיפול קרינתי עשוי להוביל […]

  • האם ניטור מרחוק עשוי להפחית אשפוזים בחולים עם מחלות ממאירות?

    האם ניטור מרחוק עשוי להפחית אשפוזים בחולים עם מחלות ממאירות?

    ניטור תסמינים מרחוק באמצעים אלקטרוניים להערכת תוצאים לפי דיווח מטופלים לווה בהפחתת היקף האשפוזים בשיעור של 19% לאחר שלושה חודשים ובהיקף של 13% לאחר שישה חודשים בחולים עם מחלה ממארת תחת טיפול סיסטמי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. התועלת של אמצעי ניטור מרחוק תועדה במגוון אוכלוסיות חולים, כולל אלו המתגוררים […]

  • הישרדות ארוכת-טווח דומה עם כריתת רחם פשוטה או רדיקאלית בנשים עם סרטן צוואר רחם

    הישרדות ארוכת-טווח דומה עם כריתת רחם פשוטה או רדיקאלית בנשים עם סרטן צוואר רחם

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בנשים עם סרטן צוואר רחם בדרגת סיכון נמוכה שיעורי ההישרדות בטווח הארוך דומים עם כריתת רחם פשוטה, כריתת רחם רדיקאלית מותאמת או כריתת רחם רדיקאלית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כריתת רחם רדיקאלית עם הסרת קשריות לימפה אגניות הינה […]

  • ההשפעה של סיבוכי ניתוח בלוטת התריס על איכות החיים של החולים

    ההשפעה של סיבוכי ניתוח בלוטת התריס על איכות החיים של החולים

    ממחקר מבוסס-אוכלוסייה משבדיה, שתוצאותיו פורסמו בכתב העת BJS Open, עולה כי אין הבדלים משמעותיים באיכות החיים הבריאותית בין חולים עם וללא היפופאראתירואידיזם לאחר כריתה מלאה של בלוטת הריס לאורך חציון מעקב של 11 שנים. החוקרים השלימו מחקר רטרוספקטיבי מבוסס-אוכלוסייה להערכת הבדלים באיכות החיים הבריאותית בין חולים עם וללא היפופאראתירואידיזם שעברו כריתה מלאה של בלוטת התריס […]

  • אבחנה של אטופיק דרמטיטיס מלווה בסיכון מוגבר לסרטן עור שאינו מלנומה

    אבחנה של אטופיק דרמטיטיס מלווה בסיכון מוגבר לסרטן עור שאינו מלנומה

    בחולים עם אטופיק דרמטיטיס סיכון מוגבר לאבחנה של ממאירות עורית שאינה מלנומה, אם כי הסיכון הכולל נותר נמוך, כך עולה מתוצאות מחקר רטרוספקטיבי חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-Society for Investigative Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים בחנו את הקשר בין אטופיק דרמטיטיס ובין אבחנה של ממאירות עורית שאינה מלנומה. מחקר משנת […]

  • האם לעליה במשקל לאחר אבחנה של סרטן השפעה על סיכויי ההישרדות?

    האם לעליה במשקל לאחר אבחנה של סרטן השפעה על סיכויי ההישרדות?

    בנשים בהן נרשמה עליה גדולה יותר במשקל לאחר אבחנה של סרטן שד תועד סיכון מוגבר לתמותה עקב המחלה הממארת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס ה-European Society for Medical Oncology.  עם זאת, הסיכון המוגבר לתמותה תקף רק בנשים עם עודף-משקל או משקל תקין טרם האבחנה ולא באלו עם השמנת-יתר לפני אבחנת ממאירות. החוקרים […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך