הנחיות חדשות מטעם ה-AHA/ASA בנוגע למניעה ראשונית של אירועים מוחיים (Stroke)

שבץ מוחי

טיפול בנוגדי-קרישה פומיים חדשים בחולים עם פרפור פרוזדורים, ניטור לחץ דם ביתי בחולים עם יתר לחץ דם, הפסקת עישון, גלולות ללא-אסטרוגן למניעת היריון הסובלות ממיגרנה עם אאורה ודיאטה ים-תיכונית בריאה לכל המטופלים, אלו חלק מההמלצות החדשות למניעה ראשונית של אירועים מוחיים מטעם ה-AHA/ASA (American Heart Association/American Stroke Association), שפורסמו במהלך חודש אוקטובר בכתב העת Stroke.

העדכון נועד לספק המלצות מקיפות ומבוססות-ראיות בנושא מניעת אירועים מוחיים במטופלים ללא היסטוריה של אירועים מוחיים או התקפים איסכמיים חולפים.

במהלך השנים חלה התקדמות רבה במניעת אירועים מוחיים, כולל טיפול תרופתי לאיזון לחץ דם ושומנים בדם, נוגדי-קרישה לחולים בסיכון עם פרפור פרוזדורים, רה-וסקולריזציה, תכניות הפסקת עישון ושינויים תזונה ופעילות גופנית. כעת, העדכון האחרון מסכם את כל העדויות בנושא מניעה ראשונית של אירועים מוחיים.

פרפור פרוזדורים

אחד השינויים המרכזיים נוגע להרחבת ההמלצה לטיפול נוגד-קרישה פומי, להכללת נוגדי-קרישה פומיים חדשים בחולים עם פרפור פרוזדורים שאינו על-רקע מחלת מסתם, במידה והסיכון לסיבוכים המורגיים נמוך.

ניטור ביתי של לחץ הדם

כיום יש הכרה ברורה יותר בחשיבות ניטור ביתי של לחץ הדם, בין היתר מאחר וצעד זה מעצים את החולים ועשוי להביא לאיזון טוב יותר של לחץ  הדם. המדדים האוטומטיים משתפרים ומהימנים יותר ויותר, ועם התקדמות הטכנולוגיה יש הזדמנות טובה יותר לעקוב אחר מדדי בריאות וכושר.

חשוב מכך, ועדת המומחים החליטה לאמץ את יעד לחץ דם סיסטולי נמוך מ-140 מ”מ כספית, ללא תלות בגיל המטופל. נושא זה שנוי מעט במחלוקת כאשר חלק המליצו על יעד מעט יותר ליבארלי במטופלים מבוגרים.

המלצות נוספות בנוגע ליתר לחץ דם כוללות בדיקות סקר שגרתיות להערכת לחץ הדם, וטיפול הולם בחולים עם יתר לחץ דם, כולל שינוי הרגלי תזונה וטיפול תרופתי, והערכה שנתית של לחץ הדם ועידוד אימוץ אורח חיים בריא בחולים עם קדם יתר לחץ דם.

הפחתת לחץ הדם חשובה יותר בהפחתת הסיכון לאירועים מוחיים מבחירת תרופה מסוימת, ויש להתאים את הטיפול על-בסיס מאפייני החולים והסבילות של הטיפול התרופתי.

נשים עם מיגרנה

בהצהרה המעודכנת ממליצים על הפסקת עישון בנשים עם מיגרנה עם אאורה ועל נטילת תחליפים לגלולות למניעת היריון, בעיקר כאלו המכילות אסטרוגן. ההחלטות בנוגע לטיפול צריכות להתבסס על פרופיל הסיכון הכולל של הנשים.

המלצה נוספת קוראת להקפיד על דיאטה ים תיכונית בתוספת אגוזים. המלצות תזונתיות אחרות כוללות הפחתת צריכת מלח והגדלת צריכת אשלגן, והקפדה על דיאטת DASH, השמה דגש על צריכת פירות, ירקות, מוצרי חלב דל-שומן והפחתת צריכת שומן רווי.

עודף משקל והשמנה

ההנחיות החדשות מגדירות עודף-משקל והשמנת-יתר על-בסיס מדד מסת הגוף וההמלצה היא להפחתת משקל במטרה להפחית את הלחץ הדם במטופלים בעלי עודף-משקל והשמנת-יתר.

באשר להפסקת עישון, ועדת המומחים קבעה כי האיסור על עישון במקומות ציבוריים צפוי להביא להפחתת הסיכון לאירועים מוחיים. עם זאת, אין נתונים המוכיחים כי תכניות להפסקת עישון מובילות להפחתה ארוכת טווח בשיעור האירועים המוחיים.

לאור הקשר עם הסיכון לאירוע מוחי, המומחים ממליצים על בדיקת סקירה לדום נשימה בשינה על-בסיס אנמנזה מפורטת, כולל בדיקה גופנית, בדיקת שינה לפי ההתוויות ושאלונים מובנים. עם זאת, התועלת של הטיפול בדום נשימה בשינה במניעת אירועים מוחיים אינה ידועה.

היבט חדש בהנחיות החדשות כולל המלצה לטיפול באספירין וסטטינים במטופלים ללא-תסמינים עם היצרות עורקי התרדמה. ההנחיות הקודמות לא כללו המלצה מפואטת בנושא.

נסיבות מיוחדות

באשר לגורמים גנטיים, יש לקחת בחשבון את המינון הפרמקו-גנטי של אנטגוניסטים לוויטמין K בעת התחלת  הטיפול. הועידה כוללת בנסיבות מיוחדות גם מספר מחלות נוספות, דוגמת אנמיה חרמשית.

Stroke. Published online October 28, 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • סיגריות אלקטרוניות עלולות להביא לעליה בסיכון לאי-ספיקת לב (מתוך כנס ה-American College of Cardiology)

    סיגריות אלקטרוניות עלולות להביא לעליה בסיכון לאי-ספיקת לב (מתוך כנס ה-American College of Cardiology)

    בקרב מבוגרים עם היסטוריה של סיגריות אלקטרוניות ייתכן סיכון מוגבר להיארעות אי-ספיקת לב, ללא תלות בשימוש מקביל בסיגריות, נרגילות, או סיגריות ללא-עשן, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-American College of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד מחקרים מצביעים על סיכון לנזקים משנית לשימוש בסיגריות אלקטרוניות ומעידים כי אלו אינן בטוחות לשימוש […]

  • הבטיחות והיעילות של Apixaban במבוגרים עם מחלת לב מולדת והפרעות קצב לב עלייתיות (Int J Cardiol)

    הבטיחות והיעילות של Apixaban במבוגרים עם מחלת לב מולדת והפרעות קצב לב עלייתיות (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי במבוגרים עם מחלת לב מולדת והפרעות קצב לב עלייתיות, טיפול ב-Apixaban (אליקוויס) אינו-נחות לעומת אנטגוניסטים לוויטמין K במניעת אירועים מוחיים או תרומבואמבוליזם ורידי, לצד שיעור דומה של אירועי דמם מג’ורי. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי במבוגרים עם מחלת לב מולדת והפרעות קצב לב עלייתיות […]

  • האם ויאגרה עשויה לסייע במניעת מחלת אלצהיימר? (J Alzheimer’s Dis)

    האם ויאגרה עשויה לסייע במניעת מחלת אלצהיימר? (J Alzheimer’s Dis)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Alzheimer’s Disease עולה כי מתן Sildenafil (ויאגרה) המשמשת לטיפול בהפרעות זקפה עשויה לסייע בהגנה מפני מחלת אלצהיימר. החוקרים השלימו ניתוח נתוני עולם-אמיתי ממאגר MarketScan Medicare Supplemental Database (שנים 2012-2017) ומאגר Clinformatics (שנים 2007-2020) וניתוח מותאם עם תקנון למגדר, גיל, גזע ומחלות רקע. הם זיהו את כל החולים […]

  • חולים עם מחלת מעי דלקתית בסיכון מוגבר לדלקת שריר הלב (Am J Gastroenterol)

