דוברות משרד הבריאות מסרה כי על פי נתוני הדוח כ-92% מהמקרים התרחשו בתוך הבית, 3% התרחשו מחוץ לבית ו-1% מהמקרים התרחשו במוסדות חינוך. 82% מהחשיפות לחומרים רעילים היו דרך בליעה, 5% דרך חשיפה לעיניים ו-3% עקב שאיפת חומרים. 47.5% מהמקרים שהובילו להרעלה וחשד להרעלה בשנת 2023 היו עקב תרופות, 47.5% עקב חשיפה לתרופות וכימיקלים הנמצאים בבית (חומרי ניקוי, חיטוי והדברה ביתיים ועוד) וכ-5% עקב פגיעות צמחים ובעלי חיים ארסיים.
כדי לשמור על סביבה בטוחה לילדים, ממליצים במשרד הבריאות והמרכז הארצי למידע בהרעלות במרכז הרפואי רמב”ם להקפיד לאחסן את חומרי הניקוי בארון סגור ולשמור אותם במקום, לאחסן תרופות בקופסה סגורה, הרחק מהישג ידם או מטווח הראיה של ילדים ולא לאפשר גישה לתיקים עם תרופות, ולתת תרופות לילדים אך ורק תחת השגחת הורה או מבוגר/ת.
בנוסף, ממליצים במשרד שלא לתת ילדים לשחק בתרופות, ולהמנע מהעברת חומרי ניקוי למיכלים אחרים שאינם מסומנים ככאלה. במקרה של תרופות שניתנות דרך הפה, כולל תכשירי ויטמינים וברזל, יש לטפטף תחילה לכפית ולאחר מכן לתת לילד/ה, אין לטפטף ישירות מהבקבוק לפה. ההנחיות ממליצות להמנע מלהציג תרופות או ויטמינים כממתקים כדי לשכנע נטילה, וכן, להרחיק מהישג יד צמחים, פרחים ופטריות שעלולים להיות רעילים.
ד”ר יעל לוריא, מנהלת המרכז הארצי למידע בהרעלות: “חשוב לציין כי רוב המקרים ניתנים למניעה ע”י מתן תשומת לב ושימוש במספר אמצעי זהירות פשוטים. הקפדה על כללים אלה תשמור על בריאותם ותמנע מהם סבל מיותר”.
במקרים של הרעלה או חשד להרעלה יש לפנות לייעוץ המרכז הארצי למידע בהרעלות, במס’ טלפון 04-7771900. בנוסף, במקרה של הרעלה או חשד להרעלה אין לגרום להקאה ובמקרה של חשיפת העור או העיניים, יש לשטוף היטב את האזור בכמות גדולה של מים זורמים. במקרה של קושי בנשימה, פרכוס או איבוד הכרה יש להתקשר מיד למד”א (101).
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!