מאת ד”ר נגה ליפשיץ
מתוצאות מחקר שפורסם ב-4 באוגוסט ב-BJUI, עולה כי נמצא קשר בין יחס אורך האצבע ה-2 לאצבע ה-4 בכף היד, ובין סיכון לסרטן הערמונית. לגברים עם יחס נמוך יותר, נמצא סיכוי גבוה יותר לחלות בממאירות זו.
מטרת המחקר הייתה לבחון את הקשר בין בין יחס האצבע ה-2 לאצבע ה-4 בכף היד (יחס האצבעות) ובין נפח הערמונית, רמות ה-PSA וסרטן הערמונית.
זהו מחקר פרוספקטיבי שנערך בקוראה, וכלל 366 גברים בגיל 40 שנים ומעלה עם רמות PSA של 40 נ”ג/מ”ל או פחות. המדגם גוייס מקרב אנשים שפנו לטיפול בשל תסמינים בדרכי השתן התחתונות. החוקרים מדדו את היחס בין אורך האצבע ה-2 והאצבע ה-4 בכף היד הימנית של המשתתפים, שעברו בהמשך מדידה של רמות ה-PSA וכן אולטראסאונד טרנס-רקטלי (TRUS). בנוסף, משתתפים עם רמות PSA של 3 נ”ג/מ”ל ומעלה עברו גם ביופסיה של הערמונית.
החוקרים מציינים כי 89 משתתפים עברו ביופסית ערמונית ו-28 מהם אובחנו כסובלים מסרטן הערמונית. מתוצאות המחקר עולה כי לא נמצא קשר בין יחס האצבעות ובין נפח הערמונית. עם זאת, החוקרים מדווחים כי נצפה קשר מובהק בין יחס אצבעות נמוך יותר ובין רמות PSA גבוהות יותר. הם מפרטים כי לגברים עם יחס אצבעות נמוך מ-0.95 הייתה רמת PSA ממוצעת של 3.25 + 5.54 נ”ג/מ”ל, לעומת 1.89 + 2.24 בגברים עם יחס אצבעות של 0.95 ומעלה (p=0.002).
כמו כן, לגברים עם יחס אצבעות נמוך מ-0.95 נמצא סיכוי גבוה יותר לביופסית ערמונית (OR 1.75, 95% CI 1.07-2.84) ולסרטן הערמונית (OR 3.22, 95% CI 1.33-7.78). החוקרים מדגישים כי גיל המשתתפים, רמות הטסטוסטרון ונפח הערמונית היו דומים בין 2 הקבוצות.
החוקרים מסבירים כי החשיפה לאנדרוגנים ברחם משפיעה על יחס האצבעות, והממצאים רומזים כי ייתכן והחשיפה הפרה-נטלית לאנדרוגנים עלולה להשפיע גם על רמות ה-PSA ועל הסיכון לסרטן הערמונית. לדבריהם, לאנשים שחורים יש באופן כללי יחס אצבעות נמוך יותר מלאנשים לבנים, וייתכן שחשיפה רבה יותר לאנדרוגנים ברחם עשויה להסביר גם את הסיכון המוגבר לתמותה מסרטן הערמונית בשחורים.
לדברי מומחה מהתחום, מדובר במחקר בודד עם מדגם משתתפים מצומצם, ועל כן מוקדם להסיק מסקנות מתוצאות המחקר.
מומחה אחר ציין כי גם אם הממצאים נכונים ויאושרו במחקרים נוספים, הם משקפים בעיקר סיכון של אוכלוסיה, ופחות את הסיכון של המטופל הבודד לחלות בסרטן הערמונית.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!