תוצאה מאכזבת למידת התרומה הקלינית של יישום ההנחיות לביצוע בדיקות סקר לגילוי מפרצת בטנית באאורטה (AAA) , כך עולה ממחקר חדש המתפרסם ב-Arch Intern Med .
ע"פ המימצאים, מאז שאומצו ההנחיות של ה-SAAAVE (ר"ת של Screening Abdominal Aortic Aneurysms Very Efficiently ) ב-2007 , השימוש באולטרהסאונד של הבטן עלה מ-7.6% מבין הגברים המתאימים להגדרות הסקר ל-9.6% בשנת 2009, אך ללא שינוי מהותי בהיקף תיקוני ה-AAA , אירועי קרע של AAA , או תמותה מכל סיבה.
בנוסף עולה מהמחקר כי למרות ששני שליש מהגברים בגיל 65 היו מתאימים לבדיקת AAA בשל היסטוריה של עישון, רק פחות מ-10% מקבוצת גיל זו עברה בדיקת אולטרהסאונד של הבטן לאחר 2007, כך שכתוצאה מכך מרבית הגברים המתאימים ל-SAAAVE וסקירת AAA לא עברו למעשה עדיין את הבדיקה.
במאמר מערכת מציינים המחברים שייתכן והבעייה היא בהנחיות עצמן, כלומר שהן רחבות מידי וגורמות לאיבחון יתר.
Arch Intern Med 2012; Arch Intern Med 2012
הערת המערכת: צריך לזכור שעדיין שיעור הבדיקות נמוך ביחס לפוטנציאל וייתכן גם שמשך תקופת המעקב קצר מידי. ככל הידוע גם בארץ, למרות נסיונות של האיגוד לכירורגיה כלי דם להעלות את המודעות , שיעור הנבדקים הוא נמוך עדיין. אם לוקחים בחשבון שמדובר בבדיקה זולה ופשוטה יחסית שעשוייה למנוע אירוע חמור ותמותה, נראה שמוקדם עדיין להגיע למסקנות כי הבדיקה מיותרת…
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!