תומכנים משחררי Sirolimus לעומת ברכיתרפיה וסקולרית (JAMA)

ממחקר חדש עולה כי תומכנים משחררי Sirolimus עדיפים על ברכיתרפיה וסקולרית בטיפול בהיצרות מחדש בתוך סטנט מתכתי (Bare-Metal Stent), הן בתוצאות האנגיוגרפיות והן בתוצאות הקליניות.

למרות שברכיתרפיה וסקולרית היא הטיפול היחיד המאושר כיום לטיפול בהיצרות מחדש בעקבות השתלת Bare-Metal Stent, כיום משתמשים גם בתומכנים משחררי תרופה.

בכדי לקבוע את יעילות ובטיחות Sirolimus-Eluting Stent בהשוואה ל-Vascular Brachytherapy לטיפול בחולים עם היצרות מחדש בסטנט מתכתי, אספו החוקרים 384 חולים מפברואר 2003 עד יולי 2004, שפיתחו היצרות מחדש בתוך התומכן.

המשתתפים חולקו לשתי קבוצות, האחת טופלה בברכיתרפיה וסקולרית (n=125), והשניה בתומכן משחרר Sirolimus (n=259). המדד העיקרי היה כשל של כלי הדם המיועד (מוות לבבי, אוטם לבבי, או רה-וסקולריזציה של כלי הדם), 9 חודשים לאחר הטיפול.

המשתתפים בשתי הקבוצות היו דומים בכל המאפיינים בתחילת המחקר. גודל הנגע היה דומה בקבוצת המטופלים בברכיתרפיה וסקולרית ותומכן משחרר Sirolimus (16.76 מ"מ לעומת 17.22 מ"מ, בהתאמה). שיעורי ההצלחה עמדו על 99.2% (124/125) בקרב המטופלים בברכיתרפיה וסקולרית, לעומת 97.3% (250/257) בקרב מטופלי תומכן משחרר Sirolimus (P=0.28). שיעור כשלון כלי הדם המטופל עמד על 21.6% (27/125) עם ברכיתרפיה וסקולרית, לעומת 12.4% (32/259) תחת טיפול בתומכן משחרר Sirolimus (RR=1.7, 95% CI = 1.1-2.8, P=0.02).

ב-19.2% (24/125) נדרשה רה-וסקולירזציה של כלי הדם, לעומת 8.5% (22/259) בקרב המטופלים בתומכן משחרר Sirolimus RR=2.3, 95% CI = 1.3-3.9, P=0.004).

באנגיוגרפיה בוצעה בתקופת המעקב, שיעור היצרות מחשד בסגמנט שנבדק עמד על 29.5% (31/105) בקרב מטופלי ברכיתרפיה וסקולרית, ו-19.8% (45/227) מקרב מטופלי תומכן משחרר Sirolimus (RR=1.5, 95% CI = 1.0-2.2, P=0.07). בהשוואה למטופלי ברכיתרפיה, הקוטר המינימלי של הלומן היה גדול יותר תחת טיפול בתומכן משחרר Sirolimus, לאחר חצי שנת מעקב (1.52 מ"מ בממוצע, לעומת 1.80 מ"מ, P<0.001), הוכחה לרווח נטו הגדול יותר בלומן (0.68 לעומת 1.0 מ"מ, P<0.001), בעקבות הצבת סטנט והעדר היצרות מחדש בקצוות.

JAMA. 2006;295:

מאמר מערכת ב-JAMA המתייחס לנושא:

סטנטים מתכתיים היא ההתקדמות המשמעותית ביותר בתחום Percutaneous Coronary Revascularitzation (PCR), שמקטינה משמעותית את הסיכון להיצרות מחדש וצורך בטיפול חוזר בהשוואה לטיפול באנגיופלסטיקה עם בלון. סטנטים מגדילים את קוטר הלומן העורקי מיד לאחר הניתוח (רווח מיידי), למרות שגורמים ליצירת אינטימה מחדש (איבוד מאוחר). למרבה המזל, סך הרווח באמצעות סטנטים עולה על מכשירי PCR אחרים.

במהלך העשור האחרון, הוצעו שיטות רבות לטיפול בהיצרות מחדש בתוך סטנט (ISR In-Stent Restenosis), עם זאת, כל אחד מהן הציעה שיפור קל-מתון בלבד. Ballon Angioplasty, Atherectomy, וסטנט חוזר (Stent-in-Stent), הביאו לשיעורי הצלחה מיידית גבוהים, וסיכוי נמוך לאירועים איסכמיים, אך 30-60% מהחולים נזקקו לטיפול נוסף בתוך מס' חודשים.

הטיפול היחיד שהוכח כיעיל לטיפול ב-ISR הוא קרינה מייננת בתוך הקורונרים. הפרוצדורה, הקרויה ברכיתרפיה וסקולרית (Vascular Brachytherapy), כוללת הצבת מקור קרינה של קרני ביתא או גאמא באופן זמני (למשך מס' דקות), בתוך הקטטר. קרני ביתא וקרני גאמא יכולות לחדור את דופן העורק ולשבר את קשרי ssDNA בתאים מתחלקים פעילים, כמו תאי שריר חלק האחראיים להיצרות מחדש. מספר מחקרים שבדקו את הנושא הראו ירידה דומה וחדה בצורך ברה-וסקולריזציה חוזרת תחת טיפול ברכיתרפיה.

עם זאת, מול היתרונות קיים הפרופיל הבטיחותי של הטיפול, הלוגיסטיקה של הטיפול, היצרות מחדש בקצה הסטנט, טרומבוזיס. המטה-אנליזה חדשה עולה כי אנגיופלסטיקה באמצעות בלון צריכה להיות טיפול הבחירה במקרי ISR, וכי יש לשקול ברכיתרפיה רק במקרים של ISR רפרקטורי. צורות דיפוזיות ופרוליפרטיביות של ISR, וחסימה מלאה של ISR הן הסיבות העיקריות לתוצאות אנגיוגרפיות וקליניות גרועות יותר.

קרדיולוגים רבים חיכו בקוצר רוח לטיפול בטוח, קל ויעיל ל-ISR, לפני שהיו נתונים זמינים, רבים פנו לטיפול מקומי בתרופות אנטי-פרוליפרטיביות באמצעות תומכנים משחררי תרופה.

מחקרים קודמים הוכיחו כי תומכנים משחררי-תרופה עשויים להיות יעילים ל-ISR. במאמרים שפורסמו ב-JAMA השוו בין ברכיתרפיה וסקולרית ובין טיפול בתומכן משחרר Paclitaxel ותומכן משחרר Sirolimus, , בכל הקשור להיצרות מחדש בתוך סטנט מתכתי. בכל מחקר השתתפו 400 חולים שחולקו לטיפול בקרינה או בתומכן משחרר תרופה.

במחקר Taxus לעומת ISR, החלוקה היתה 1:1 וקרינה באמצעות קרני ביתא שימשה כמקור השוואה בלבד. בהשוואה בין תומכן משחרר Sirolimus ובין ברכיתרפיה וסקולרית לטיפול ב-ISR היתה חלוקה ביחס של 1:2 ולא השתמשו בקרינה באמצעות קרני ביתא או גאמא. עם זאת, התוצאות של שני המחקרים היו עקביות באופן בולט ומעידות על הקטנת הסיכון להיצרות חוזרת בכמעט 50% תחת טיפול בכל אחד מהתומכנים משחררי תרופה, בהשוואה לברכיתרפיה.

במחקר Taxus מול ISR זוהתה הגדלה של 1.49 מ"מ של הלומן, לעומת איבוד מאוחר של 0.13 מ"מ. בקרב מטופלי תומכן משחרר Sirolimus המדדים היו 1.00 מ"מ ו-0.27 מ"מ, בהתאמה. בהשוואה לברכיתרפיה, התוצאות היו קשורות בירידה של 53% בהיצרות מחדש באנגיוגרפיה וירידה של 61% בהיצרות קלינית, תחת טיפול בסטנט משחרר Paclitaxel במחקר Taxus לעומת ISR ו-33% ו-66% בהתאמה תחת טיפול בסטנט משחרר Sirolimus.

היתרון של סטנט משחרר תרופה נובע ככל הנראה מהרווח הגדול המושג ע"י הצבת התומכן, ביחד עם האיבוד המאוחר הדומה לזה שמופיע תחת טיפול ברכיתרפיה. בנוסף, תומכן משחרר תרופה אינו חשוף לסכנות של "אפקט הקצה" הקיים בברכיתרפיה. מהנתונים הללו עולה כי טיפול הבחירה להיצרות חוזרת בסטנט מתכתי צריך להיות הצבת תומכן משחרר תרופה.

הנתונים הללו מספיקים כדי לדחוק את טיפול ברכיתרפיה כטיפול מקו שני ל-ISR, עם מעט חריגים. ייתכן שבאחוז קטן ממקרי ISR תהיה עדיפות לברכיתרפיה. ביניהם נכללים חולים עם היצרות חוזרת בביפורקציה, כלי דם או נגעים עם הסתיידויות רבות, זיוות, או עיקולים, ואפשרויות אחרות בהם אין מקום להציב סטנט מחדש או מקרים בהם יהיה סיכון מוגבר לאירועים איסכמים בעקבות הטיפול. שני המחקרים המתוארים לא כללו במחקר חולים עם הפרעה כלייתית.

למרות ששיעורי היצרות חוזרת הם נמוכים יחסית לאחר הצבת סטנט משחרר תרופה, הם אינם אפסיים, והטיפול היעיל בהיצרות חוזרת בתוך סטנט משחרר תרופה, לא נבדק מעולם. לכן, השאלה הבאה תתמקד בטיפול האופטימלי במקרי ISR בתוך סטנטים משחררי-תרופה (ולא סטנטים מתכתיים).

למאמר ב-JAMA

למחקר נוסף עם תומכן אחר לחץ כאן

נראה כי התוצאות שהתקבלו עם הסטנט מצופה הסירולימוס (סייפר) היו טובות יותר מהפליטקסל (Taxus).

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול תרופתי ראשון ויחיד כנגד IgG4-Related Disease (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול תרופתי ראשון ויחיד כנגד IgG4-Related Disease (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את מתן Inebilizumab לטיפול בחולים עם אבחנה של IgG4-Related Disease (או IgG4-RD), הטיפול הראשון והיחיד המאושר למחלה אוטואימונית זו בארצות הברית. המומחים מסבירים כי IgG4-Related Disease הינה מחלה אוטואימונית נדירה, עם כ-200,000 חולים הסובלים מהמחלה בארצות הברית. האישור הנוכחי של טיפול המכוון כנגד תאי B עם […]

  • עליה בשכיחות מחלת כלי דם קטנים במוח בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes Care)

    עליה בשכיחות מחלת כלי דם קטנים במוח בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes Care)

    השכיחות של מחלת כלי דם קטנים במוח עלתה כמעט כפליים לאורך 7.5 שנים בחולים עם סוכרת מסוג 1 ללא תלונות נוירולוגיות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. זוהה קשר בין התקדמות מיקרו-דימומים מוחיים, אחד הביטויים של מחלת כלי דם קטנים של המוח, ובין לחץ דם סיסטולי והמוגלובין מסוכרר, בעוד שההתקדמות של אות […]

  • החשיבות הפרוגנוסטית של דימומים מוחיים אסימפטומטיים לאחר אירוע מוחי (JAMA Netw Open)

    החשיבות הפרוגנוסטית של דימומים מוחיים אסימפטומטיים לאחר אירוע מוחי (JAMA Netw Open)

    אוטם המורגי אסימפטומטי ודימום תת-עכבישי לאחר תרומבקטומי אנדווסקולארי לטיפול באירוע מוחי איסכמי חד מלווים בסיכון גבוה יותר מכפליים לתוצאות תפקודיות גרועות 90 ימים לאחר אירוע מוחי איסכמי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים השלימו ניתוח משני של נתוני מחקר DIRECT-MT, מחקר אקראי שכלל 490 חולים (גיל חציוני של 70 […]

  • בדיקת שתן לנורמטנפרינים מנבאת את הסיכון לתמותה בחולים עם אדנומה באדרנל (Sci Rep)

    בדיקת שתן לנורמטנפרינים מנבאת את הסיכון לתמותה בחולים עם אדנומה באדרנל (Sci Rep)

    בדיקת שתן לנורמטנפרינים מללוה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים עם אדנומה באדרנל, כאשר נרשמה עליה של 47% בסיכון לכל עליה של 100 מיקרומול/מול בריכוז קריאטינין, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. לא תועד קשר משמעותי בין ריכוז מטנפרינים בשתן ובין סיכון מוגבר לתמותה. במחקר העוקבה בחנו החוקרים אם קיים קשר בין ריכוז מטנפרינים […]

  • תוצאות מבטיחות למדלל דם חדש בחולים עם פרפור פרוזדורים (JAMA Cardiol)

    תוצאות מבטיחות למדלל דם חדש בחולים עם פרפור פרוזדורים (JAMA Cardiol)

    במחקר OCEANIC-AF, טיפול ב-Asundexian הוביל לעליה קלה בשיעור אירועים מוחיים והפחתת אירועי דמם לעומת Apixaban בחולים עם פרפור פרוזדורים שלא קיבלו טיפול קודם בנוגדי-קרישה פומיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology. החוקרים השלימו ניצוח של תת-קבוצה של מחקר OCEANIC-AF, מחקר אקראי שכלל 14,810 חולים עם פרפור פרוזדורים שגויסו מ-1,035 אתרים ב-38 […]

  • הפרעות יתר לחץ דם של היריון מלוות בסיכון מוגבר לקרדיומיופתיה מורחבת (JAMA Cardiol)

    הפרעות יתר לחץ דם של היריון מלוות בסיכון מוגבר לקרדיומיופתיה מורחבת (JAMA Cardiol)

    הפרעות יתר לחץ דם של היריון בהיריון ראשון מלוות בעליה משמעותית בסיכון לקרדיומיופתיה מורחבת, בהשוואה להריונות במהלכם לא תועדה הפרעה בלחץ הדם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology. החוקרים השלימו את המחקר הנוכחי במטרה לבחון אם הפרעות יתר לחץ דם של היריון מעלות את הסיכון ארוך הטווח לקרדיומיופתיה מורחבת. מחקר העוקבה התבסס […]

  • טיפול זילוח מחדש מאוחר מלווה בירידה בתפקוד הלב בחולים עם אוטם לבבי (Eur Heart J)

    טיפול זילוח מחדש מאוחר מלווה בירידה בתפקוד הלב בחולים עם אוטם לבבי (Eur Heart J)

    טיפול זילוח מחדש מאוחר מלווה בסיכון מוגבר לירידה קלה-עד-בינונית וחמורה במקטע הפליטה של חדר שמאל, בהשוואה לטיפול זילוח מחדש מוקדם בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST, ללא תלות בגישת זילוח מחדש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Heart Journal. מחקר העוקבה מבוסס-אוכלוסייה נערך בין השנים 2015-2018 וכלל 6,567 חולים מנורבגיה עם […]

  • עליה בהיקף מקרי דיסקציה של עורק הצוואר בארצות הברית (Neurology)

    עליה בהיקף מקרי דיסקציה של עורק הצוואר בארצות הברית (Neurology)

    בארצות הברית נרשמה בין השנים 2005 ו-2019 עליה של למעלה מפי ארבע בהיקף האשפוזים בשל דיסקציה של עורק הצוואר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Neurology. המחקר מצא עוד כי דיסקציה של עורק החוליות מלווה בעליה משמעותית בסיכון לאירוע מוחי איסכמי חד. החוקרים בחנו את הנתונים אודות למעלה מ-125,000 חולים עם דיסקציה ספונטאנית […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה