“מכבי שירותי בריאות” מדווחים כי במהלך חודש אוקטובר נרשמה עלייה של מאות אחוזים ברכישת תרופות ותוספי תזונה להרגעה במצבי לחץ וחרדה, וכן עלייה של עשרות אחוזים ברכישת תרופות לשיכוך כאבים. בתרופות המשמשות להרגעה והשראת שינה כגון נרבן, רילקסין, ולריאן וקלמנרבין, נרשמה עליה ממוצעת של כ-90% במהלך חודש אוקטובר לעומת חודשים יוני-אוגוסט 2023. בתוספי תזונה אשר מיוחס להם אפקט מרגיע כגון רסקיו ורגיעון נרשמה עליה ממוצעת של כ-230% במהלך חודש אוקטובר לעומת יוני-אוגוסט. בקטגוריית משככי הכאבים כגון אדוויל, אקמול ואופטלגין, נרשמה עלייה ממוצעת של כ-20% ברכישה באותה תקופת בדיקה. בחודש האחרון,למעלה מ-3,000 חברי מכבי כבר פנו לקו הסיוע המיוחד לתמיכה נפשית אותו מפעילה מכבי ע״י עובדות ועובדים סוציאליים (זמין לחברי וחברות מכבי דרך מוקד מכבי ללא הפסקה במספר 3555).
הרוקחת הראשית של רשת מכבי פארם, שרה גביש, אומרת כי “בימים אלו ישראלים רבים מחפשים פתרון מהיר לסיוע בהפחתת הלחץ והחרדה והרוקחות והרוקחים שלנו מדווחים על התייעצויות רבות של מטופלים בנושא, כאשר רבים מתארים קושי גדול בהירדמות ובשינה רציפה בעקבות המצב. לגבי העליה ברכישה של משככי כאבים לא מן הנמנע שהמצב במדינה מוביל לכך שהישראלים סובלים יותר מכאבי ראש ומיגרנות, אך ייתכן והעלייה קשורה גם ברצון של רבים להצטייד בתרופות שכיחות על רקע הנחיות פיקוד העורף״.
ד”ר ורד סימוביץ’, מומחית ברפואת משפחה מוסיפה: “המצב הבטחוני וימי הלחימה הביאו לעלייה בביקוש לתרופות הרגעה, כולל תרופות שלא מצריכות מרשם. בבתי המרקחת תמצאו גם תכשירי OTC הנמכרים ללא מרשם רופא. הם בטוחים לשימוש ובעלי פרופיל תופעות לוואי נוח יותר ביחס לתרופות מרשם. התכשירים הללו מבוססים לרוב על צמחי מרפא בעלי השפעה מרגיעה ומפחיתת חרדה”. ד”ר סימוביץ מציינת כדוגמא את “נרבן” – תרופה המכילה לדבריה ארבעה צמחי מרפא פעילים הפועלים להפחתת המתח: “שמן כשות – (Humulus Lupulus) המשמש לעתים קרובות כתרופת הרגעה וכמעודד שינה. ולריאן כמסייע בבעיות של לחץ וחרדה, הפרעות שינה, אי-שקט והרגעת מערכת העצבים, הות`ורן או קרטגוס שתמציתו נמצאה אף יעילה בהפחתה ובמניעת השפעות המתח על מערכת הלב וכלי הדם ופסיפלורה – צמח נוסף בעל השפעה מרגיעה. ולאלו מכם החוששים כי התרופה תגרום לירידה במצב הדריכות עד כדי חוסר תגובה לאזעקות – הרי שאני יכולה להרגיע כי בעוד שהתרופה מטפלת ביעילות בתסמיני החרדה ומפחיתה לחץ ומתח, הרי שאינה פוגמת בדריכות ומאפשרת לנו להגיב היטב לכל מצב המחייב נקיטת פעולה תוך שמירה על תובנה מלאה – כך שנוכל להיכנס למרחב מוגן בתחושה של רוגע יחסי”.
מנגד, ארגון הרוקחות בישראל מזהיר מפני נטילת תרופות מרשם ותכשירים רפואיים להרגעה ללא ליווי רפואי או רוקחי, מחשש להתנגשויות בין-תרופתיות, לאור העלייה החדה והניכרת ברכישת תרופות להרגעה וכנגד חרדה נוכח המצב הביטחוני ולאור העלייה המובחנת בצריכת תרופות אלו בקרב אנשים הנוטלים תרופות מסוג זה לראשונה. הארגון קורא לציבור להימנע מנטילת תרופות של אנשים אחרים, להימנע מנטילת תרופות כנגד חרדה או מנטילת תכשירי הרגעה באופן ממושך ללא הוראת רופא. לאלה הנוטלים תרופות כנגד חרדה ותכשירים רפואיים להרגעה, קורא הארגון להיזהר בשעת נהיגה ובעת הפעלת מכונות או בעת ביצוע כל פעולה אחרת הדורשת ריכוז, שכן נטילת תרופות אלו עלולה לפגוע משמעותית בערנות.
הלציבור מוזמן לפנות בכל שאלה בנושא זה או בכל נושא אחר הקשור לייעוץ רוקחי, לקו הייעוץ הרוקחי שמפעיל הארגון, בחיוג לכוכבית 9711*.המענה במוקד ניתן במגוון שפות.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!