במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology מדווחים חוקרים מצרפת על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי כאחת מכל שש נשים חווה תסמיני דיכאון לאחר לידה חודשיים לאחר ניתוח קיסרי, כאשר הסיכון להפרעת מצב רוח גבוה יותר במקרים של ניתוח דחוף, ניתוח קיסרי לאחר השראת לידה, העדר תמיכה חברתית בחדר ניתוח וכאב חמור לאחר-ניתוח.
החוקרים השלימו מחקר עוקבה להערכת השכיחות של דיכאון לאחר-לידה חודשיים לאחר ניתוח קיסרי וזיהוי גורמי סיכון להפרעת מצב הרוח. מדגם המחקר כלל 2,793 נשים (גיל חציוני של 33.5 שנים) שעברו ניתוח קיסרי לאחר 34 שבועות היריון ומעלה. הנשים השלימו את שאלון EPDS (או Edinburgh Postnatal Depression Scale), שאלון למילוי עצמי שהושלם חודשיים לאחר הניתוח.
הרשומות הרפואיות שימשו לאיסוף נתונים אודות מאפייני הנשים, כאשר ב-5.0% תועדה היסטוריה של מחלה פסיכיאטרית (2.4% סבלו מדיכאון).
התוצא העיקרי היה בדיקת סקר חיובית לנוכחות תסמינים המתאימים לדיכאון – אשר הוגדר כדיכאון לאחר-לידה – חודשיים לאחר ניתוח קיסרי, עם מדד EPDS של 13 נקודות ומעלה.
שיעורי הימצאות דיכאון לאחר-לידה עמדו חודשיים לאחר ניתוח קיסרי עמדו על 16.4% עם מדד EPDS של 13 נקודות ומעלה ועל 23.1% עם ערך סף של 11 נקודות ומעלה.
בנשים שעברו ניתוח קיסרי דחוף תועד סיכון גבוה יותר לדיכאון לאחר-לידה, בהשוואה לאלו שעברו ניתוח קיסרי רגיל לפני התחלת לידה (יחס סיכויים מתוקן של 1.70, רווח בר-סמך 95% של 1.15-2.50); בנשים שנכנסו ללידה לאחר השראת לידה אך בהמשך עברו ניתוח קיסרי גם תועד סיכון גבוה יותר לדיכאון לאחר לידה, בהשוואה לאלו שעברו ניתוח קיסרי לפני התחלת לידה (יחס סיכויים מתוקן של 1.36, רווח בר-סמך 95% של 1.03-1.84).
כאב חמור במהלך השהות לאחר-לידה (יחס סיכויים מתוקן של 1.73, רווח בר-סמך 95% של 1.32-2.26) וזיכרון שלילי של הלידה (יחס סיכויים מתוקן של 1.67, רווח בר-סמך 95% של 1.14-2.45) זוהו גם כן כגורמי סיכון לדיכאון לאחר לידה. עם זאת, בנשים עם תמיכה חברתית בחדר הניתוח תועד סיכון נמוך ב-27% לדיכאון לאחר לידה.
החוקרים כותבים כי זיהוי תתי-קבוצות של נשים בסיכון לדיכאון לאחר-לידה עשוי לסייע בבדיקות סקר של נשים בהן תתכן תועלת לבדיקת סקר מוקדמת והתערבות הולמת.
Am J Obstet Gynecol, Oct 29, 2024
לידיעה במדסקייפ
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!