SARS & Coronavirus

ד"ר כספי, מנהל יחידה לרפואה אינטגרטיבית במרכז דוידוף לחולי סרטן בבלינסון : הקורונה היא מגיפה…תקשורתית, פרופ' חגי, יו"ר הר"י: מאוחדים במאבק בנגיף

קורונה

טור דעה שכתב ד"ר כספי, מנהל יחידה לרפואה אינטגרטיבית במרכז דוידוף לחולי סרטן בבלינסון , שהופץ ברשתות חברתיות של רופאים פנימאים ואחרים מעורר תגובות רבות, ברובן אוהדות …

להלן הטקסט:

אני מביא פה רק את 12 עיקרי הדברים כפי שאני רואה אותם, לא כמומחה למגיפות ולא כמומחה לבריאות ומדיניות ציבורית, אלא כאדם, אזרח ורופא.

(1) אני לא חושב שיש כאן קונספירציה של מנהיגים לסדר עולמי חדש או של וירוס שברח ממעבדה. נהפוך הוא. יש כאן אובדן עשתונות מוחלט. בקונספירציה יש תכנית ותכנון (pro-action). באובדן עשתונות יש תגובתיות (re-action). ובבירור נראה שהמנהיגים נגררים אחרי ההמונים (ע"ע סגירת ביה"ס בלחץ ההורים והמורים, ולא בגלל שילדים הם בקב' סיכון). (2) הקורונה היא "ברבור שחור" קלאסי (ראה בויקיפדיה תיאורית הברבור השחור של טאלב) ובתור שכזו מה שהאנושות מנהלת כרגע זה – פחדים, ולא עובדות.

(3) איזו מין מגיפה היא זו ש (א) בסין היא כבר הוכלה (ב) שמתוך 8 מיליארד בני אדם נדבקו 150,000. בשפעת הספרדית של 1918-1919 מתו 50-100 מיליון בני אדם! פה "רק" 5,000 תודה לאל. הקורונה אם כן היא פנדמיה (מגפיה עולמית) בהיבט שאיננה לוקאלית אלא גלובאלית, אבל היא בשום פנים ואופן לא איום קיומי.

(4) כמו בביטוי "בזמן שהאמת גורבת גרביים השקר כבר הקיף את העולם פעמיים" הקורונה היא מגיפה תקשורתית – לא היית יודע עליה בלי התקשורת! בשונה מהדבר השחור של ימי הביניים שם ראו גופות ברחובות ולא היה צריך כתבים ופרשנים באולפני חדשות ממוזגים שיסבירו מה רואים, פה רוב החולים הם… בריאים.

(5) יש כאן אם כך אפקט עדר קלאסי של פחד פסיכולוגי ולא חוסר אונים וירולוגי – זה כמו שאנשים מבקרים בבתי קברות ביום (כי רואים שאין כלום), אבל לעולם לא בלילה (כי בחושך כיודע השדים והרוחות עושים מסיבות טראנס…)

(6) אחוז התמותה הוא מקרה קלאסי של משחק במספרים – ככל שיבדקו יותר אנשים לנגיף (ורובם יהיו נשאים אסימפטומטיים) כך המכנה יגדל, בלי שהמונה (=מתים) יגדל (מאחר ואת המתים לא צריך לבדוק אלא פשוט לספור). שיעור התמותה מהקורונה זניח מבחינה רפואית – יותר אנשים מתים מזיהומים נרכשים בבתי חולים… מחיידקים אלימים של היומיום שאין לנו אנטיביוטיקה מתאימה עבורם… מתת תזונה… משבץ מוחי… מאפליה בהנגשה לשירותי בריאות – זכות יסוד של כל אדם באשר הוא!!!

 (7) הקורונה היא עוד מקרה קלאסי בו הטפילים המציקים החיים בפרוותה של חיה אחת הם המעדן התזונתי של חיה אחרת. מי זוכר כרגע את משבר הזקנה במסדרון? את ההמתנות של שעות בחדרי המיון? את שאר כשלי המערכת? במקום זה יש עכשיו הזדמנות למיתוג (branding) מחדש של מערכת הבריאות כהירואית וחומלת (תצלומי קבלת שבת של צוות המקריב את עצמו), כhigh tech (רובוטים המטפלים בבני אדם מרחוק, בעוד שהתור לניתוח קטרקט בבית חולים ציבורי ל"סתם" זקן שאין לו ביטוח בריאות פרטי הוא… שנה)

(8) כרגיל, כ drive לפעולה (הצפייה ממנהיגים היא להיות ב doing, לא ב being) יש כאן פחד לא רק מהקורונה, אלא גם, ואולי בעיקר, מועדת חקירה עתידית שחלילה תמצא את האחראים כמי שלא עשו מספיק. אז מה עושים? משקיעים ביתר, ב Over. זו פיזיקה פשוטה – המטוטלת לעולם לא נמצאת במרכז בתחילת אירוע. תמיד היא ב overshoting לאחד הצדדים. רק בסוף היא מתייצבת שוב במרכז. לדוגמא, ע"פ נתונים רשמיים הושקעו כבר מאות מיליונים במיגון והכנת מתחמים בבתי חולים מפני הקורונה. לא השקעה בתשתית שתשרת את הציבור בעתיד כמקווה- למשל, במיטות טיפול נמרץ עם תקינת אחיות כמו שצריך, אלא במתחמי בידוד פאתטיים עם מערכות ביוב נפרדות…

(9) במגיפות אין לעולם מנצח – אם עשית את מה שצריך והמגיפה לא תגיע – יגידו שזה בכלל לא בגללך, אלא "נס משמים". אם עשית את מה שצריך ובכל זאת המגיפה מגיעה – יאשימו אותך שלא עשית מספיק.

(10) הקורבן ב"הא" הידיעה של הקורונה הוא לא המתים, אלא החיים, וליתר דיוק ה- עצמאיים. אנחנו השכירים חיים בדבש = ימי מחלה. אבל העצמאיים צריכים לשרוד – לא איום תיאורטי (הדבקה בנגיף), אלא מציאות כלכלית ודאית, כאן ועכשיו. זהו כשל מוסרי מהמילה הראשונה. זה כאילו שהמדינה תגן במצב מלחמה רק על חלק מהאוכלוסייה. במקום לספק ביטחון כלכלי לכולם, גורמים לאנשים ליפול ביג טיים. נכון ומוסרי היה אם היו מבטיחים דרך הביטוח הלאומי (מקרה קלאסי בו השם אמור לתת את התוצר – ביטוח לאומי, כשמו כן הוא!) לאנשים הכנסה עתידית עד יעבור זעם לפי הכנסתם הממוצעת ב 3 החודשים האחרונים / 3 השנים האחרונות (במקרה של עבודה עונתית).

(11) לא למדנו כלום מכלכלה התנהגותית, למרות שכל הידע לכאורה שם! כפי שילד לא גומר מהצלחת כי "אם לא תגמור, יבוא שוטר", כך גם האיום המטופש של "אם לא תשהה בבידוד יבוא שוטר" נדון מראש לכישלון. אמש דיווחו על 14 תיקים פלילים שכבר נפתחו נגד מי שהפרו צווי בידוד. אני מתערב שמדובר באנשים נורמטיביים. כמוני. כמוך. לא במפירי חוק. אז למה הם לא בבידוד? כי במקום לספק להם גזר (=ביטחון כלכלי) מאיימים עליהם במקל. אנשים צריכים לפרנס את משפחותיהם. קו עוני אמיתי מוגדר לא על פי הכנסה לנפש, אלא על פי המרחק בין תשלום משכנתא, לבין הוצאה לפועל שתיקח ממך את הבית. פשיטת רגל של משפחה היא תרחיש הרבה יותר נורא ממוות נדיר של בודדים מקורונה.

(12) בסוף היום, הקורונה היא עוד דוגמא לניהול של אי וודאות. כל אחד מנהל אי וודאות אחרת. יש המנהלים אי וודאות מתוך risk aversion ("למה להסתכן אם לא צריך"), יש המנהלים אי וודאות מתוך אמונה ("הכל בידי שמיים"), ויש כאלו שמקשיבים ל… מומחים. אבל מומחים כידוע סובלים מאשליית ידיעה, ובעיקר מעודף חשיבות עצמית. אלא תקשיבו להם. גם לא לי. פעלו מתוך אחריות אישית בראיה חברתית. לא מתוך פחד.

