מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק
מחקר חדש שפורסם בכנס המקצועי של Diabetes UK הראה כי בקרב חולי סוכרת, נשים נוטות בדיוק כמו גברים לסבול מבעיות בתפקוד המיני, אך מתעלמים מהבעיות שלהן, כאשר תשומת לב מוקדשת בעיקר להשפעה של הנושא הזה על גברים. נשים עם סוכרת יכולות לחוות תשוקה מינית מופחתת, מין כואב, ירידה בלובריקציה ומצוקה מינית, מה שמגביר את הסיכון לדיכאון, ובעיות כאלו לרוב עוברות ללא התייחסות למרות שקיימים טיפולים זמינים. בנוסף, “גורם המבוכה” שנוכח בצד של איש מקצוע הבריאות וגם בצד של המטופלת, גורם לנשים רבות עם סוכרת לחוסר ידיעה שההפרעה בתפקוד המיני שלהן קשורה למחלתן.
עבור נשים, שיחות בריאות מיניות עוסקות לעתים קרובות באמצעי מניעה והריון, כמו גם הפרעות מחזור, זיהומים באברי המין וטיפול הורמונלי חלופי. “כאנשי מקצוע בתחום הבריאות, אנו מאומנים להתמקד בנושאים האלה, ולא לשקול שאולי קיימות הפרעות בתפקוד המיני”, אמרה החוקרת הראשית.
הפרעה בתפקוד המיני היא מצב שכיח בקרב אנשים עם סוכרת. שליטה גליקמית לקויה עלולה לפגוע בכלי דם ובעצבים, ולגרום להפחתת זרימת הדם ואובדן התחושה באיברי המין. המחקר שנערך לאחרונה מצא כי בקרב יותר מ-750 מבוגרים עם סוכרת 36% מהגברים ו-33% מהנשים דיווחו על הפרעה בתפקוד המיני. הפרעות בתפקוד המיני היו נפוצות יותר בנשים עם סוכרת מסוג 1, ב-36%, בהשוואה ל-26% אצל אלו עם סוכרת מסוג 2. הבעיות השכיחות ביותר שדווחו היו ירידה בתשוקה המינית, בעיות לובריקציה, חוסר תפקוד אורגזמי וכאב. בעיות בדימוי גוף ופחד מהיפוגליקמיה משפיעים גם על המיניות והאינטימיות, מה שמוביל ל-“מצוקה מינית”. יתרה מכך, הפרעות בתפקוד המיני הנשי זוהו כמנבא עיקרי של דיכאון, שבתורו מפחית את החשק המיני.
טיפולים לנשים יכולים לכלול חומרי סיכה, אסטרוגן מקומי ותרופות שנרשמות ללא התוויה כגון סילדנפיל. הדבר נכון גם לגבי טיפול בטסטוסטרון, שניתן להשתמש בו כדי להגביר את החשק המיני. לדברי החוקרת, יש לראות את המטופלת בהקשר ביו-פסיכו-סוציאלי, עם דגש על הזוגיות, על תחושה ותקשורת, צמיחה מינית, כמו גם שינויים בשגרת היומיום.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!