Vascular Disorders

אין מקום לטיפול רוטיני בנוגדי-קרישה לשברים ברגל תחתונה (מתוך הכנס השנתי של ASH)

ממחקר חדש שהוצג בכנס השנתי של American Society of Hematology (ASH) עולה כי אין מקום לשימוש רוטיני בנוגדי-קרישה במטרה למנוע קרישי דם, ויעילות הטיפול אינה שווה את המחיר במקרים של שברים ברגל תחתונה.

החוקרים עקבו אחר 1,200 נבדקים עם שברים בגפה תחתונה, למשך 3 חודשים, ומצאו כי היארעות קרישי דם סימפטומטים היתה נמוכה מ-1%.

קצב האירועים כה איטי עד שתופעות הלוואי לטיפול עולות על היתרונות הנובעים ממניעת קריש בשברים ברגל תחתונה. מסיבה זו, החוקרים טוענים כי שימוש רוטיני בנוגדי-קרישה, במטרה למנוע קרישי דם באוכלוסית מטופלים זו אינו נדרש ואינו משתלם.

שברים ברגל תחתונה שכיחים מאוד ופוגעים בחצי מליון איש בצפון אמריקה, כל שנה. בדומה לכל השברים הפוגעים ביכולת התנועה, הסיכון להתפתחות DVT עולה בעקבות הפציעה ובעקבות אימוביליזציה. בעוד שהסיכון ל-DVT עולה במקרה של שבר בגפה תחתונה, הסיכון להתפתחות קריש וורידי בעל משמעות קלינית, אינו ברור.

המחקר החדש הוא המחקר הגדול הראשון, שעקב אחר מקרים של שבר מתחת לברך, ונמשך 3 שנים, עד ליוני 2005. במחקר השתתפו 1,200 נבדקים, שנרשמו במהלך 96 שעות משבר ברגל תחתונה, קרסול, או כף רגל. טווח הגילאים היה 16-93. הסיבות השכיחות לשברים היו נפילות (75%), פציעות ספורט (17%), תאונות דרכים (7%), פגיעה תעסוקתית (3%). 82% מהנבדקים טופלו בגבס או מגן ברך (Brace) למשך 6 שבועות בממוצע.

החוקרים עקבו אחר המטופלים במשך 3 חודשים, ולא הותר שימוש במדללי דם. המשתתפים קיבלו את המידע אודות תסמיני קריש ורידי והתבקשו לדווח על כל תסמין.

מבין 1,174 המשתתפים שסיימו את המחקר ותקופת המעקב, 7 פיתחו קריש ורידי סימפטומטי, כאשר 5 פיתחו DVT ו-2 פיתחו תסחיף ריאתי. אף אחד מהמשתתפים לא פיתח תסחיף ריאתי קטלני.

קריש ורידי ודאי אובחן ב7 משתתפים (0.6%), כולל 2 מקרים של DVT פרוקסימלי, 3 מקרים של DVT בשוק ו-2 מקרים של תסחיף ריאתי לא קטלני.

החוקרים ציינו כי אם כל המשתתפים היו מקבלים טיפול מונע של Low-Molecular Weight Heparin, עלות הטיפול היתה נאמדת בכ-350,000 דולר.

לדברי פרופסור שרייר, הנשיא הקודם של ASH ופרופסור לרפואה בסטנפורד, המחקר מעלה נקודה מעניינת. הממצאים יוכלו לחסוך למערכת הבריאות כסף ועשויים להציל מטופלים מפני תופעות הלוואי של נוגדי-קרישה.

למרות שקיים מקום לדאגה מפני האפשרות של קריש ורידי, במקרים של שבר בירך או במותן, נראה כי קיימת נטיה נמוכה בהרבה להתפתחות קרישים במקרים של שבר ברגל תחתונה, וכאשר נוצר קריש, יש נטיה נמוכה יותר להתקדמותו.

ASH 47th Annual Meeting: Abstract 583. Presented Dec. 14, 2005.

לידיעה במדסקייפ

http://www.medscape.com/viewarticle/519813

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם יש להפסיק את הטיפול באספירין סביב ניתוח מוח?

    האם יש להפסיק את הטיפול באספירין סביב ניתוח מוח?

    הפסקת טיפול באספירין למשך 12 ימים סביב ניתוח מוח אינה מלווה בירידה בהישנות המטומה סב-דוראלית כרונית בקשישים שהופנו לניתוח חירור גולגולת (Burr Hole) לעומת המשך טיפול באספירין, כך עולה מתוצאות מחקר חדש הקוראות תיגר על הגישות המקובלות כיום ופורסמו בכתב העת JAMA Neurology. מחקר SECA הינו מחקר אקראי, מבוקר-פלסבו, שכלל 155 מבוגרים (גיל ממוצע של […]

  • האם תסמונת תעלה קרפאלית הינה סמן מוקדם לדלקת מפרקים שגרונית?

    האם תסמונת תעלה קרפאלית הינה סמן מוקדם לדלקת מפרקים שגרונית?

    תסמונת תעלה קרפאלית נפוצה כפליים בחולים לפני אבחנה של דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis) בהשוואה לאלו ללא דלקת מפרקים שגרונית, רמז לכך שתסמונת תעלה קרפאלית הינה סמן מוקדם אפשרי של הסיכון לדלקת מפרקים שגרונית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Arthritis Care & Research. החוקרים השלימו מחקר מבוסס-אוכלוסייה שהתבסס על פרויקט Rochester Epidemiology Project, […]

  • אשפוזים על-רקע שימוש בקנאביס מלווים בסיכון מוגבר לדמנציה

    אשפוזים על-רקע שימוש בקנאביס מלווים בסיכון מוגבר לדמנציה

    היקף הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים לבית החולים על-רקע שימוש בקנאביס עלה בשיעור גבוה מפי 26 לאורך תקופה של 13 שנים בקרב מבוגרים בגילאי 65 שנים ומעלה ומלווה בסיכון מוגבר משמעותית לדמנציה, בהשוואה לביקורים רפואיים דחופים מכל-סיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל נתונים בין 2008 עד 2021 אודות […]

  • גישה טרנסורידית לטיפול במומים עורקיים־ורידיים מוחיים: השוואה אקראית עם אמבוליזציה טרנס־עורקית

    גישה טרנסורידית לטיפול במומים עורקיים־ורידיים מוחיים: השוואה אקראית עם אמבוליזציה טרנס־עורקית

    המאמר מציג את תוצאות מחקר TATAM, מחקר קליני פרוספקטיבי שלב 2, רב־מרכזי, אשר השווה בין שתי גישות לטיפול במומים עורקיים־ורידיים מוחיים (AVMs): גישה טרנס־ורידית (TVE) לעומת גישה טרנס־עורקית (TAE).

  • התערבות ניתוחית עדיפה על טיפול שמרני בקשישים עם דלקת כיס מרה

    התערבות ניתוחית עדיפה על טיפול שמרני בקשישים עם דלקת כיס מרה

    טיפול ניתוחי בדלקת חדה של כיסה המרה בקשישים עם מחלות רקע רבות לווה בשיעורים נמוכים יותר של אשפוז חוזר וביקורים בחדרי מיון, בהשוואה לטיפול שמרני, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Surgery  וקוראים תיגר על המוסכמה כי מדובר במטופלים במצב קשה מדי בכדי לעמוד בניתוח. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דלקת חדה […]

  • הדמיה של הרשתית בגיל העמידה עשויה לסייע בחיזוי הסיכון למחלת אלצהיימר

    הדמיה של הרשתית בגיל העמידה עשויה לסייע בחיזוי הסיכון למחלת אלצהיימר

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Alzheimer’s Disease עולה כי מצב בריאותי ירוד של הרשתית בגיל העמידה מלווה בסיכון מוגבר משמעותית למחלת אלצהיימר ודמנציה נלווית בגיל מבוגר יותר. ממצאי המחקר מציעים כי הדמיה של כלי הדם הקטנים של הרשתית הינה כלי סקר זמין ומשתלם לניבוי הופעת מחלת אלצהיימר. במסגרת המחקר נבחנה השאלה אם מדדים עצביים […]

  • לידה מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר לבעיות קוגניטיביות בטווח הארוך

    לידה מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר לבעיות קוגניטיביות בטווח הארוך

    לידה מוקדמת לפני שבוע 34 להיריון מלווה בסיכון מוגבר להפרעות קוגניטיביות בילדות מאוחרת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מחקר החתך בחן את ההשפעה של גיל היריון על התפקוד הקוגניטיבי בילדים בגילאי 9-10 שנים על-בסיס מדדים פוליגניים להפרדת השפעות סביבתיות וביולוגיות. אוכלוסיית המחקר כלל 5,946 ילדים (גיל ממוצע של 9.9 […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך