Urology Other

השוואת ההחלמה לאחר ניתוח כריתת כליה בין תורם חי ובין חולה במחלת כליות (BJU Int.)

מתוצאות מחקר חדש עולה כי משך זמן ההחלמה המלאה לאחר ניתוח כריתת כליה ארוך יותר בקרב תורמים חיים, בהשוואה לתקופת ההחלמה הנדרשת לאחר כריתת כליה בשל מחלה כלייתית. לדברי החוקרים, לציפיות תפקיד חשוב בהבדל זה.

מדגם המחקר כלל 149 משתתפים ממרכז רפואי יחיד בקנדה. החוקרים בחנו את מהירות ההחלמה הגופנית ומשך הזמן שנדרש עד לחזרה לאיכות החיים שקדמה לניתוח לאחר כריתת כליה בגישה לפרוסקופית.

המשתתפים מילאו שאלונים, לפני ואחרי הניתוח, במטרה להעריך את איכות החיים הבריאותית שלהם כולל גורמים דוגמת כאב, יכולת לבצע פעילויות יומיומיות שגרתיות ובריאות מנטאלית.

לא ידוע רבות אודות קצב החזרה לאיכות החיים לאחר כריתת כליה, בין אם הניתוח מבוצע בגישה פתוחה או בגישה לפרוסקופית. מהמחקר הנוכחי עולה כי באופן כללי, בקרב מנותחים מתחת לגיל 50, באלו עם ערכי BMI נמוכים ובאלו שהיו פעילים גופנית לפני הניתוח קיימת מגמה של חזרה מהירה יותר לתפקוד גופני ומנטאלי. אך הממצאים לא היו דומים ב-95 המשתתפים שעברו כריתת כליה במסגרת תרומת כליה.

החוקרים כותבים כי התורמים אמנם החלימו היטב, אך לתורם צעיר, רזה ופעיל גופנית נדרש זמן מעט ארוך יותר להחלים, בהשוואה למנותח שאינו-תורם, באותו גיל, אותה דרגת פעילות גופנית וערכי BMI זהים.

הממצאים צפויים לסייע בהתאמת הציפיות של מנותחים בכל הנוגע לתקופת ההחלמה.

החוקרים השוו בין 95 תורמי כליות; 12 שעברו כריתת כליה פשוטה ו-45 שעברו כריתה רדיקאלית של הכליה.

חולים שעברו כריתה רדיקאלית של הכליה קיבלו טיפול בשל ממאירות בשלב מוקדם יותר, שלא התפשטה לאתרים מרוחקים.  כריתת כליה פשוטה בוצעה להסרת כליה לא-מתפקדת.

החוקרים מצאו כי בקבוצת החולים במחלת כליות, הזמן הנדרש להשבת 75% מהמדד המקורי להערכת איכות החיים שלהם עמד על 53 ימים, והם נדרשו ל-90 ימים לחזרה ל-90% מהמדד המקורי להערכת איכות החיים. בקבוצת התורמים, הערכים המקבילים עמדו על 62 ימים ו-110 ימים, בהתאמה.

בקרב משתתפים מתחת לגיל 50 הסיכוי לחזרה ל-75% ממדד איכות החיים בתוך 60 ימים מהניתוח היה גבוה פי שתיים, בהשוואה למנותחים מבוגרים יותר. בדומה, בקרב מנותחים לא-שמנים תועד סיכוי גבוה ב-70% לחזרה דומה של מדדי איכות החיים, בהשוואה למנותחים שמנים. לאלו שהיו פעילים גופנית טרם הניתוח סיכוי גבוה ב-30% להחלמה מהירה יותר, בהשוואה למנותחים שלא היו פעילים גופנית.

מאחר שתורמי כליות הם לרוב צעירים, פעילים גופנית, רזים ובריאים יותר מחולים במחלות כליות, לא ממש ברור מדוע בקבוצת התורמים במחקר ההחלמה הייתה איטית יותר. עם זאת, החוקרים מעלים את האפשרות שגורמים פסיכולוגיים משחקים תפקיד בנושא.

סביר להניח כי לתורמים בריאים איכות חיים טובה יותר טרם הניתוח, בהשוואה לאלו שעוברים ניתוח לכריתת כליה בשל מחלה, ולאחר מכן, המנותחים החולים מתמקדים יותר בהקלה בעקבות הניתוח.

באופן כללי, תורמים מצויים במצב תפקודי גבוה מאוד מלכתחילה, ולרוב לעולם לא היו נזקקים לניתוח, לכן יש להם ציפיות גבוהות מההחלמה לאחר הניתוח. לאור זאת, הם עשויים להעניק דירוג נמוך יותר לאיכות חייהם זמן קצר לאחר הניתוח, בהשוואה לחולים במחלת כליות.

החוקרים מציינים כי בעוד שחולים במחלת כליות מתמקדים בתועלת המיידית דוגמת הקלה בכאב או הידע כי הגידול הוסר, לתורמים אין רווח גופני בעקבות הניתוח.

מגבלות מחקר כוללות את העובדה שהמחקר התבסס על מנותחים במרכז רפואי יחיד, עמוס.

אולם, החוקרים סבורים כי הממצאים עשויים לשפוך אור על גורמים המשפיעים על תקופת ההחלמה לאחר ניתוח לכריתת כליה.

BJU Int. Posted online August 26, 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תוצאות מבטיחות למשלב בדיקות דם לניטור אחר מחלת כליות כרונית

    תוצאות מבטיחות למשלב בדיקות דם לניטור אחר מחלת כליות כרונית

    הבחירה בטיפול כלייתי חליפי, לצד גורמים דוגמת משך דיאליזה, גורם ושלב מחלת כליות כרונית, עשויים כולם להשפיע על רמות Renalase, Dopamine ו-Norepinephrine בחולים עם מחלת כליות כרונית, ממצאים המדגישים את חשיבות ניטור רמות סמנים אלו בדם לחיזוי התקדמות מחלת כליות כרונית והסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים, כך מדווחים חוקרים מפולין במאמר שפורסם בכתב העת BMC Nephrology. החוקרים […]

  • זיהום ב-COVID-19 מלווה בסיכון מוגבר למחלת כליות בילדים ומתבגרים

    זיהום ב-COVID-19 מלווה בסיכון מוגבר למחלת כליות בילדים ומתבגרים

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open מדווחים חוקרים על קשר בין זיהום בנגיף קורונה ובין סיכון מוגבר למגוון סיבוכים כלייתיים, כולל הופעה חדשה של מחלת כליות כרונית והחמרת תפקוד כלייתי בצעירים מתחת לגיל 21 שנים. באלו עם מחלת כליות כרונית קודמת או נזק כלייתי חד תועד סיכון גבוה יותר לסיבוכים חמורים, כולל דיאליזה או […]

  • מטבוליטים בשתן עשויים לנבא תוצאות כלייתיות בחולים עם סוכרת מסוג 2

    מטבוליטים בשתן עשויים לנבא תוצאות כלייתיות בחולים עם סוכרת מסוג 2

    רמות מוגברות של המטבוליטים בשתן Choline ו-Dimethylglycine נקשרו באופן בלתי-תלוי עם סיכון מוגבר לסיבוכים כלייתיים ותמותה מכל-סיבה בחולים עם סוכרת מסוג 2, כאשר העדויות מציעות כי דחק טובולרי מתווך בחלקו את הקשר בין הפרעה במטבוליזם כולין וירידה הדרגתית בתפקוד כלייתי בחולים אלו, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & […]

  • טיפול ב-Amiloride אינו-נחות לעומת Spironolactone בחולים עם יתר לחץ דם עמיד

    טיפול ב-Amiloride אינו-נחות לעומת Spironolactone בחולים עם יתר לחץ דם עמיד

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMAמדווחים חוקרים מדרום קוריאה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Amiloride אינו-נחות לעומת Spironolactone בהפחתת לחץ דם בחולים עם יתר לחץ דם עמיד לטיפול, עם שיעורים דומים של השגת יעד לחץ דם סיסטולי ופרופיל בטיחות טוב יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Spironolactone הינה התרופה המועדפת לטיפול ביתר לחץ דם […]

  • רמות לקטט גבוהות בדם מנבאות סיכון מוגבר לתמותה בחולים עם נזק כלייתי חד

    רמות לקטט גבוהות בדם מנבאות סיכון מוגבר לתמותה בחולים עם נזק כלייתי חד

    רמות לקטט בדם מעל 4 מילימול/ליטר בקבלה לאשפוז ביחידת טיפול נמרץ מלוות בסיכון מוגבר לתמותה בתוך חודשיים בחולים עם נזק כלייתי חד תחת טיפול כלייתי חליפי, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת BMC Nephrology. המחקר הרטרוספקטיבי כלל נתונים לאורך תקופה של ארבע שנים במטרה לבחון את ההשפעה של רמות לקטט בדם בקבלה לאשפוז ליחידת […]

  • חשיבות טיפול מוקדם לאיזון יתר לחץ דם

    חשיבות טיפול מוקדם לאיזון יתר לחץ דם

    בחולים עם יתר לחץ דם לא-מטופל או לא-מאוזן שהחלו טיפול תרופתי מונותרפי לאיזון לחץ דם במהלך החודש הראשון לאחר האבחנה תועד סיכוי גבוה יותר להשגת איזון לחץ דם בתוך שישה חודשים, בהשוואה לאלו שהחלו בטיפול בשלב מאוחר יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Hypertension. למרות שאיזון לחץ הדם נשמר לאורך 30 חודשים, בלמעלה מ-30% […]

  • כריתת אדרנל במקרים של MACS עשויה לשפר את איזון לחץ הדם

    כריתת אדרנל במקרים של MACS עשויה לשפר את איזון לחץ הדם

    בחולים עם אינסידנטלומה חד-צדדית של האדרנל עם MACS (או Mild Autonomous Cortisol Secretion), כריתת אדרנל מהווה התערבות נסבלת היטב ויעילה בהפחתת או הפסקת טיפול תרופתי לאיזון יתר לחץ דם, תוך שמירה על מדדי לחץ דם בטווח התקין, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The Lancet Diabetes & Endocrinology. החוקרים השלימו את המחקר בבתי חולים […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך