במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות בחשיבות סמנים בדם טבורי לחיזוי התפתחות אטופיק דרמטיטיס, כאשר ביילודים שפיתחו מאוחר יותר את מחלת העור תועדו ריכוזי גבוהים יותר של TEWL (או Transepidermal Water Loss), CCL17 או TARC ((Thymus and Activation-Regulated Chemokine)) ו-IL-31 בדם טבורי.
החוקרים השלימו מחקר פרוספקטיבי להערכת הערך של סמנים ביולוגיים בסרום וסמנים עוריים בחיזוי התפתחות אטופיק דרמטיטיס ב-40 יילודים שנולדו במועד בבית חולים אוניברסיטאי באיטליה. דם טבורי נאסף בלידה ונבחן להערכת סמנים בדם דוגמת CCL17/TARC ו-IL-31.
שיעורי TEWL והידרציה עורית נבחנו לאחר חודש, חצי שנה ושנה וכן במהלך הביקורים הושלם ניטור אחר מאפיינים עוריים דוגמת יובש עורי, סבוריאה ונגעים אקזמטוטיים.
לאחר שישה חודשים, 16 תינוקות הציגו תסמינים של אטופיק דרמטיטיס, אשר כללו יובש עורי, גרד וקרטוזיס פילאריס, אשר נותרו לאחר 12 חודשים. מדד Eczema Area and Severity Index הממוצע עמד על 6.6 לאחר חצי שנה ועל 2.9 לאחר 12 חודשים.
בתינוקות עם סימנים של אטופיק דרמטיטיס תועדו רמות TEWL גבוהות יותר באזור תעלה קוביטלית קדמית לאחר חודש, חצי שנה ושנה, בהשוואה לאלו ללא אטופיק דרמטיטיס.
רמות בדם טבורי של CCL17/TARC ו-IL-31 היו גבוהות יותר משמעותית בתינוקות עם אטופיק דרמטיטיס.
ניתוח סטטיסטי הצביע על קורלציה בין רמות TEWL ובין רמות CCL17 לאחר חודש, חצי שנה ושנה.
ממצאי המחקר מדגישים את החשיבות האפשרית של רמות TARC ו-IL-31 בדם טבורי כסמנים המנבאים הופעת אטופיק דרמטיטיס בינקות, בשילוב עם סמנים עוריים. התערבויות ממוקדמות המבוססות על סמנים אלו, היסטוריה משפחתית וסמנים אחרים עשויות לסייע במניעה וטיפול במחלה העורית, בפרט בשנה הראשונה לחיים.
JAMA Dermatol, Sep 11, 2024
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!