במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Radiation Oncology מדווחים חוקרים על ממצאי מחקר חדש, מהם עולה כי גישת טיפול לממאירות ממוקמת של שלפוחית השתן, הכוללת טיפול קרינתי IGRT (Image Guided Radiation Therapy) וכימותרפיה הובילה לתוצאות מבטיחות לשימור שלפוחית השתן.
מדגם המחקר כלל 44 חולים עם סרטן שלפוחית שתן ממוקם. המשתתפים השלימו כריתה מקסימאלית בטוחה של שלפוחית השתן וטיפול כימותרפי מבוסס-פלטינום. לחולים עם גידולים גדולים הוצע טיפול אינדוקציה בכימותרפיה. תיכנון טיפול קרינתי התבסס על עליה בנפח שלושה (34 חולים) או שישה (עשרה חולים) PTV (Planning Target Volume). החולים טופלו במנה של 64 Gy ב-32 פרקציות לכל השלפוחית ו-55 Gy לקשריות אגניות, ובמידת הצורך, ניתן בוסט למיטת הגידול ל-68 Gy.
88% מהחולים אובחנו עם מחלה T2. 16 חולים (36%) קיבלו טיפול כימותרפי ניאו-אדג’וונטי. מרבית המשתתפים (73%) קיבלו קרינה מונעת לקשריות, בעוד ש-55% קיבלו מינון עולה של קרינה למיטת הגידול. עם חציון מעקב של 30 חודשים, שיעורי בקרה אזורית-מקומית לאחר שלוש שנים, שיעורי הישרדות ללא-מחלה ושיעורי הישרדות כוללים, עמדו על 78%, 66% ו-67%, בהתאמה.
שיעורי שימור שלפוחית השתן עמדו על 83%. שיעורי בקרה אזורית-מקומית (87% לעומת 68%, בהתאמה) ושיעורי הישרדות כוללים (74% לעומת 60%, בהתאמה), היו טובים יותר בקבוצת המטופלים במינון קרינתי עולה.
מקרים של רעילות למערכת המין והשתן בדרגה 3 לפי RTOG (Radiation Therapy Oncology Group) תועדו ב-11% ו-4% מהמקרים, בהתאמה. לא תועדו תופעות רעילות בדרגה דומה במערכת העיכול.
החוקרים מסכמים וכותבים כי גישת IGRT אדפטיבית לשימור שלפוחית השתן הינה גישה אפשרית, עם תוצאות אונקולוגיות טובות ושיעור נמוך של רעילות אקוטית ומאוחרת. העלאת מינון היא בטוחה ועשויה לשפר את תוצאות שימור שלפוחית השתן.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!