קרדיולוגיהבעריכת ד"ר מנחם נהיר

היתרונות הבריאותיים של אכילת דגים עולים על הסיכונים בצריכתם (מתוך JAMA)

לסקירה ספרותית של האפקטים הבריאותיים של צריכת דגים או שמן דגים בתזונה יש מסר מרגיע עבור אוהבי מאכלי ים, עבור כל מי שאוכל דגים בשל סיבות בריאותיות ואולי עבור כולם. רמות של כספית וחומרים מזהמים אחרים בדגים הנמכרים בצורה מסחרית נמוכים ופוטנציאל הסיכונים שלהם מתגמד אל מול יתרונות של ירידות אפשריות בתמותה קרדיווסקולרית, כך עולה ממחקר חדש, שפורסם במהדורת אוקטובר של JAMA.

המסר העיקרי הוא שכל אחד צריך לאכול מנה או שתיים של דגים או מאכלי ים כל שבוע כדי לשמור על הבריאות.

על פי המחקר, צריכה קבועה מעטה של EPA (eicosapentaenoic acid) ו-DHA                  (docosahexaenoic acid) ו-2 שרשרות ארוכות של n-3 PUFAs (polyunsaturated fatty acids) קשורה עם ירידה של 36% בתמותה ממחלה קרדיווסקולרית (P < .001) וירידה של 17% בתמותה הכללית (P = .046). בנוסף, n-3 PUFAs חשובות בהתפתחות מוקדמת של המוח.

הסיכונים הפוטנציאלים של צריכת דגים צריכים להילקח בחשבון בהקשר של יתרונות פוטנציאלים. הימנעות מצריכה מועטה של דגים בשל בלבול בנוגע לסיכונים וליתרונות, יכולה לגרום לאלפי מקרי מוות נוספים של CHD (מחלת לב קורונרית) כל שנה ולהתפתחות נוירולוגית תת אופטימאלית בילדים.

יתרונות פוטנציאלים אלה עצומים בהשוואה לסיכונים הבריאותיים הנמוכים בשכיחותם, אך מאוד מפורסמים, הקשורים עם methylmercury, dioxins ו-PBC (polychlorinated biphenyls), שנמצאו בחלק מסוגי הדגים. העדות מצביעה על פוטנציאל לחסרים נוירו-התפתחותיים בשל חשיפה מוקדמת ל- methylmercury, אך הסיכון עשוי לרדת עם הגבלה של צריכת דגים המכילים ריכוזים גבוהים של החומר.

כמו כן, הסיכון לסרטן עקב צריכת dioxins ו-PBC הנמצאים בדגים הוא זניח, בעיקר כאשר מעמידים את הסיכון מול היתרון של הגנה קרדיווסקולרית. במונחים סטטיסטיים העדות ליתרון קרדיווסקולרי חזק יותר מהסיכון לסרטן. עבור יתרונות, מדברים על מחקרים רנדומאליים ומחקרים פרוספקטיביים בבני אדם, עבור חסרונות, בעצם מדובר בסיכונים תיאורטיים המבוססים בעיקר על מחקרים בבעלי חיים ומספר קטן של מחקרים מוגבלים בבני אדם בריכוזים גבוהים יותר.

לדעת החוקרים יש לשים את הדברים בפרופורציה. יש שטח המקבל כמות עצומה של מחלוקת ומסרים מגוונים המגיעים לציבור הרחב. מסקנות המחקר עקביות עם מה, שאנשים רבים סיכמו והוא שהיתרונות של צריכת דגים עולים על הסיכונים.

יתרונות וסיכונים של צריכם דגים בנשים

המלצת המחקר, שרוב האנשים יכולים להרוויח משתי מנות דגים כל שבוע, מכוונת לא רק לאוכלוסייה הכללית ולאלה עם גורמי סיכון קרדיווסקולרים, אך גם לנשים העשויות להיכנס להיריון או לנשים מניקות, אך ההמלצה היא להימנע מסוגים מסוימים של דגים, אשר יש להם רמות גבוהות יותר של חומרים מזהמים.

לדברי החוקרים, זה חשוב, שנשים בגיל הפוריות ונשים מניקות לא ידאגו כל כך בגלל כספית, שרמתו גבוהה רק בארבעה דגים, שהן לא אמורות לאכול. בכל מקרה, אין צורך שהן ידאגו כל כך עד כדי כך שיורידו את צריכת הדגים הכללית שלהן.

המחקר ממליץ, שנשים אלה ימנעו מדגים כגון כריש, דג חרב, בס מוזהב ומקרל, ושיגבילו צריכה של טונוס גדול (albacore tuna) ל-6 oz פר שבוע על מנת להגביל את החשיפה ל- methylmercury. אך יש להגדיש את החשיבות של צריכה מספקת הכוללת צריכה שבועית של 12 oz של דגים אחרים על מנת לספק כמויות הגיוניות של DHA ולהימנע מירידות נוספות בצריכה, שכבר עתה נמוכה, של דגים ומאכלי ים בקרב נשים.

עבור אנשים עם CHD, המחקר מצביע על כך כי המטרה הנוכחית של 1000 mg פר יום של EPA ו-DHA עשויה להיות גבוהה ממה שצריך בפועל. הניתוח מצביע על כך, שמנות נמוכות יותר יכולות להיות מספיקות, אך בהינתן הסיכון הגבוה של אוכלוסייה זו, וכי רוב המידע מגיע ממחקרים של מניעה ראשונית, צריכה של 500 עד 1000 mg פר יום נראית הגיונית.

עבור האוכלוסייה הכללית, צריכה שבועית של 1500 עד 2000 mg של EPA ן-DHA היא הגיונית ויכולה להיות מושגת על ידי מנת יחידה של 6 oz פר שבוע של סלמון או דג דומה לו, או על ידי צריכה תדירה יותר של מנות קטנות יותר מבחינת התכולה שלהן של n-3 PUFA.

ניתוח המידע

על מנת להגיע למספרים אלה, החוקרים ניתחו מחקרים, שהעריכו סיכון למחלה קרדיווסקולרית, אירועים נוירולוגיים או סרטן הקשורים לצריכם דגים או לצריכת n-3 PUFA, וההשפעות של methylmercury, PCBs ו- dioxins. החוקרים התמקדו בעיקר בעדות ממחקרים קליניים רנדומאליים וממחקרים פרוספקטיביים גדולים.

הספרות הציעה כי תמותה בשל CHD ירדה ב-14.6% עבור כל צריכה של 100 mg/d של EPA ו-DHA, הירידה הגיעה לפלטו של 36% בצריכה של 250 mg כל יום. הירידה הכוללת של 17% בתמותה הקשורה עם צריכה של n-3 PUFA נבעה בעיקר מירידה במספר מקרי המוות בשל CHD. סטטינים היו קשורים עם ירידה של 15% בתמותה הכללית במטה אנליזות, שנעשו לאחרונה.

אזהרה גדולה במחקר מתייחסת לאנשים, שאוכלים דגים לא ממקורות מסחריים. חלק מהאגמים באיים בארצות הברית מזוהמים ברמה גבוהה יותר ב-PBC וב- dioxins. אז אדם, שדג דגים ואוכל אותם צריך להתייעץ ולבדוק מה הרמות של PCBs ו- dioxins בדגים השונים.

לסיכום, מי שאוכל מנת דג אחת או יותר פר יום, רק כדי להיות בטוח שהוא מקבל את הרמה הרצויה, צריך לוודא שהוא אוכל מגוון דגים, כדי לוודא שלפחות חלק מהם מכילים רמות נמוכות של כספית.

JAMA. 2006;296:1885-1899

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חשש לקשר בין שימוש ב־Semaglutide לבין NAION – מחקר רב־מרכזי רחב

    חשש לקשר בין שימוש ב־Semaglutide לבין NAION – מחקר רב־מרכזי רחב

    רקע Semaglutide (שם מסחרי: Ozempic / Rybelsus), ממשפחת ה-GLP-1RA, הפכה לתרופה נפוצה בטיפול בסוכרת סוג 2 עקב יתרונותיה הקרדיו־כלייתיים. לאחרונה עלו דיווחים המצביעים על קשר אפשרי בין השימוש בתרופה זו לבין התפתחות Non-Arteritic Anterior Ischemic Optic Neuropathy (NAION), סיבת עיוורון פתאומית נפוצה בקרב מבוגרים. מטרת המחקר לבדוק אם קיים קשר בין שימוש ב-semaglutide לבין הופעת […]

  • הערכה לא פולשנית של נוקשות הטחול מסייעת בחיזוי סיכון לסיבוכי מחלת כבד כרונית

    הערכה לא פולשנית של נוקשות הטחול מסייעת בחיזוי סיכון לסיבוכי מחלת כבד כרונית

    בדיקת SSM (או Spleen Stiffness Measurement) הדגימה ערך מנבא משמעותי של דה-קומפנסציה כבדית בחולים עם מחלת כבד כרונית מתקדמת מפוצה, עם ערך סף אופטימאלי של 50 kPa, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי יתר לחץ דם פורטאלי הינו גורם פרוגנוסטי מרכזי במחלת כבד כרונית מתקדמת. […]

  • עליה בריכוזי וויטמין B6 ו-B2 לאחר פעילות גופנית בחולים עם טרשת נפוצה חמורה

    עליה בריכוזי וויטמין B6 ו-B2 לאחר פעילות גופנית בחולים עם טרשת נפוצה חמורה

    בחולים עם טרשת נפוצה זוהה קשר בין מדדי מוגבלות גבוהים יותר ובין ריכוזים נמוכים יותר של וויטמין B6; עם זאת, אימוני סיבולת הובילו לעליה בריכוזי וויטמין B6 ו-B2 בחולים עם מוגבלות חמורה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition. מדגם המחקר כלל 106 חולים עם טרשת נפוצה שלקחו חלק […]

  • ריבוי מי שפיר מלווה בסיכון מוגבר לדמם לאחר לידה

    ריבוי מי שפיר מלווה בסיכון מוגבר לדמם לאחר לידה

    בנשים עם ריבוי מי שפיר תועד סיכון מוגבר לדימום לאחר-לידה, כאשר גורמי סיכון בלתי-תלויים כללו לידה לאחר ניתוח קיסרי ומאקרוזומיה של העובר, בעוד שמתן פרופילקטי של Oxytocin זוהה כגורם המפחית את הסיכון לסיבוך זה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Gynecology Obstetrics and Human Reproduction. המחקר הרטרוספקטיבי נועד לזהות גורמי סיכון לדימום לאחר-לידה […]

  • ילדים המתגוררים באזורי עוני בסיכון מוגבר לתמותה עקב מחלה ממארת

    ילדים המתגוררים באזורי עוני בסיכון מוגבר לתמותה עקב מחלה ממארת

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Pediatrics עולה כי ילדים עם סרטן אשר בעת אבחנת המחלה הממארת התגוררו בשכונות עם שיעורי עוני גבוהים בשלושת העשורים הקודמים תועד סיכון מוגבר לתמותה מוקדמת עקב ממאירות ותמותה עקב ממאירות בכלל, בהשוואה לאלו שהתגוררו באזורים ללא עוני ממושך. החוקרים השלימו מחקר מבוסס-אוכלוסייה שהתבסס על נתוני מחלות ממאירות מסקר Surveillance, […]

  • פוטנציאל המהפכה של AGI בנוירולוגיה

    פוטנציאל המהפכה של AGI בנוירולוגיה

    המאמר דן בהשפעות האפשריות של בינה מלאכותית כללית (AGI) על תחום הנוירולוגיה ומציג את הפוטנציאל המהפכני של AGI לצד הסיכונים המשמעותיים הכרוכים בכך

  • גורמי סיכון לאפילפסיה בחולים עם ליקוי קוגניטיבי

    גורמי סיכון לאפילפסיה בחולים עם ליקוי קוגניטיבי

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ישנם מספר גורמי סיכון המלווים בעליה משמעותית בסיכון להופעה מאוחרת של אפילפסיה בחולים עם הידרדרות קוגניטיבית, כולל אלל APOE4, הופעה מוקדמת של דמנציה, ליקוי קוגניטיבי חמור, דמנציה משנית למחלת אלצהיימר, היסטוריה של אירוע מוחי או התקף איסכמי חולף ומחלת פרקינסון. […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך