קרדיולוגיהבעריכת ד"ר מנחם נהיר

הנחיות חדשות לטיפול אנדוקריני ותזונתי במטופלים לאחר ניתוח בריאטרי (מתוך Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

ב-8 בנובמבר 2010 פורסמו ב- Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism הנחיות חדשות של ה- Endocrine Society לטיפול בחולים לאחר ניתוח בריאטרי.

כותבי ההנחיות מסבירים כי מטרתם הייתה לנסח המלצות לטיפול אנדוקריני ותזונתי במבוגרים לאחר ניתוח בריאטרי, תוך דגש על התקופה הבתר-ניתוחית וכן על הטיפול לטווח ארוך. בין היעדים שהוצבו ניתן לציין צמצום הסיבוכים לאחר הניתוח, מניעת עלייה חוזרת במשקל, ועצירת ההתקדמות של המחלות הרקע הקשורות להשמנה.

הכותבים מציינים כי ניתוח בריאטרי אינו מבטיח ירידה מוצלחת במשקל ושמירה על משקל גוף תקין לאורך זמן. רבים מהמנותחים עולים חזרה במשקל, בייחוד לאחר ניתוחים רסטריקטיביים (דוגמת הנחת טבעת קיבה מתכווננת בגישה לפרוסקופית) בהשוואה לניתוחים הגורמים לירידה בספיגה (דוגמת מעקף קיבה).

הם ממליצים על חינוך תזונתי אישי ועל מעקב רפואי בכל המנותחים, על מנת לזהות לטפל בחסרים תזונתיים. לדבריהם, מעקב אחר חסרים תזונתיים חשוב במיוחד בחולים לאחר ניתוחים הגורמים לירידה בספיגה. באוכלוסיית המטופלים לאחר ניתוח בריאטרי דרוש טיפול ע”י צוות רב-תחומי, שכולל את רופא המשפחה, אנדוקרינולוג או גסטרואנטרולוג, וכן מומלצת תכנית מעקב תזונתית ארוכת טווח.

להלן ההנחיות שפורסמו:

א.      על מנת למנוע עליית חוזרת במשקל מומלץ כי הניתוח יבוצע בידי צוות מנתחים מיומן וכי המנותח יהיה במעקב של צוות רב-תחומי לאורך זמן.

ב.      במקרים של עלייה חוזרת במשקל לאחר הניתוח יש צורך בטיפול רב-תחומי, הכולל הנחיות תזונתיות, פעילות גופנית, שינוי התנהגותי וטיפול תרופתי.

ג.       במידה ולאחר הניתוח נצפית עלייה חמורה במשקל, יש להעריך האם השינוי האנטומי בעקבות הניתוח עדיין קיים (למשל האם הטבעת המתכווננת נמצאת במקומה ומנופחת כראוי). במידה ותוצאות הניתוח אינן מספקות, יש לשקול מתן חינוך למטופל, שינוי התנהגותי, טיפול נוסף לירידה במשקל, ו/או הפניה לניתוח חוזר.

ד.      על מנת לשמור על מסת גוף רזה מתאימה במהלך הירידה במשקל ולאורך זמן, על התזונה לאחר הניתוח לכלול צריכת חלבונים של 60-120 גרם ליום. הדבר חשוב במיוחד במטופלים לאחר ניתוח הגורם לתת ספיגה.

ה.      יש לשקול מתן תוספי ויטמינים ומינרלים לכלל המנותחים, ובייחוד למנותחים לאחר ניתוח הגורם לתת ספיגה, על מנת למנוע חסרים תזונתיים.

ו.        מומלץ על ביצוע בדיקות מעבדה תקופתיות כדי לזהות חסרים תזונתיים לאחר ניתוח בריאטרי.

ז.       לטיפול בסוכרת, מומלץ לשמור על רמות המוגלובין A1C של 7% ומטה, רמות סוכר בצום של 110 מ”ג/ד”ל או פחות, ורמות סוכר לאחר הארוחה של 180 מ”ג/ד”ל או פחות. על הצוות המטפל להכיר את ערכי מטרה אלו ואת הפרוטוקולים לטיפול באינסולין, ולהקפיד על שימוש בנוזלים תוך ורידיים נטולי דקסטרוז ועל תוספים נוזליים עם רמות סוכר נמוכות.

ח.      בחולי סוכרת סוג 1 עם השמנת יתר מומלץ על טיפול מתוזמן באינסולין במהלך אשפוז.

ט.      בחולים עם דיסליפידמיה יש לטפל ע”פ הנחיות ה- National Cholesterol Education Program guidelines (Adult Treatment Panel III). במנותחים בהם רמות ה-HDL והטריגליצרידים נותרות גבוהות לאחר הניתוח, יש להמשיך בטיפול הקיים להורדת רמות השומנים.

י.        בחולים לאחר ניתוח הגורם לתת ספיגה יש לתת תוספי סידן וויטמין D, תוך ניטור של רמות הויטמין D, סידן, זרחן, PTH ו-ALP בכל חצי שנה והתאמת מינון התוספים בהתאם. כמו כן מומלץ על ביצוע Dual-energy x-ray absorptiometry (DEXA) תקופתית עד לייצוב רמות הסידן.

יא.    שחרור מבית החולים לאחר ניתוח בריאטרי מומלץ רק במנותחים ששותים בהצלחה. בניתוחים רסטריקטיביים יש להעלות את צמיגות המזון בהדרגה במשך שבועות עד חודשים, על מנת לאפשר התסגלות לתכנון הארוחה ולמנוע הקאות.

יב.    תסמונת Dumping לאחר הניתוח כוללת כאב בטן והתכווצויות, בחילה, שלשול, סחרחורת, flushing, עלייה בקצב הלב והתעלפות. על מנת לצמצם את תדירות התסמינים מומלץ על צריכת מזונות דלים בפחמימות פשוטות.

יג.     במנותחים עם תסמינים נוירוגליקופניים או תסמינים אחרים של היפוגליקמיה לאחר הארוחה, יש לבחון האם הירידה ברמת הסוכר מתווכת ע”י אינסולין.

כותבי ההנחיות מסכמים כי טיפול ניתוחי בסוכרת ומחלות מטבוליות הינו דבר מורכב. דרושים מחקרים נוספים על מנת לבחון כיצד ניתן לשפר את התוצאות לטווח ארוך, ולבדוק את הקשר האפשרי בין ניתוח בריאטרי ובין הופעת Nesidioblastosis.

J Clin Endocrinol Metab. 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

    תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

    מנתונים שהוצגו במהלך כנס ה-European Congress on Obesity שנערך במלגה, ספרד, עולה כי טיפול פומי חדש כנגד השמנה, SYNT-101, המחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה, נמצא בטוח, יעיל ונסבל היטב במחקר ראשון בבני אדם. במסגרת המחקר ניתנה מנה יחידה של התרופה המחקה את ההשפעה המטבולית של ניתוח מעקף קיבה לתשעה משתתפים בריאים בגילאי […]

  • צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה שבועית של עוף בהיקף של מעל 300 גרם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה וסיכון גבוה יותר מכפליים לתמותה עקב ממאירויות של מערכת העיכול בהשוואה לצריכה שבועית קטנה מ-100 גרם, כאשר הסיכון גבוה יותר בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת עוף, הנחשבת אפשרות בריאה יותר מבשר […]

  • היפרגליקמיה ממושכת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב בצעירים

    היפרגליקמיה ממושכת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב בצעירים

    היפרגליקמיה ממושכת ותנגודת מוגברת לאינסולין עלולים להביא לעליה בסיכון לפגיעה במבנה ותפקוד הלב בצעירים עם מדד מסת גוף תקין, כאשר בנשים ההשפעה חמורה יותר מגברים, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרגליקמיה ותנגודת לאינסולין הם מציבים מקדימים הופעת סוכרת מסוג 2 בצעירים ומלווים בשינויים במבנה הלב וכלי הדם, […]

  • טיפול ניתוחי משפר תוצאות בקרב חולים עם קישיון מלא של המרפק

    טיפול ניתוחי משפר תוצאות בקרב חולים עם קישיון מלא של המרפק

    בחולים עם התגרמות הטרוטופית חמורה סביב המרפק עם קישיון של המרפק תועדה תועלת להתערבות ניתוחית בשילוב עם תכנית שיקום, כאשר למעלה מ-75% מהחולים שמרו על טווח תנועה של לפחות 100 מעלות לאחר שנתיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Orthopedic Surgeons. במסגרת המחקר בחנו החוקרים באופן רטרוספקטיבי את […]

  • דלקת על-רקע תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב

    דלקת על-רקע תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב

    דלקת משנית להרגלי תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב בחולים עם אבנים בצינור המרה המשותף, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לבלב שומני עשוי להוות ביטוי מוקדם של תסמונת מטבולית ומלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2 וממאירות לבלב. כעת הם השלימו מחקר מקרה-ביקורת בין יולי 2022 […]

  • השמנה מלווה בסיכויים נמוכים יותר להשגת הפוגה בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית מוקדמת

    השמנה מלווה בסיכויים נמוכים יותר להשגת הפוגה בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית מוקדמת

    בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis) והשמנת-יתר תועד סיכון מוגבר לכישלון מאמצים להשגת הפוגה במחלת המפרקים לאחר שישה חודשים מהתחלת טיפול במתוטרקסט, ללא תלות בנוכחות מחלות רקע אחרות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת RMD Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממחקר מקרה-ביקורת מבוסס-אוכלוסייה על-בסיס מאגר Swedish Rheumatology Quality Register להערכת הקשר בין […]

  • חשיבות גיל המטופל בתוצאות ארוכות הטווח לאחר ניתוח כריתת כיס מרה

    חשיבות גיל המטופל בתוצאות ארוכות הטווח לאחר ניתוח כריתת כיס מרה

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology עולה כי השלמת ניתוח כריתת כיס מרה לפני גיל 40 מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בטווח הארוך, קשר העשוי לנבוע בחלקו משיעורים גבוהים יותר של צריכת אלכוהול ועישון. החוקרים משבדיה השלימו מחקר עוקבה ארצי להערכת התמותה בטווח הארוך לאחר ניתוח כריתת כיס מרה ב-159,946 מבוגרים (62.2% […]

  • האם לעליה במשקל לאחר אבחנה של סרטן השפעה על סיכויי ההישרדות?

    האם לעליה במשקל לאחר אבחנה של סרטן השפעה על סיכויי ההישרדות?

    בנשים בהן נרשמה עליה גדולה יותר במשקל לאחר אבחנה של סרטן שד תועד סיכון מוגבר לתמותה עקב המחלה הממארת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס ה-European Society for Medical Oncology.  עם זאת, הסיכון המוגבר לתמותה תקף רק בנשים עם עודף-משקל או משקל תקין טרם האבחנה ולא באלו עם השמנת-יתר לפני אבחנת ממאירות. החוקרים […]

  • משקאות ממותקי־סוכר מלווים בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים

    משקאות ממותקי־סוכר מלווים בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים

    מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery עולה כי צריכה רבה יותר של משקאות ממותקי־סוכר מלווה בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים. עם זאת, למרות הסיכון המוגבר, הסיכון ברמת האוכלוסייה הוא נמוך ונע סביב שלושה מקרים ל־100,000 אנשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מספר מחקרים קודמים הראו כי צריכה רבה יותר […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך