Transfusion

האם יש להגביל את מתן עירוי כדוריות דם אדומות בניתוחי לב? (מתוך מדסקייפ)

בשנת 2016, כתב העת Journal of the American Medical Associationפ פרסם את הנחיות ה-AABB בנושא עירוי ואחסון כדוריות דם אדומות. הם סיכמו את הנתונים שפורסמו בין 1950 ועד 2016 וחמישה מחקרים שימשו להצדקת סף המוגלובין של 8 גרם/ד"ל למתן עירוי זה בחולים המאושפזים לאחר ניתוח לבבי לא-דחוף. הכותבים ציינו כי חולים לאחר ניתוח לבבי עשויים לסבול סף נמוך יותר, אך מרבית המחקרים קבעו סף של 8 גרם/ד"ל בקבוצת טיפול מוגבל. הם ציינו כי מחקרים אקראיים ומבוקרים פעילים בחנו סף נמוך יותר של 7.5 גרם/ד"ל וכי התוצאות שהיו צפויות להתפרסם לאחר שנה אחת עשויות היו לסייע בקביעה אם ישנה עדיפות לסף נמוך יותר.

ממצאי מחקר TRICAS פורסמו בשנת 2017 ובמאמר שפורסם לאחרונה ב-New England Journal of Medicine הוצגו התוצאות לאחר שישה חודשי מעקב. מחקר TRICS כלל חולים לאחר ניתוח לבבי, בסיכון בינוני-עד-גבוה לתמותה, לפי מדד EuroSCORE (European System for Cardiac Operative Risk Evaluation). חולים בקבוצה הרסטריקטיבית קיבלו עירוי כדוריות דם אדומות בסף המוגלובין של 7.5 גרם/ד"ל, ללא תלות במחלקה בה אושפזו בבית החולים. בקבוצה הליבארלית, יעד המוגלובין עמד על 9.5 גרם/ד"ל בחדר הניתוח או ביחידות טיפול נמרץ, אך במחלקות האשפוז היעד עמד על 8.5 גרם/ד"ל. לאחר 30 ימים, הגישה הרסטריקטיבית הייתה לא-נחותה בהערכת התוצא המשולב של תמותה מכל-סיבה, אוטם שריר הלב, אירוע מוחי, או הופעה חדשה של כשל כלייתי עם דיאליזה. שיעור קטן יותר משמעותית של חולים בקבוצת הטיפול הרסטריקטיבי קיבלו מנות דם, בהשוואה לקבוצה המקבילה.

מחקר TITRe2 (Transfusion Indication Threshold Reduction), שכלל גם חולים לאחר ניתוח לבבי לא-דחוף, זיהה שיעורי תמותה גבוהים יותר עם גישה רסטריקטיבית למתן מנות דם (המוגלובין של מתחת ל-7.5 גרם/ד"ל) לאחר 90 ימים. ממצאים אלו הובילו לחשש כי מעקב אחר החולים מעבר ל-30 ימים עשוי להוכיח כי הגישה הרסטריקטיבית גורמת נזק למטופלים. בכדי לענות על שאלה זו, מחקר TRICS כלל מעקב אחר כל החולים לאורך שישה חודשים. החוקרים גם בחנו תוצא משני משולב, שכלל את כל מרכיבי התוצא העיקרי, עם תוספת פניות לחדר מיון, אשפוזים חוזרים ורה-וסקולריזציה כלילית בתוך שישה חודשים לאחר הניתוח. לאחר חצי שנה, הגישה הרסטריקטיבית הייתה לא-נחותה בהשוואה לגישה הליבראלית בהערכת התוצא העיקרי המשולב. בדומה, לאחר שישה חודשים לא תועדו הבדלים מובהקים בתוצא המשני המשולב או בשיעורי התמותה.

המומחים סבורים כי ממצאי מחקר TRICS הוכיחו כי הגישה הרסטריקטיבית בטוחה, וככל הנראה עדיף לקבוע יעד של ריכוז המוגלובין סביב 7.5 גרם/ד"ל בחולים לאחר ניתוח לבבי לא-דחוף. מאחר והמחקר נועד להוכיח העדר-נחיתות, לא ברור אם ישנה עדיפות לגישה הרסטריקטיבית. עם זאת, מאחר והדבר הפחית את העירויים הנדרשים, רבים יהיו מוכנים לאמץ גישה זו.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה