הפרעת דחק בתר-חבלתית (Posttraumatic Stress Disorder, או PTSD) עשויה להביא לעליה בסיכון לדום נשימה חסימתי בשינה בגברים יוצאי צבא מבוגרים, כך עולה מתוצאות מחקר תאומים חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הצביעו על קשר בין דום נשימה בשינה ובין הפרעת דחק בתר חבלתית, אך היקף הקשר לא היה כה בולט, ייתכן מאחר ורבים מהם היו מבוססים על חולים תסמיניים שהופנו להערכה רפואית של דום נשימה חסימתי בשינה וחלק התבססו על דיווחים עצמיים של אבחנת דום נשימה בשינה.
המחקר הנוכחי כלל 181 תאומים גברים, בגילאי 61-71 שנים, כולל 66 זוגות תואמים לא זהים מבחינת תסמיני הפרעת דחק בתר-חבלתית ו-15 זוגות לא זהים מבחינת אבחנת PTSD, אשר גויסו ממאגר Vietnam Era Twin Registry והשלימו הערכה פסיכיאטרית פורמאלית ומעבדת שינה כחלק מהמעקב.
חומרת תסמיני PTSD נקבעה באמצעות מדד PCL (או Posttraumatic Stress Disorder Checklist), דום נשימה חסימתי בשינה בדרגה קלה תועד ב-74% מהמשתתפים, בדרגה בינונית-עד-חמורה ב-40% ובדרגה חמורה ב-18%. מדד AHI (או Apnea: Hypopnea Index) הממוצע עמד על 17.7 אירועים בשעה, ושיעור הלילות הממוצע עם סטורציה נמוכה מ-90% עמד על 8.9%.
במודלים המתוקנים במלואם, כל עליה של 15 נקודות בהבדל בין הזוגות במדד PCL לוותה בעליה של 4.6 אירועים בשעה במדד AHI, עליה של 6.4 אירועים בשעה של מדד דה-סטורציה של חמצן ועליה של 4.8% במשך שינה עם סטורציה נמוכה מ-90%.
אבחנה פעילה של PTSD לוותה במדד AHI מצוקן גבוה ב-10 יחידות במודלים נפרדים שכללו מתווכים קרדיווסקולאריים אפשריים (10.5 יחידות; רווח בר-סמך 95% של 5.7-15.3) וערפלנים סוציו-דמוגרפיים ופסיכיאטריים (10.7 יחידות; רווח בר-סמך 95% של 4.0-17.4).
החוקרים קוראים להשלים מחקרים נספים במטרה להבין את המנגנונים בבסיס הממצאים הללו.
JAMA Netw Open, June 24, 2024
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!