עד כאן הטקסט… כאמור, זוכה לתגובות אוהדות בווטסאפ של הרופאים הפנימאים שמציינים שם כי אלפי אנשים, בעיקר קשישים מתים מידי שנה בפנימיות בגלל עמידות לחיידקים והדבקות הקשורה לצפיפות , מחסור בבידודים, חוסר במיטות טיפול נמרץ, חוסר בתקנים – ולא נראה שזה גורם להתרגשות ורעש כמו שעושה הקורונה עם 100 אישפוזים, 2 מקרים קשים ו-0 תמותה…

מנגד, יו"ר הר"י, פרופ' חגי ציון מפרסם פוסט הקורא לאחדות במאבק בנגיף:


רופאות ורופאי ישראל מאוחדים במאבק בנגיף הקורונה , אנו נערכים למשימה ונבצע אותה במסירות אין קץ וללא לאות 24/7 .


זו העת לאחדות השורות, עזרה הדדית ומאבק להצלת חיים של תושבי ישראל. 


רופאות ורופאי ישראל מצפים ממנהיגי העם להתאחד בשעת חרום לאומית זו למען מערכת בריאות חזקה איתנה ומצויידת היטב שתספק לנו את המיגון והאמצעים הדרושים שיאפשרו לנו הרופאות והרופאים להתמודד עם מגיפת הקורונה למען כלל תושבי ישראל . 


הרופאות והרופאים נמצאים בחזית המלחמה בהתפשטות הקורונה. יש להדק את ההגנה עליהם ועל כלל הצוותים, באמצעות שורה של צעדים. 


בנוסף ביקשנו להיפגש בעניין עם נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין, על מנת לדון בנושא.


כולנו ביחד, התגייסותו של הציבור יחד עם מיומנותם ומסירותם של הצוותים הרפואיים, יעזרו לנו להתגבר על המשבר הבריאותי העובר עלינו.

הערת המערכת: לאור הדילמות לאופן ניהול המשבר חשבנו שיהיה זה מועיל וחשוב לראות ולהציג כיצד הקהילייה הרפואית רואה את אופן ניהול המשבר. אתם מוזמנים להשתתף בסקר שאנו עורכים כעת לגבי מדיניות משרד הבריאות והממשלה בסוגית הקורונה. 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם קיים סיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2 במבוגרים מחוסנים שחלו בקורונה?

    האם קיים סיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2 במבוגרים מחוסנים שחלו בקורונה?

    הסיכון להופעה חדשה של סוכרת מסוג 2 לאחר זיהום בנגיף קורונה אינו מוגבר בקרב מבוגרים שקיבלו את החיסון ואת מנות הדחף במהלך גלי אומיקרון ודלתא; עם זאת, במבוגרים לא-מחוסנים שנדבקו בווריאנט אומיקרון ובחולים מאושפזים עם COVID-19 תועד סיכון מוגבר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים […]

  • תסמיני Long COVID נותרים למשך שלוש שנים לאחר האשפוז (The Lancet Regional Health – Europe)

    תסמיני Long COVID נותרים למשך שלוש שנים לאחר האשפוז (The Lancet Regional Health – Europe)

    למרות שיפור בתוצאות לאחר שלוש שנים מאשפוז עקב COVID-19, עדיין ישנה שכיחות גבוהה של בעיות רפאיות, עם החמרה משמעותית בדיווח עצמי על עייפות והפרעות קוגניטיביות בין השנה השניה והשלישית לאחר השחרור מבית החולים, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת The Lancet Regional Health – Europe. בנוסף, חולשת שרירים לאחר מאמץ תועדה בקרוב לשליש מהחולים שלוש […]

  • עליה של עשרות אחוזים בשיעורי התמותה על-רקע היריון בשנים האחרונות בארצות הברית (JAMA Netw Open)

    עליה של עשרות אחוזים בשיעורי התמותה על-רקע היריון בשנים האחרונות בארצות הברית (JAMA Netw Open)

    בארצות הברית דווח על שיעורי התמותה על-רקע היריון הגבוהים ביותר מבין המדינות בעלות הכנסה-גבוהה, עם למעלה מ-6,000 מקרי תמותה מדווחים בין 2018 עד 2022, כך על-פי נתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מניתוח הנתונים עלה כי בילידות אלסקה ובאמריקאיות ממוצא אינדיאני תועדו שיעורי התמותה הגבוהים ביותר. מחקר החתך התבסס על נתונים ארציים של המרכז […]

  • אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה מפחיתים סיכון להידרדרות תפקוד כלייתי בקשישים (J Am Society Nephrol)

    אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה מפחיתים סיכון להידרדרות תפקוד כלייתי בקשישים (J Am Society Nephrol)

    אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה (High-Intensity Interval Training, או HIIT) תחת השגחה לאורך חמש שנים עשויים להפחית את הסיכון להידרדרות מהירה בקצב הפינוי הגלומרולארי המשוער בקשישים בגילאי 70-77 שנים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות היתרונות הבריאותיים הרבים של פעילות גופנית, אין […]

  • עליה בשכיחות תסמונת POTS לאחר מגפת הקורונה (Eur Heart J Qual Care Clin Outcomes)

    עליה בשכיחות תסמונת POTS לאחר מגפת הקורונה (Eur Heart J Qual Care Clin Outcomes)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Hearth Journal – Quality of Care and Clinical Outcomes מדווחים חוקרים על עליה בשיעורי הימצאות תסמונת POTS (או Postural Orthostatic Tachycardia Syndrome) לאחר מגפת COVID-19, אך נרשמה ירידה בשיעורי הפרעות במערכת העצבים האוטונומית ותחלואה נלווית לאחר המגפה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תסמונת POTS הינה הפרעה כרונית, המתאפיינת בעליה חריגה […]

  • הוועדה הציבורית להרחבת סל שירותי הבריאות לשנת 2025 סיימה את דיוניה והגישה את המלצותיה לשר הבריאות

    הוועדה הציבורית להרחבת סל שירותי הבריאות לשנת 2025 סיימה את דיוניה והגישה את המלצותיה לשר הבריאות

    הוועדה הציבורית להרחבת סל שירותי הבריאות ממליצה על הכנסתן של 117 תרופות וטכנולוגיות, בהן טיפולים עבור כ-318 אלף איש בעלות כוללת של 650 מיליון שקלים לשנת 2025. המלצות חברי הוועדה הציבורית להרחבת הסל התקבלו לאחר דיונים ממושכים, במטרה להרחיב את אפשרויות הטיפול ולהנגיש פתרונות רפואיים מתקדמים למטופלים המתמודדים עם מגוון רחב של מצבים רפואיים. סל […]

  • חיסון BCG עשוי להגן מפני תסמיני Long COVID (מתוך J Internal Med)

    חיסון BCG עשוי להגן מפני תסמיני Long COVID (מתוך J Internal Med)

    מתן חיסון BCG (או Bacillus Calmette Guerin) במהלך השלב הפעיל של COVID-19 עשוי לסייע בהגנה מפני התפתחות Long COVID , כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Internal Medicine. המחקר בשלב 3 החל בתחילת 2020 ובחן את ההשפעה של חיסון BCG במהלך הזיהום הפעיל על התקדמות COVID-19 במבוגרים עם COVID-19 בדרגה קלה או […]

  • חולים שאושפזו עם זיהום בזן אומיקרון בסיכון מופחת להתפתחות נזק כלייתי חד (מתוך כנס ה-ASN Kidney Week)

    חולים שאושפזו עם זיהום בזן אומיקרון בסיכון מופחת להתפתחות נזק כלייתי חד (מתוך כנס ה-ASN Kidney Week)

      בחולים שאושפזו ביחידות טיפול נמרץ עם זיהום בזן אומיקרון תועד סיכון מופחת לנזק כלייתי חד, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס ה-ASN Kidney Week. עוד עולה מהנתונים כי לא תועד הבדל בסיכון לתמותה עקב נזק כלייתי חד בחולים עם וריאנט אומיקרון לעומת וריאנטים קודמים. המחקר הפרוספקטיבי, תצפיתי, בחן את שיעורי הימצאות נזק […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך