מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי תכנית אימונים אומנויות לחימה המבוססת טאי ג'י צ'ואן (או טאי צ'י) לוותה בעליה ברמת פעילות גופנית בקשישים עם ליקוי קוגניטיבי קל וסיכון מוגבר לדמנציה.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תרגילי טאי צ'י כוללים אימוני גוף-נפש המשלבים תנועה, נשימה ומודעות. מחקרים קודמים דיווחו על יתרונות בריאותיים רבים לפעילות זו, כולל שיפור קוגניטיבי במבוגרים עם ליקוי זיכרון קל. יתרונות ההתערבות כוללים את העלות הנמוכה, ללא צורך בציוד מיוחד והתאמה לאוכלוסיית מטופלים רחבה.
החוקרים השלימו ניתוח משני של מחקר קליני אקראי שכלל 304 מבוגרים בגילאי 65 שנים ומעלה עם ליקוי קוגניטיבי קל או הפרעות זיכרון. המשתתפים חולקו באקראי לאחת משלוש קבוצות: טאי צ'י רגיל, טאי צ'י משופר קוגניטיבית (אימוני טאי צ'י בשילוב עם תרגילים קוגניטיביים), או תרגילי מתיחות כקבוצת ביקורת. כל המשתתפים לקחו חלקו באימונים פעמיים בשבוע למשך שישה חודשים, כאשר שאלונים אחת לחודשיים שימשו להערכת רמת הפעילות הגופנית.
מהנתונים לאחר 12 חודשים עולה כי בשתי קבוצות אימוני טאי צ'י תועדה עליה בפעילות גופנית בעצימות מתונה-עד-מאומצת, בהשוואה לאימוני מתיחות בלבד, כולל עליה של 66 דקות בשבוע עם אימוני טאי צ'י סטנדרטיים לעומת תחילת המחקר ועליה של 65 דקות בשבוע עם תרגילי טאי צ'י בליווי תרגול קוגניטיבי.
מניתוח הנתונים עלה כי יחס הסיכויים לעמידה בהמלצות לפעילות גופנית בעצימות בינונית-עד-מאומצת בהיקף של 150 דקות בשבוע עמד על 3.11 (רווח בר-סמך 95% של 1.75-5.53) עם אימוני טאי צ'י סטנדרטיים ויחס הסיכויים עמד על 3.67 (רווח בר-סמך 95% של 2.02-6.65) עם אימוני טאי צ'י עם תרגול קוגניטיבי, בהשוואה לקבוצת הביקורת.
החוקרים מסכמים וכותבים כי אימוני טאי צ'י עשויים לשפר את היקף הפעילות הגופנית בקרב מבוגרים עם ליקוי קוגניטיבי או הפרעות זיכרון. לממצאים אלו חשיבות רבה לנוכח היתרונות הבריאותיים הרבים של פעילות גופנית, הן מבחינת תפקוד גופני והן מבחינת תפקוד קוגניטיבי.
JAMA Netw Open, Dec 2024
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!