Sexuality

סכנות תופעת ה”אלכורקסיה” בקרב סטודנטים/מאת אסתר גונן (אוניברסטית אריאל בשומרון)

כ- 80% מהסטודנטים היו מעורבים בהפרעת אכילה שמשלבת שתיית מופרזת של אלכוהול עם הרגלי תזונה מסוכנים

בקמפוסים בארה”ב ה”אלכורקסיה” היא נורמה מקובלת

מחקר (1) שנערך בקרב סטודנטים בארה”ב חשף תופעה שמשלבת הפרעות אכילה ושתיה מופרזת של אלכוהול. מתואר שסטודנטים נמנעים מאכילה או מדלגים על ארוחה לפני שתית אלכוהול על מנת להגביר את ההשפעה. בנוסף הם משתמשים במשלשלים וגורמים לעצמם להקיא וזאת על מנת להפחית צריכה קלורית ולמנוע השמנה. לאלכוהול תרומה קלורית: 7 קלוריות לגרם אלכוהול (לעומת 4 קלוריות לגרם סוכר או 4 קלוריות לגרם חלבון). בנוסף צריכת אלכוהול מדכאית חמצון שומנים ועלולה לתרום להשמנה מרכזית ויתר שומנים בדם.

בנוגע לסכנות אשר בהפרעת אכילה, דובר רבות, הקאות ושלשולים פוגעים בריכוזי המינרלים, ברמות הוויטמינים, בצריכת חלבון ששומר ובונה רקמות. הקאות פוגעות בבריאות הושת והשיניים. ואלה בשילוב עם צריכה מופרזת של אלכוהול מחמירים את המצב התזונתי אך יותר.

האלכוהול הוא חומר פסיכו-אקטיבי, אשר משפיע גם על הגוף וגם על הנפש. הוא מדכא את הפעילות המוחית וכך משפיע כמעט את כל האיברים:  פוגע במצב התפיסה והתודעה, הזיכרון והרגשות שלנו, בכבד האחראי על פירוק האלכוהול, גורם לרפיון שרירים, קשיי ראיה ועייפות.

האלכוהול הוא למעשה הסם הנפוץ ביותר. עקב זמינותו וחוקיותו הוא אף המסוכן ביותר. אחד הנזקים  לדוגמא, “צחיחות” (התייבשות) אשר פוגעת בפעילות שריר, גורמת להתכווצויות שריר ופציעות, ומשפיעה לרעה על צלילות מחשבה, זיכרון, מהירות תגובה, קואורדינציה, איכות שינה וביצועים פסיכומוטוריים. צריכה קבועה של אלכוהול ובכמויות גדולות תפגע ברמות טסטוסטרון בגברים וכתוצאה מכך תגרום להפחתה במסת שריר ובהתאוששות שריר לאחר מאמץ גופני. צריכה מופרזת עלולה לגרום לפגיעה בכבד (כבד שומני, צירוזיס), פגיעה בכושר שיפוט וזירוז תשישות. אלכוהול מאט את היכולת לחשוב, משבש בהירות דיבור, גורם לסחרחורות, כבדות תנועה ועוד. אמנם אלכוהול בצריכה מדודה מעניק הרגשת אופוריה, מפחית עכבות, מסייע להרפיית הלחצים היומיומיים אולם, ככל שהתלות גוברת כך הכמויות הנצרכות יעלו.  בשתיית אלכוהול התשוקה המינית גוברת אולם, האלכוהול פוגע בתפקוד המיני משום שהוא גורם להפחתת ההורמון האחראי בגברים לפעילות המינית. שתית אלכוהול על קיבה ריקה, מזרזת את ספיגתו ומעלה במהירות את רמתו ברקמות, מזון יעכב את הספיגה. לכן, שתיה על קיבה ריקה מעצימה השפעות שליליות.

כושר השיפוט והשליטה העצמית נפגעים ואז עלולה להופיע התנהגות תוקפנית, חדירה לתחום הפרט בחוסר שליטה ובחוסר נימוס, הטרדה, אמירות “שטותיות” שאפילו לא זוכרים.

צריכת אלכוהול על אף סיכוניו נובעים מסיבות מגוונות החל מהשפעה חברתית, משבר אישי או מקצועי, לחץ אישי או לחץ בלימודים וכלה בגנטיקה.

חשוב להבחין בכמות האלכוהול במשקאות השונים. הבירה מכילה את הכמות הקטנה ביותר כ-5% היינות כ-12% ויתר המשקאות מעל 40% .

לנשים כמות נמוכה יותר של האנזים המפרק אלכוהול, לכן רגישותן גבוהה יותר למשקה

צריכה גבוהה ורציפה של אלכוהול עלולה לגרום למחסור בוויטמינים ומינרלים במיוחד בשילוב עם הימנעות מאכילה, הקאות ושלשולים. ההשפעות כאמור לעיל הן בטווח הקצר והן בטווח הבינוני והארוך. הפתרון הטוב ביותר תמיד הנו מניעה.

1)   ‘Drunkorexia’, june 2016

(*) המחברת היא דיאטנית תזונאית, במחלקה למדעי התזונה באוניברסיטת  אריאל

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • איגוד רופאי בריאות הציבור: לבקר מחיר יקר לבריאות הציבור והסביבה ולכן ביטול מכסים על ייבוא הבקר הינה בשורה גרועה לכולנו

    איגוד רופאי בריאות הציבור: לבקר מחיר יקר לבריאות הציבור והסביבה ולכן ביטול מכסים על ייבוא הבקר הינה בשורה גרועה לכולנו

    הודעת איגוד רופאי בריאות הציבור איגוד רופאי בריאות הציבור בישראל והפורום הישראלי לתזונה בת קיימא: ביטול מכסים על ייבוא בקר הינה בשורה גרועה לכולנו.  עידוד צריכת בקר מיובא יפגע בבריאות הציבור, בסביבה ובהתמודדות עם משבר האקלים. הורדת יוקר מחייה חשובה וחייבת להיעשות באופן שמקדם בריאות והתמודדות עם מכלול המגפות והמשברים שאנו בעיצומם: ממגפת ההשמנה והסוכרת, […]

  • אדום, מתוק ועסיסי: היתרונות הבריאותיים של אבטיח, מאמר אורח מאת עינת מזור בקר, דיאטנית קלינית במרפאת ההשמנה במרכז DMC לטיפול בסוכרת

    אדום, מתוק ועסיסי: היתרונות הבריאותיים של אבטיח, מאמר אורח מאת עינת מזור בקר, דיאטנית קלינית במרפאת ההשמנה במרכז DMC לטיפול בסוכרת

    אין תחושה אמיתית של קיץ בלי הפרי האדום על השולחן. אבטיח מכיל כמות נאה של ויטמינים והוא עשיר במיוחד בליקופן ובנוגדי חמצון אחרים כמו למשל ויטמין C. למה ככל שהאבטיח יותר בוהק הוא יותר בריא? הדיאטנית עינת מזור בקר עם כל היתרונות של פרי העונה למרות טעמו המתוק, תכולת הסוכר באבטיח אינה גבוהה יחסית, והוא […]

  • מומחים קוראים לשינוי הגישה למנופאוזה (The Lancet)

    מומחים קוראים לשינוי הגישה למנופאוזה (The Lancet)

    במאמר שפורסם בכתב העת The Lancet הדגישו מומחים את התפישות השגויות הרבות והמכשולים הנוגעים לטיפול במנופאוזה. סטיגמה, בושה, העדר מודעות ציבורית וחוסר תקשורת אחראיים לכך שנשים רבות סובלות בשקט את תסמיני המנופאוזה או שמקבלות טיפול לחסר ההורמונאלי באסטרוגן בלבד. למרות שמנופאוזה הינה חלק טבעי בהתבגרות, נושא זה אינו זוכה להתייחסות בחלק גדול מאיגודים ומערכות הבריאות. […]

  • צריכת אלכוהול מתונה מלווה בסיכון מופחת למחלות לב וכלי דם בגברים בגיל העמידה (Nutrients)

    צריכת אלכוהול מתונה מלווה בסיכון מופחת למחלות לב וכלי דם בגברים בגיל העמידה (Nutrients)

    במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients מדווחים חוקרים מארצות הברית על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בגברים בגיל העמידה, צריכת אלכוהול מתונה מלווה בסיכון מופחת למחלות לב וכלי דם ובריאות קרדיו-מטבולית טובה יותר, בהשוואה לגברים הצורכים אלכוהול בכמות מעטה, או לא צורכים כלל אלכוהול. החוקרים בדקו אם הקשר בין צריכת אלכוהול ובין הגנה מפני מחלות […]

  • בשורה לקהילה: מרפאה ייעודית לאוכלוסייה הלהט''בית תוקם במרכז הרפואי שיבא

    בשורה לקהילה: מרפאה ייעודית לאוכלוסייה הלהט''בית תוקם במרכז הרפואי שיבא

    הוספת תורים לניתוחים להתאמה מגדרית והקמת מרפאת להט?ב חדשה בשיבא, קידום חוזר מנכ?ל לשיפור הטיפול בטרנסג?נדרים והכשרות מקצועיות לצוותים. הורוביץ הציג מהלכים נוספים למען הלהט”ב: ?ההפליה נגד הקהילה הגאה היתה מכוונת. זו שעת כושר, נמשיך לקדם את השוויון? בכנס ?בריאות שווה? של משרד הבריאות היום (ה?), לרגל חודש הגאווה, אמר שר הבריאות ניצן הורוביץ: ?כל […]

  • שילוב נטילת ויטמין D, אומגה 3 ותוכנית אימונים מפחית סיכון לסרטן (frontiers in Aging)

    שילוב נטילת ויטמין D, אומגה 3 ותוכנית אימונים מפחית סיכון לסרטן (frontiers in Aging)

    מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק מחקר חדש שפורסם ב- frontiers in Agingהראה כי שילוב של ויטמין D במינון גבוה, חומצות שומן אומגה 3 ותוכנית אימונים פשוטה בבית הוכח כמפחית את הסיכון לסרטן ב-61% בבריאים מעל גיל 70. כך על פי אנליזה על מחקר DO-HEALTH, שעקב אחר יותר מ-2000 קשישים במשך 3 […]

  • הסקירה החודשית; מחסור תזונתי עקב שמירה על דיאטה (חלק ד')

    הסקירה החודשית; מחסור תזונתי עקב שמירה על דיאטה (חלק ד')

    בפעם האחרונה, במסגרת הסקירה החודשית דיברנו על הסכנות הכרוכות בדיאטות שונות. דיברנו על מצבי החסר העלולים לנבוע מדיאטת חסר גלוטן בחולי צליאק. הפעם נתחיל בבני אדם שנצמדים לדיאטה זו על אף שאינם חולי צליאק. הסיבות שבגינן הורים מחליטים למנוע גלוטן מדיאטת ילדיהם הן רבות ומגוונות, ולעיתים קרובות לא מוצדקות. הן כוללות את האמונה ש-“ללא גלוטן” […]

  • מה בין צריכת דגנים מלאים ובין הסיכון למחלת לב כלילית? (BMC Med)

    מה בין צריכת דגנים מלאים ובין הסיכון למחלת לב כלילית? (BMC Med)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת BMC Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי צריכה רבה יותר של דגנים מלאים, כמו גם מאכלים ספציפיים מדגנים מלאים למעט פופקורן, מלווה בסיכון מופחת משמעותית למחלת לב כלילית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים אפידמיולוגיים הצביעו על קשר חיובי בין צריכת דגנים מלאים ובין הסיכון למחלת […]

  • צריכת סלניום בתזונה עשויה להשפיע על אורך הטלומרים בחולי סוכרת (Br J Nutr)

    צריכת סלניום בתזונה עשויה להשפיע על אורך הטלומרים בחולי סוכרת (Br J Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת British Journal of Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר הדוק בין צריכת סלניום בתזונה ובין אורך הטלומרים בקרב נשים עם סוכרת בארצות הברית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סלניום הינו מרכיב חיוני בגוף האדם וכי אורך הטלומרים נחשב כסמן להזדקנות ביולוגית. מחקרים קודמים הצביעו על קשר בין […]