    חולים עם מחלת מעי דלקתית בסיכון מוגבר לדלקת שריר הלב (Am J Gastroenterol)

    בחולים עם מחלת מעי דלקתית סיכון מוגבר למיוקרדיטיס, בפרט מקרים חמורים של דלקת שריר הלב, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, גם שני עשורים לאחר האבחנה של מחלת המעי, אם כי הסיכון האבסולוטי נמוך, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Gastroenterology. מחקרים קודמים הציעו כי בחולים עם מחלת מעי דלקתית ייתכן סיכון מוגבר […]

  • חשיבות גורמי סיכון לא-מסורתיים להתפתחות אירוע מוחי בצעירים (Circulation: Cardiovascs Qual Outcomes)

    חשיבות גורמי סיכון לא-מסורתיים להתפתחות אירוע מוחי בצעירים (Circulation: Cardiovascs Qual Outcomes)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes עולה כי לגורמי סיכון לא-מסורתיים, דוגמת מיגרנה ומחלות אוטואימוניות, השפעה גדולה יותר משמעותית על הסיכון לאירוע מוחי במבוגרים צעירים, לעומת גורמי סיכון מסורתיים דוגמת יתר לחץ דם, רמות כולסטרול גבוהות, או שימוש בטבק. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שבנשים פחות גורמי סיכון מסורתיים למחלות […]

  • עדויות חדשות תומכות בבטיחות משלב Atogepant עם Ubrogepant לטיפול במיגרנה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAN)

    עדויות חדשות תומכות בבטיחות משלב Atogepant עם Ubrogepant לטיפול במיגרנה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAN)

    מתן משולב של Atogepant (קיוליפטה) למניעה עם Ubrogepant (אוברלוי) לטיפול בהתקף מיגרנה נמצא בטוח ונסבל היטב לאורך 12 שבועות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Neurology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים רבים נוטלים Atogepant למניעה של מיגרנה עם Ubrogepant לטיפול בהתקף מיגרנה. כעת הם ביקשו לבחון את הבטיחות […]

  • חסם עצבי עם לידוקאין יעיל להקלה על מיגרנה חמורה ועמידה לטיפול בילדים (מתוך כנס ה-AAN)

    חסם עצבי עם לידוקאין יעיל להקלה על מיגרנה חמורה ועמידה לטיפול בילדים (מתוך כנס ה-AAN)

    זריקות לידוקאין לעצב האוקסיפיטלי הגדול הובילו להקלה בהתקפי מיגרנה חמורה ועמידה לטיפול בילדים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Neurology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סדרות מקרים דיווחו על תועלת לחסם עצבי היקפי – זריקות של חומרי הרדמה מקומיים לסעיפים של עצב אוקסיפטלי או טריג’מינלי – להקלה על […]

  • משך שינה קצר מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה מטבולית בצעירים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    משך שינה קצר מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה מטבולית בצעירים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    שינה במשך פחות משבע שעות בלילה נפוצה בקרב צעירים עם סוכרת מסוג 1 אך מלווה בבריאות קרדיו-מטבולית ירודה, בעיקר בקרב מתבגרים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שינה הינה מרכיב חשוב בהערכה וטיפול בסוכרת לפי הנחיות האגודה האמריקאית לסוכרת, אך לא ידוע אם שינה […]

  • שכיחות גבוהה של הפרעות קצב לב בגובה רב (JAMA Cardiol)

    שכיחות גבוהה של הפרעות קצב לב בגובה רב (JAMA Cardiol)

    מתוצאות מחקר SUMMIT שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology עולות עדויות המאשרות את הקשר בין חשיפה לגובה רב ובין הופעת הפרעות קצב לב, כאשר למעלה מאחד מכל שלושה נבדקים בריאים פיתחו ברדיאריתמיה או טכיאריתמיה בזמן טיפוס על הר אוורסט. היפוקסמיה עורקית, הפרעות אלקטרוליטיות ונשימה פריודית מעלים את הסיכון להפרעות קצב לב בגובה רב. במחקר SUMMIT נכללו […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה