1. כיום קיימים מרשמים בגירסאות שונות ומשונות במגוון גדול ביותר, של קופות החולים בנפרד (לעיתים יש לכל קופה מספר גרסאות לא זהות),של משהב"ט/אגף השיקום , של בתי חולים שונים ושל כל רופא עצמאי בנפרד.
2. במצב הקיים לא ניתן לבצע בקרה יעילה בבתי המרקחת שהם למעשה התחנה האחרונה לפני מסירת התרופה למי שהביא המרשם (עבורו או בשמו של אדם אחר). כך "זולגים" מידי יום עשרות רבות ואולי אף יותר של מרשמים מזוייפים ו/או גנובים שרובם ככולם מנותבים לסמים מסוכנים (על בסיס תשאול בתי מרקחת המספקים כמות גדולה יחסית של סמים מסוכנים , עולה כי מימדי התופעה מגיעים לכדי 4% – 2% מסה"כ המרשמים של הסמים המסוכנים).
3. בשל הצורך להדק הפיקוח "מטורטרים" לא אחת החולים הנזקקים לתרופות אלו ע"י הרוקחים בעת נסיונות לאמת טלפונית עם הרופאים את כשרות המרשמים , דבר שגורם לא אחת לעימותים בין החולים לרוקחים . יצויין שהעימותים הינם לא אחת גם בגלל רשום המרשם שלא כהלכה ע"י הרופאים כולל במינונים שמעבר למקובל .
4. הפתרון שהוצע זה מכבר ע"י הסתדרות הרוקחים בישראל ענף בתי המרקחת המתחשב גם בקיומן של מערכות מיחשוב מתקדמות הינו לעבור למרשם ממלכתי אחיד, לכלל המרשמים המוצאים ע"י הרופאים,כאשר בשלב הראשון יש להחילו לגבי סמים מסוכנים.
אפיון בסיסי של השיטה המוצעת
5. בעיקרון יש לשאוף למעבר מלא של מרשמים מופקי מחשב, ואולם בשל המציאות כיום יש לאפשר קיומם של מרשמים מופקי מחשב וגם של מרשמים ידניים.
6. השיטה צריכה להיות מבוססת על העיקרון הנהוג במערכת הבנקאות, קרי מערכת רשום ובקרה בדומה לנהוג בפנקסי ההמחאות "שיקים", בתוספת בקרה על בסיס טכניקת "הברקוד" (ניצנים של שיטה זו קיימים במרשמים של קופ"ח מכבי").
7. ע"פ שיטה זו ניתן להודיע ו/או לחסום ניפוק תרופות באמצעות המחשב לגבי מרשמים שחשודים כגנובים או מזוייפים וכל זאת בלו"ז אמיתי REAL TIME ולא בריכוז חודשי אחת לחודש כנהוג כיום.
8. פנקסי מרשמים
א. הפנקסים יכילו בין 5-10 מרשמים ובכל מקרה לא מומלץ שיהיו בו יותר מ- 15 מרשמים וזאת על מנת:
1. לצמצם ככל שניתן את היקף המרשמים הלא חוקיים במקרה של גניבה .
2. לצמצם ככל שניתן את מספר המרשמים לביטול במקרה של איתור גניבה.
ב. מנפיק המרשמים יהיה משרד הבריאות והפקתם תהיה באמצעות המדפיס הממשלתי .
ג. ניפוק המרשמים יהיה אישית לרופא, תוך רישום ומעקב במשרד הבריאות.
9. מרשמים מופקי מחשב
1. דיסקטים ובהם פורמט המרשמים וכן הוראות להשלמת הנתונים האישיים של הרופא , ייוצרו ע"י משרד הבריאות וימסרו אישית תוך החתמה ומעקב לרופאים.
2. דיסקטים אלו יהיו בעלי אבטחה שלפיה הם יהיו עם השמדה עצמית לאחר טעינה ראשונה במחשב.
10. נקודות להדגשה בפורמט המרשמים
א.המרשמים הן בפנקסים והן מופקי המחשב יהיו בפורמט זהה.
ב.כל מרשם יהיה מורכב מ 3 דפים עוקבים בעלי ספרור זהה.
– המקור + העתק מקור שימסרו ע"י החולה לרוקח. המקור ישאר אצל הרוקח למשמרת לצורך מעקב בקרה וביקורת. העתק המקור ישמש לצורך התחשבנות עם קופות החולים / משרד הביטחון וכיו"ב.
– העתק מקור ישאר אצל הרופא (בפנקס או מופק מחשב בתיק) לצורך מעקב, בקרה וביקורת.
המקור+העתק המקור שימסרו לחולה ע"י הרופא, יהיו חייבים בחתימה אישית וחותמת של הרופא כל אחד בנפרד.
הערה: עם החלת השיטה יופסק לחלוטין השימוש בצילומים של מרשמים לסמים מסוכנים , לרבות עבור התחשבנות עם קופ"ח.
ג. דף המרשם (ומודגש הן בפנקסים והן מופק המחשב, יכלול את כל הפרטים הרלוונטים ולרבות:
1. מספרי הטלפון, הטלפון הנייד והפקס של הרופא.
2. מספר ה- E-mail של הרופא (אם קיים) כל הנ"ל על מנת להקל על הקשר המידי עם הרופא לצורך בירורים.
3. בפורמט הדף הממוחשב יושאר גם מקום לכתיבה ידנית של שם התכשיר וזאת, על מנת לאפשר הוצאת מרשם במצבים של תקלות במחשב או אי קיום שם התרופה במאגר הממוחשב.
4. בתחתית כל דף מרשם תודפס הפיסקה: "ע"פ חוק הגנת הפרטיות , דף זה מכיל מידע מוגן , המוסרו שלא כדין עובר עבירה".
ד. שיטת הסיפרור המוצעת
1. זהוי המוסד הרפואי (קופ"ח , משהב"ט אגף השיקום, בתי חולים, רופא עצמאי וכיו"ב)- 2 ספרות .
2. מס' רשיון הרופא 5 ספרות.
3. ספרור המרשם (לכל רופא בנפרד) 4 ספרות . (הספרור יהיה בסדר רץ).
מומלץ שספרור מספר המירשם יהיה בולט ומודפס בפונטים שונים משאר הספרות.
11. סימון התרופות:
1. על משרד הבריאות לחייב הן את היצרנים בישראל והן את היבואנים לסמן סימון "ברקוד" לפי התקן EAN-13 שהוא המתאים לסימון על אריזות תרופות זאת בתאום ע"י האגודה לקידוד המוצר ממ"י.
2. סימון התרופה ע"ג המרשמים מופקי המחשב יהיה בסימון "ברקוד" כנ"ל וזאת על מנת לוודא הילום התרופה למרשם ולהיפך.
הערה: מומלץ שמשרד הבריאות יבדוק כינון מערכת מק"טים אחידה לתרופות שתאושר ע"י משרד הבריאות דבר שיבטיח המעטה ככל שניתן בטעויות בזיהוי תרופות שכיום מבוצע ע"י השם הלועזי.
12. נוהל רישום תרופות לסמים מסוכנים
מומלץ להוציא נוהל אחיד מעודכן ולחייב הרופאים מפיקי המרשמים לסמים מסוכנים לפעול לפיו.
את הנוהל יש להביא גם לידיעת כל הרוקחים.
בכבוד רב,
האוורד רייס
יו"ר
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!