Viral Infections

תרופה חדשה למניעה וטיפול במלריה אושרה בישראל – מלרון

ע”פ דיווח שהועבר אלינו ע”י חברת GSK, יצרנית ומשווקת התכשיר בישראל, אושרה בימים אלה התרופה Malarone למניעה ולטיפול במלריה.

בעבודה שפורסמה החודש בעיתון הרפואי הבריטי החשוב (BMJ) British Medical Journal פורסמו תוצאות מחקר רב-מרכזי בו נבדקו  התרופות  הקיימות למניעת מלריה. מטרת המחקר היתה  לבדוק מהו התכשיר הנסבל ביותר ע”י המטיילים  ובעל פרופיל  תופעות לוואי הנמוך ביותר. התרופות שנבדקו היו:

LARIAM– לאריאם

DOXYLLIN – דוקסלין

CHLOROQUIN – PROUANIL – כלורוקין – פרוגואניל  (תכשיר בשימוש אירופאי בעיקר).

MALARONE – “מלרון”, התרופה החדשה המגיעה בימים אלה לארץ. (למונורגף ולעלון לרופא – לחץ כאן)

העבודה נעשתה בקרב מטיילים שנסעו לאפריקה ונעשתה במספר  מרכזים רפואים  אירופאים וכן בישראל. המרכז שהשתתף בארץ היה בית החולים שיבא, תל השומר, וריכז אותו פרופ’ אלי שוורץ מנהל המרכז לרפואת מטיילים ומחלות טרופיות.

להלן תוצאות המחקר:

התוצאות הראו כי LARIAM והשילוב המכיל כלורוקין הביא למספר הגבוה ביותר של תופעות לואי. עד  45%  מהנוסעים סבלו מתופעות לואי, שהתבטאו בעיקר בתופעות נוירופסיכיאטריות.

נמצא גם כי נשים נטו יותר לסבול בשעור גבוה יותר  מתופעות הלואי  של הלאריאם.

לעומת זאת בשימוש ב”מלרון” ודוקסילין היה כרוך בשיעור משמעותי נמוך יותר של תופעות לוואי. תופעות הלוואי הצטמצמו לבחילות ואי-נוחות בבטן בלבד.

כמו כן נמצא בעבודה זו כי בהשוואה בין פלצבו (תרופת אינבו)  לבין התרופה האקטיבית (זאת נעשה כמובן בזמן נטילת התרופה  לפני היציאה לאפריקה), מלרון, שיעור תופעות הלוואי שנמצא  ב”מלרון” היה זהה לזה של הפלצבו .

בסיכום- תופעות לואי קשות ב”מלרון” נמצאו כנדירות ביותר , כאשר תופעות הלואי הקלות באות לידי ביטוי בעיקר באי נוחות בבטן  ושיעורן היה ברמה דומה לזו שדווחה בקבוצת הפלצבו.

מנתונים נוספים שהעבירה חברת GSK עולה כי :


* מחלת המלריה נכחדה כמעט לגמרי במדינות המתועשות, אך במדינות המתפתחות היא נשארה מקור לסבל רב. הצעירים הרבים הפוקדים בטיוליהם מדינות אלו, חשופים לסכנת ההידבקות במחלת המלריה מדי יום.

* מחלת המלריה עובדת מאדם לאדם רק באמצעות עקיצת יתושת ה”אנופלס”. תסמיני המחלה הם חום גבוה עד 40 מעלות ויותר, אנמיה קשה, הגדלת הטחול, פגיעה בכבד, וסיבוכים נוספים של פגיעה במערכת העצבים המרכזית, הריאות, המעי והכליות.

* יותר מ -300 מיליון בני אדם לוקים במלריה כל שנה, כמיליון מהם מתים כתוצאה מהמחלה. באפריקה מהווה המלריה את הגורם מספר אחד לתמותה.

 * כיום אין כל חיסון יעיל נגד המחלה, אלא רק טיפול מניעתי או סימפטומטי אשר לחלקו פיתח הטפיל עמידות.

* בארץ, מס’ המטיילים אשר חולים במאלריה מידי שנה נע בין עשרות למאות חולים. נראה שמרבית המטיילים אינם מגיעים לאיזורים המסוכנים כשהם מוגנים ע”י טיפול תרופתי מניעתי, בעיקר על רקע תופעות לואי של התרופות הקיימות והקושי להתמיד בנטילה מניעתית ארוכה של תרופות, בעיקר באוכלוסיה צעירה המאופיינת כהרפתקנית…

באשר למלרון מציגה GSK את הפרופיל הבא של ה”מלרון”:

א.      בשונה מהתרופות הקיימות כיום בשוק, לתרופת ה”מלרון” לא התפתחה עמידות של הטפיל (עמידות שגורמת לכשל טיפולי בשימוש בתרופות הישנות), נתון המחזק את יעילותה וחיוניותה בהצלת חיים.

ב.       ל”מלרון” אין את ריבוי תופעות הלוואי הקיימות בתרופות הישנות (כגון בחילות, הקאות, סחרחורות, התעלפויות, דיכאונות ועוד). פרופיל תופעות הלוואי של “מלרון” דומה לפלסבו (אינבו).

ג.        משך הטיפול ב”מלרון” קצר בהרבה מקודמותיה- את ה”מלרון” צריך לקחת רק יום 1 לפני הנסיעה ו- 7 ימים אחרי (את התרופות הקודמות צריך לקחת שבועיים לפני ולהמשיכו 4 שבועות אחרי),  דבר שמקל על הטיפול וההיענות לטיפול בתרופה.

מכיוון שעל פי סקר שערכה GSK באמצעות חברת גיאוקרטוגרפיה עולה כאמור כי רק שיעור נמוך ביותר מהמטיילים הישראלים מקפידים ליטול את התרופות הקיימות למניעת מלריה, מציעה GSK שתי חלופות :

1. למטייל הזהיר – תחילת נטילת התרופה יום לפני הנסיעה ועד 7 ימים לאחר החזרה/יציאה מהאיזור עם סיכון גבוה למאלריה.

2. למטייל הנוטל סיכונים מחושבים – רכישה של “ערכת חירום” המכילה טבליות לטיפול חירום נגד מלריה, כרטיס עם מספר טלפון לצורך קבלת ייעוץ חינם ממומחים ידועי שם בישראל (ללא חיוב כספי), מד חום, כדורים לשיכוך כאבים והורדת חום, דוחה יתושים ואת “הספר למטייל הבריא”.

בחברת GSK מאמינים שזמינות שתי חלופות אלה, שלהן יתרונות משמעותיים בהשוואה לחלופות הנוכחיות המוצעות למטיילים, יגרמו לכך שמרבית המטיילים היוצאים לאיזורים ברמות סיכון גבוה לחשיפה למאלריה יבחרו באחת משתי האפשרויות הנ”ל, ובכך יושג שיעור הפחתה משמעותי בסיכון לתחלואת מטיילים ישראלים במאלריה.

בכוונת החברה להעביר מידע מקצועי לקהיליה הרפואית, ולקהל המטיילים והעוסקים בארגון והדרכה של טיולים לאיזורים המוגדרים כאזורי סיכון, באמצעים שונים לרבות אתר אינטרנט ייעודי לנושא.

למידע נוסף ניתן לפנות לחברת GSK.


 

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מנות דחף של חיסון כנגד שעלת לאם משפרות תגובה חיסונית בתינוקות

    מנות דחף של חיסון כנגד שעלת לאם משפרות תגובה חיסונית בתינוקות

    מתן חיסון Tdap-IPV (או Tetanus-Diphtheria-Tetanus-Acellular Pertussis-Inactivated Polio Virus) לנשים הרות באפריקה נמצא בטוח, נסבל היטב ושיפר את תגובת הנוגדנים כנגד שעלת בתינוקות, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת The Lancet Infectious Diseases. החוקרים השלימו מחקר בשלב 4 להערכת ההשפעה של חיסון כנגד שעלת במהלך היריון על האימונוגניות במדגם משתתפים ממערב אפריקה. מדגם המחקר כלל 343 […]

  • זיהום בקורונה מלווה בעליה בחומרת זיהומי RSV

    זיהום בקורונה מלווה בעליה בחומרת זיהומי RSV

    זיהומי RSV (או Respiratory Syncytial Virus) הופיעו בשלב מוקדם יותר לאחר מגפת הקורונה בהשוואה לעונות קודמות, עם עליה בשיעור המקרים החמורים הדורשים תמיכה נשימתית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Journal of Pediatrics. המחקר הפרוספקטיבי, רב-מרכזי כלל ילדים מתחת לגיל שנתיים שאושפזו בשל זיהום בדרכי נשימה תחתונות במהלך שתי עונות RSV (2017-2018 […]

  • עדויות חדשות תומכות ביעילות Valacyclovir במינון נמוך כנגד הרפס זוסטר עיני (JAMA Ophthalmology)

    עדויות חדשות תומכות ביעילות Valacyclovir במינון נמוך כנגד הרפס זוסטר עיני (JAMA Ophthalmology)

    טיפול במינון נמוך של Valacyclovir כנגד הרפס זוסטר עיני לא הדגים תועלת משמעותית לאחר 12 חודשים אך הדגים עדיפות לאחר 18 חודשים והפחתת מספר אירועים מרובים של דלקת קרנית או דלקת קשתית לאחר 12 חודשים ו-18 חודשים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. החוקרים השלימו מחקר אקראי, מבוקר-פלסבו, ב-95 מרכזים ברחבי ארצות […]

  • תסמיני Long COVID נותרים למשך שלוש שנים לאחר האשפוז (The Lancet Regional Health – Europe)

    תסמיני Long COVID נותרים למשך שלוש שנים לאחר האשפוז (The Lancet Regional Health – Europe)

    למרות שיפור בתוצאות לאחר שלוש שנים מאשפוז עקב COVID-19, עדיין ישנה שכיחות גבוהה של בעיות רפאיות, עם החמרה משמעותית בדיווח עצמי על עייפות והפרעות קוגניטיביות בין השנה השניה והשלישית לאחר השחרור מבית החולים, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת The Lancet Regional Health – Europe. בנוסף, חולשת שרירים לאחר מאמץ תועדה בקרוב לשליש מהחולים שלוש […]

  • עליה של עשרות אחוזים בשיעורי התמותה על-רקע היריון בשנים האחרונות בארצות הברית (JAMA Netw Open)

    עליה של עשרות אחוזים בשיעורי התמותה על-רקע היריון בשנים האחרונות בארצות הברית (JAMA Netw Open)

    בארצות הברית דווח על שיעורי התמותה על-רקע היריון הגבוהים ביותר מבין המדינות בעלות הכנסה-גבוהה, עם למעלה מ-6,000 מקרי תמותה מדווחים בין 2018 עד 2022, כך על-פי נתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מניתוח הנתונים עלה כי בילידות אלסקה ובאמריקאיות ממוצא אינדיאני תועדו שיעורי התמותה הגבוהים ביותר. מחקר החתך התבסס על נתונים ארציים של המרכז […]

  • אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה מפחיתים סיכון להידרדרות תפקוד כלייתי בקשישים (J Am Society Nephrol)

    אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה מפחיתים סיכון להידרדרות תפקוד כלייתי בקשישים (J Am Society Nephrol)

    אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה (High-Intensity Interval Training, או HIIT) תחת השגחה לאורך חמש שנים עשויים להפחית את הסיכון להידרדרות מהירה בקצב הפינוי הגלומרולארי המשוער בקשישים בגילאי 70-77 שנים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות היתרונות הבריאותיים הרבים של פעילות גופנית, אין […]

  • חיסון רקומביננטי כנגד נגיף RSV מפחית משמעותית הידבקות ואשפוזים במבוגרים (Lancet Infectious Diseases)

    חיסון רקומביננטי כנגד נגיף RSV מפחית משמעותית הידבקות ואשפוזים במבוגרים (Lancet Infectious Diseases)

    מחקר חדש שפורסם בכתב העת The Lancet Infectious Diseases מצא כי מנה יחידה של חיסון רקומביננטי כנגד נגיף RSV מספקת הגנה משמעותית מפני הידבקות ואשפוזים בקרב ותיקי צבא בני 60 ומעלה בעונת מחלות הנשימה 2023-2024, כאשר ההשפעה המגנה נצפתה בכל קבוצות הגיל, כולל בקרב חולים עם דיכוי חיסוני. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי נגיף ה-RSV […]

  • תוצאות מבטיחות ל-Valaciclovir למניעת הרפס זוסטר במהלך טיפול ב-Anifrolumab כנגד לופוס (RMD Open)

    תוצאות מבטיחות ל-Valaciclovir למניעת הרפס זוסטר במהלך טיפול ב-Anifrolumab כנגד לופוס (RMD Open)

    מתן Valaciclovir כטיפול מונע הפחית את הסיכון לזיהום הרפס זוסטר בחולים עם לופוס תחת טיפול ב-Anifrolumab, כאשר למעשה לא תועדו מקרים של הזיהום הנגיפי במהלך תקופת המעקב בקבוצת הטיפול ב- Valaciclovir, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת RMD Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Anifrolumab הינו נוגדן חד-שבטי הומאני כנגד Type 1 IFN-Receptor, המעלה […]

  • חולים שאושפזו עם זיהום בזן אומיקרון בסיכון מופחת להתפתחות נזק כלייתי חד (מתוך כנס ה-ASN Kidney Week)

    חולים שאושפזו עם זיהום בזן אומיקרון בסיכון מופחת להתפתחות נזק כלייתי חד (מתוך כנס ה-ASN Kidney Week)

      בחולים שאושפזו ביחידות טיפול נמרץ עם זיהום בזן אומיקרון תועד סיכון מופחת לנזק כלייתי חד, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס ה-ASN Kidney Week. עוד עולה מהנתונים כי לא תועד הבדל בסיכון לתמותה עקב נזק כלייתי חד בחולים עם וריאנט אומיקרון לעומת וריאנטים קודמים. המחקר הפרוספקטיבי, תצפיתי, בחן את שיעורי הימצאות נזק […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך