Thyroid Cancer

לרגל יום הסרטן הבין-לאומי: נתונים חדשים על שכיחות המחלה בארץ ובעולם – למעלה מ-30 אלף מאובחנים ומאובחנות חדשים בארץ שנה שעברה; אימוץ אורח בריא יכול להפחית ב-50% את הסיכון לחלות בסרטן (האגודה למלחמה בסרטן)

לרגל יום הסרטן הבין-לאומי, האגודה למלחמה בסרטן מגישה נתונים חדשים ומחקרים מדעיים. באגודה מדגישים כי גילוי מוקדם יכול להציל חיים וקוראים לציבור לגשת לבדיקות המתבצעות בחינם בקופות החולים במסגרת סל הבריאות בהתאם לגיל. עוד מסבירים כי אימוץ אורח חיים בריא יכול להפחית ב-50% את הסיכון לחלות בסרטן ומשיקים קמפיין לאימוץ אורח חיים בריא באמצעות 21 צעדים.

האגודה למלחמה משתפת לרגל יום הסרטן כמה מחקרים שמצאו קשר בין אורח החיים לתחלואה. הראשון מצא כי אנשים ששתו לפחות שתי פחיות של משקה ממותק בסוכר ביום היו בסיכון גבוה ב-5% לתמותה מסרטן הקשור למדד BMI (מדד מסת גוף) לא תקין; מחקר נוסף מצא כי רמה כללית גבוהה של פעילות גופנית קשורה לסיכון נמוך ב-41% לסרטן שד פולשני, וכי יושבנות קשורה לסיכון גבוה ב-104% לסרטן שד מסוג טריפל נגטיב.

על פי נתוני הסוכנות הבין-לאומית לחקר הסרטן (IARC) בארגון הבריאות העולמי, בשנת 2020 אובחנו בעולם כ-19.3 מיליון בני אדם עם סרטן. בשנת 2040 עתיד מספרם לגדול לכ-28.9 מיליון.

על פי הערכת האגודה למלחמה בסרטן, בשנת 2022 אובחנו בישראל כ-33,000 נשים וגברים עם סרטן וכ- 12,000 נשים וגברים נפטרו ממחלת הסרטן.

על פי נתוני משרד הבריאות בשנת 2019 אובחנו 31,950 מקרים של גידולים המחייבים דיווח לרישום הסרטן וכ- 11,748 אנשים נפטרו מסרטן, ולפני כעשור בשנת 2012 אובחנו כ- 28,709 חולים ו- 10,640 ישראלים נפטרו כתוצאה ממחלת הסרטן.

משה בר-חיים, מנכ”ל האגודה למלחמה בסרטן, הסביר כי: “בכל חודש מתגלים בישראל כ-2,750 חולי סרטן חדשים. אימוץ אורח חיים בריא יכול להפחית בכ-50% את הסיכון לחלות בסרטן. אנחנו יודעים שגילוי מוקדם מגביר באופן דרמטי את שיעורי הריפוי. אני קורא לציבור לגשת לקופת החולים לבדיקות בהתאם לגילם ולאמץ אורח חיים בריא כדי להפחית את הסיכון לחלות.”

בארגון הסרטן הבינלאומי ה – UICC, קוראים לממשלות ברחבי העולם לתעדף פעולות להפחתת סוגי הסרטן הניתנים למניעה. בארגון מדגישים כי: “כמחצית ממקרי המוות מסרטן שהם כ – 4.45 מיליון מתוך יותר מתשעה מיליון בשנת 2019 נגרמו על ידי גורמי סיכון ידועים הניתנים לשינוי כמו עישון, צריכת אלכוהול והשמנה” ומוסיפים כי: “משקאות ממותקים ומזונות אולטרה מעובדים הם גורמים ידועים להשמנה וכמו טבק ואלכוהול – הם גם עלולים לגרום להתמכרות”.

יום הסרטן הבינלאומי מצוין בעולם בכל שנה ב-4 בפברואר ביוזמת אירגון הסרטן הבינלאומי וכן בישראל ביוזמת האגודה למלחמה בסרטן החברה בארגון הבינלאומי  לצד עוד 172 גופי בריאות מהעולם.

יצוין כי את פעילות האגודה למלחמה בסרטן סביב יום הסרטן הבינלאומי ילווה קמפיין דיגיטלי לאימוץ אורח חיים בריא באמצעות 21 צעדים אשר נקרא תכלס בריאות. הקמפיין יכלול המלצות בריאות חדשות שיעלו בכל יום למשך 21 ימים בדף הפייסבוק של האגודה למלחמה בסרטן.

 

מחקר ענק בארצות הברית בהשתתפות כמיליון איש: נמצא קשר בין משקאות ממותקים לתמותה מסרטן

במחקר רחב היקף שנערך לאחרונה, חוקרים מהאגודה האמריקנית לסרטןAmerican Cancer  Society  בחנו את הקשר בין שתיית משקאות ממותקים ובין כל סוגי הסרטן, ובפרט גידולים הקשורים להשמנה. במחקר השתתפו 934,777 אמריקאים מבוגרים, ללא היסטוריה של סרטן. הם מילאו בשנת 1982 שאלונים על אורח החיים שלהם, לרבות שתיית משקאות ממותקים בסוכר (כגון קולה או משקאות אחרים שלא מסוג דיאט) או בממתיקים מלאכותיים (כגון משקאות מוגזים דיאט או תה קר דיאט). החוקרים עקבו אחר התמותה במשתתפי המחקר עד לסוף שנת 2016 ומצאו כי במהלך התקופה אירעו 135,093 מקרי תמותה מסרטן (25.9% מכלל מקרי הפטירה).

מניתוח הנתונים עולה כי אנשים ששתו לפחות שתי פחיות של משקה ממותק בסוכר ביום היו בסיכון גבוה ב-5% לתמותה מסרטן הקשור למדד BMI (מדד מסת גוף) לא תקין, לרבות סרטן מעי גס, סרטן שד לאחר גיל המעבר, סרטן הרחם וסרטן הכליה, לעומת אנשים שלא צרכו משקאות אלה כלל.

הסיכון לסרטן המעי הגס והכליה נשאר משמעותי גם לאחר נטרול גורם ה-BMI: החוקרים מציינים שברוב סוגי הסרטן הקשורים להשמנה שתיית משקאות ממותקים גורמת להגברת הסיכון בגלל תרומתה לעודף משקל, אבל משערים שבסרטן המעי הגס והכליה מדובר במנגנון שונה, שאינו קשור למסת הגוף.

באשר למשקאות ממותקים בממתיקים מלאכותיים, החוקרים מצאו סיכון מוגבר לסוגי סרטן הקשורים להשמנה וקשר לסיכון לסרטן הלבלב, שנשאר משמעותי גם לאחר נטרול גורם ה-BMI.

לאור תוצאות המחקר, החוקרים הציעו לבצע מחקרים נוספים על אודות הקשר בין שתיית משקאות  ממותקים והסיכון לתמותה מסרטן ותפקיד מדד ה-BMI בהקשר זה. החוקרים הציעו לקובעי מדיניות ציבורית להביא בחשבון את תוצאות המחקר בעת מאמציהם להפחית את התחלואה בסרטן. המחקר פורסם בכתב העת Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention  באוקטובר 2022, תורגם והונגש לציבור על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן.

Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2022 Oct 4;31(10):1907-1918.

לתקציר המחקר לחצו כאן.

 

מחקר אמריקאי חדש: הקשר בין השמנה בגיל המעבר לסיכון מוגבר לסרטן השד

יותר מ-75% מהמקרים החדשים של סרטן השד מופיעים בנשים לאחר גיל המעבר. ידוע כי השמנת יתר מעלה בכ-50% את הסיכון לסרטן שד בנשים בגיל המעבר, מגבירה את הסיכון לחזרת מחלה בנשים שחלו בעבר בסרטן שד, קשורה לפרוגנוזה טובה פחות וליעילות פחותה של הטיפולים, אולם רק מעט ידוע על המנגנון הקושר בין השמנה לתוצאות אלה.

מחקר חדש שנערך בארצות הברית בדק את ההשערה שהשמנת יתר גורמת לשינוי תכונות כלי הדם ובכך מעודדת התעוררות של גידולי שד רדומים והתפתחות שלהם.

ההערכה היא כי באיברים רבים בגופנו קיימים גידולים רדומים, מיקרוסקופיים ולא מאובחנים קלינית. במחקרי מעבדה שבוצעו בעבר על תאי סרטן שד רדומים ועל תאי שומן שנלקחו מנשים בגיל המעבר הסובלות מהשמנת יתר, הוכח כי גורמים מסוימים שמופרשים מתאי השומן משנים את האנגיוגנזה (יצירת כלי הדם) ואת פוטנציאל ההתפתחות של תאי הסרטן.

במחקר הנוכחי גרמו החוקרים לעכברים ממין נקבה להיות בגיל המעבר ולפתח גידולי שד. העכברות פוצלו לשתי קבוצות, קבוצת הניסוי שניזונה ממזון מעודד השמנה וקבוצת ביקורת שניזונה מתזונה רגילה.

מהממצאים עלה כי בקבוצת הניסוי הגידולים הרדומים התפתחו ואובחנו קלינית בשלבים מוקדמים יותר של המחקר (בשבוע השישי לעומת השבוע ה-10 בקבוצת הביקורת) ובתדירות גבוהה יותר (בשבוע 10 אובחנו בקבוצת הניסוי 82% מהגידולים, לעומת 8% בלבד בקבוצת הביקורת).

כמו כן, בקבוצת הניסוי הגידולים היו גדולים ואגרסיביים יותר; עכברות שסבלו מהשמנת יתר היו מרובות גידולים לעומת עכברות רזות שסבלו מגידול אחד לרוב. כמו כן, לעכברות אלה היה זמן הישרדות ללא מחלה קצר יותר לעומת קבוצת הביקורת (11 שבועות לעומת יותר מ-22 בהתאמה); וזמן ההישרדות בכלל של עכברות בהשמנת יתר היה 11 שבועות בממוצע לעומת למעלה מ-25 שבועות בממוצע לעכברות הרזות.

השמנת יתר גרמה גם לאנגיוגנזה (יצירת כלי דם) גדולה יותר בסביבת הגידול, ולביטוי של גורמי גדילה – גורמים המעודדים את הגידול לצאת מהשלב הרדום ולהמשיך להתפתח בגידול ובמקומות אחרים.

לבסוף, החוקרים בדקו ומצאו כי חומר תרופתי בשם סוניטיניב יכול לעכב את שינוי תכונות כלי הדם ואת יצירת כלי הדם החדשים, וכך לעכב את התעוררות הגידולים הרדומים, להפחית את תדירות הופעת הגידולים ולהגדיל את משך ההישרדות ללא הופעת סרטן.

החוקרים סיכמו כי לאור ממדי תופעת ההשמנה ברחבי העולם, יש חשיבות רבה לתובנות שהמחקר מספק לגבי מנגנון הקשר בין השמנה לסרטן השד, וכי בעתיד הן עשויות לסייע באסטרטגיות הטיפול. המחקר פורסם בכתב העת Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America באוקטובר 2022, תורגם והונגש לציבור על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן.

Proc Natl Acad Sci U S A . 2022 Oct 11;119(41):e2204758119

לתקציר המחקר לחצו כאן.

 

מחקר אירופאי נרחב: פעילות גופנית מפחיתה סיכון לסרטן שד

ממחקרים תצפיתיים שנעשו בעבר ידוע כי אורח חיים לא פעיל, הכולל יושבנות רבה ועיסוק מועט בפעילות גופנית, מעלה את הסיכון לחלות בסרטן השד. מחקר חדש שהקיף כמה מדינות במערב, השתמש בשיטות חישוב סטטיסטיות מתקדמות ומצא חיזוקים למסקנה זו.

החוקרים אספו נתונים מהדנ”א הקשורים לנטייה לבצע או להימנע מביצוע פעילות גופנית בקרב 130,957 נשים ממוצא אירופי מתוך 76 מחקרים שונים: 69,838 נשים שחלו בסרטן שד גרורתי, 6,667 נשים שחלו בסרטן השד מקומי ו-54,452 נשים שלא חלו בסרטן השד ושימשו קבוצת ביקורת.

כדי להעריך גנטית את רמת הפעילות והיושבנות, החוקרים הסתמכו על מחקרי Genome Wide Association Studies (GWAS)  מהמאגר העצום של נתוני ביובנק בבריטניה. באמצעות המאגר החוקרים בודדו רצפי דנ”א הקשורים לנטייה לבצע פעילות גופנית, לנטייה לבצע פעילות גופנית נמרצת ולנטייה ליושבנות.

מניתוח הנתונים על פי התחזית הגנטית לפעילות, פעילות נמרצת או יושבנות, עלה שרמה כללית גבוהה של פעילות גופנית קשורה לסיכון נמוך ב-41% לסרטן שד פולשני, ללא קשר לשלב בחיים (לפני או אחרי גיל המעבר), לסוג הגידול, ולשלב או לדרגת הגידול. פעילות גופנית נמרצת במהלך שלושה ימים לפחות בשבוע נמצאה קשורה לסיכון נמוך ב-38% לסרטן השד, בהשוואה למי שלא דיווחו על פעילות נמרצת, ויושבנות קשורה לסיכון גבוה ב-104% לסרטן שד מסוג טריפל נגטיב (שלילי לשלושת ההורמונים).

עוד עולה מן המחקר כי היעדר פעילות גופנית כמו גם יושבנות משפיעים על הסיכון לסרטן שד באופן עצמאי זה מזה. ישנם הסברים ביולוגיים לממצאים, והם מצביעים על קשרים סיבתיים רבים בין פעילות גופנית לסיכון לסרטן השד, כגון עודף משקל או השמנה, הפרעה מטבולית, הורמוני מין ודלקת.

החוקרים סיכמו כי ידוע שעיסוק בפעילות גופנית והפחתת זמן ישיבה מומלצים להורדת הסיכון לחלות בסרטן. המחקר החדש מוסיף ראיות נוספות לכך שאורח חיים פעיל עשוי להפחית את שכיחות שיעורי סרטן השד בעתיד. המחקר פורסם בכתב העתBritish Journal of Sports Medicine  באוקטובר 2022, תורגם והונגש לציבור על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן.

לתקציר המחקר באנגלית

 

האגודה למלחמה בסרטן מזמינה את ציבור המטופלים לפנות לטלמידע, שירות המידע הטלפוני המאויש 24 שעות ביממה בשיחת חינם לטלפון שמספרו 1800-599-995 או לגלוש לאתר האינטרנט בכתובת הבאה:  www.cancer.org.il

הסרטונים הבאים זמינים למטופלים ולמטופלות שלכם ושלכן.
קרדיט: האגודה למלחמה בסרטן.

סרטון 1 (מקטינים את הסיכון באמצעות אורח חיים בריא)

סרטון 2 (פניה למאגר המחקרים של האגודה)

סרטון 3 (תמיכה באמצעות שירות המידע המאויש בחולים בסרטן)

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם אכלזיה מלווה בסיכון מוגבר לממאירות של הוושט? (Am J Gastroenterol)

    האם אכלזיה מלווה בסיכון מוגבר לממאירות של הוושט? (Am J Gastroenterol)

    במאמר שפורסם בכתב העת The American Journal of Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים עם אבחנה של אכלזיה סיכון מוגבר לאבחנה של ממאירות של הוושט. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אכלזיה הינה גורם סיכון אפשרי לסרטן הוושט; עם זאת, אין מחקרים להערכת הסיכון לממאירות זו במטופלים עם אכלזיה. מטרתם כעת […]

  • טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 אינו מעלה את הסיכון לסרטן בלוטת תריס (BMJ)

    טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 אינו מעלה את הסיכון לסרטן בלוטת תריס (BMJ)

    במאמר שפורסם בכתב העת The BMJ עולה כי טיפול בתרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 אינו מלווה בעליה משמעותית בסיכון לאבחנה של ממאירות בלוטת התריס לאחר קרוב לארבע שנים. מחקר העוקבה התבסס על נתונים ממאגרים ארציים בדנמרק, נורבגיה ושבדיה בין 2007 ו-2021, אשר כללו 145,410 חולים שהחלו טיפול בתרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 ו-291,667 חולים תואמים […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את ההתוויה לטיפול באנהרטו כנגד גידולים סולידיים חיוביים ל-HER2 (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את ההתוויה לטיפול באנהרטו כנגד גידולים סולידיים חיוביים ל-HER2 (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הרחיב את אישור Fam-Trastuzumanb-Deruxtecan (אנהרטו) למבוגרים עם גידולים סולידיים חיוביים ל-HER2 גרורתיים או לא-נתיחים, ללא טיפול חליפי משביע רצון לאחר טיפול סיסטמי קודם. התכשיר כבר מאושר לשימוש כנגד מספר סוגי ממאירויות, כולל חלק מהנשים עם סרטן שד חיובי ל-HER2 גרורתי או לא-נתיח, כמו גם מבוגרים עם אדנוקרצינומה […]

  • עדויות נוספות תומכות בהתחלת בדיקות סקר לסרטן מעי גס ורקטום מגיל 45 (Am J Gastroenterol)

    עדויות נוספות תומכות בהתחלת בדיקות סקר לסרטן מעי גס ורקטום מגיל 45 (Am J Gastroenterol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Gastroenterology עולה כי במטופלים בגילאי 45-49 שנים בסיכון ממוצע לממאירות מעי גס ורקטום, שיעורי זיהוי אדנומות בבדיקת קולונוסקופיה כבדיקת סקר עומדים על 28%, שיעורים הדומים לאלו המתוארים במבוגרים בגילאי 50-54 שנים. לאור זאת, החוקרים כותבים כי יש מקום להתחלת השלמת בדיקות קולונוסקופיה כסקר לסרטן מעי גס […]

  • תוצאות מבטיחות לביופסיה נוזלית לאבחנה של סרטן לבלב (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-American Association for Cancer Research)

    תוצאות מבטיחות לביופסיה נוזלית לאבחנה של סרטן לבלב (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-American Association for Cancer Research)

    בדיקת ביופסיה נוזלית המשלבת חותמת מיקרו-רנ”א וסמן ידוע היטב לסרטן לבלב הדגימה דיוק של 97% לזיהוי אדנוקרצינומה של צינוריות הלבלב בשלב I/II, הסוג הנפוץ ביותר של סרטן לבלב, כך מדווחים חוקרים במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Association for Cancer Research. החוקרים פיתחו חומת לזיהוי סרטן לבלב המבוססת על מיקרו-רנ”א המזוהה באקסום מתאי סרטן וסמנים דנ”א […]

  • הדיוק האבחנתי של בדיקה גופנית לזיהוי קשריות בבלוטת התריס (Clinical Thyroidology)

    הדיוק האבחנתי של בדיקה גופנית לזיהוי קשריות בבלוטת התריס (Clinical Thyroidology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Thyroidology עולה כי אין קורלציה בין ממצאים בבדיקה גופנית של בלוטת התריס ובין הממצאים בבדיקת אולטרה-סאונד במדגם מטופלים שרובם לא הציגו תסמינים של הגדלה של בלוטת התריס. עם זאת, שיפור המיומנות בבדיקה גופנית עשוי להביא לשיפור בתוצאות. בדיקות סקר לקשריות בבלוטת התריס, שהן לרוב גלויות לעין וברות-מישוש, באמצעות בדיקת […]

  • ההשפעה של חששות בנוגע לפוריות על החלטות טיפול בנשים צעירות עם סרטן שד (Cancer Med)

    ההשפעה של חששות בנוגע לפוריות על החלטות טיפול בנשים צעירות עם סרטן שד (Cancer Med)

    נשים צעירות רבות עם אבחנה חדשה של סרטן שד חוששות בכל הנוגע להשפעה של הטיפולים כנגד הממאירות על הפוריות, כאשר אלו עשויים להשפיע על החלטות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Cancer Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי על-רקע עליה בשכיחות דחיית הריונות לשנות ה-30 וה-40 לחיים באוכלוסייה הכללית, סביר יותר כי נשים […]

  • דום נשימה חסימתי בשינה שאינו מטופל מלווה בפרוגנוזה גרועה יותר בחולים עם מלנומה (CHEST)

    דום נשימה חסימתי בשינה שאינו מטופל מלווה בפרוגנוזה גרועה יותר בחולים עם מלנומה (CHEST)

    בקרב חולים עם מלנומה, דום נשימה חסימתי בשינה בדרגה בינונית-עד-חמורה שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר לפרוגנוזה ירודה בטווח הארוך בחולים עם אבחנה של מלנומה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת CHEST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דום נשימה חסימתי בשינה הינו גורם סיכון חדש לפרוגנוזה שלילית בטווח הארוך בחולים עם מלנומה עורית.  עם […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה