טיפול בתר-ניתוחי בחולים המטופלים בנוגדי-קרישה חדשים (Br J Surg)

במאמר סקירה שפורסם בכתב העת British Journal of Surgery כותבים מומחים כי חשוב להבין כיצד לנהל את הטיפול בנוגדי-קרישה פומיים חדשים סביב פרוצדורות ניתוחיות, מאחר ותרופות אלו, הכוללות את Dabigatran (פרדקסה) ו-Rivaroxaban (קסרלטו) צפויות להחליף בעתיד הקרוב את הטיפול בקומדין למניעת אירועים מוחיים.

החוקרים סקרו את המאמרים הרלבנטיים שדיווחו על טיפול בנוגדי-קרישה פומיים חדשים והתמקדו בהנחיות מבוססות-ראיות בתקופה הבתר-ניתוחית.

מאחר ותרופות אלו יחסית חדשות בשימוש, עדיין אין נתונים רבים אודות אופן פעילותן והסיכון לדימומים באוכלוסיות חולים במחלקות פנימיות וכירורגיות. החוקרים מקווים כי הסקירה הנוכחית תסייע בהנחיית רופאים המעורבים בטיפול בחולים הנוטלים תרופות אלו סביב פרוצדורות ניתוחיות.

המסר העיקרי נוגע לחשיבות ההתייחסות לתפקודי הכבד והכליות כאשר שוקלים טיפול בנוגדי-קרישה פומיים חדשים. בסקירה ניתן למצוא את ההנחיות בנוגע למועד הבטוח ביותר להפסקת הטיפול והשבת הטיפול בתרופות אלו לפני ולאחר פרוצדורות. הנעלם הגדול ביותר בנושא נוגע להעדר תרופת-נגד יעילה לתרופות אלו, להיפוך ההשפעות של התרופות במקרה של דימומים והמחקרים בנושא נמשכים בימים אלו.

במאמרם מסבירים החוקרים כי נוגדי-קרישה פומיים חדשים עשויים לפשט את הטיפול נוגד הקרישה בתקופה הבתר-ניתוחית, לאור מעט אינטראקציות בין-תרופתיות, התחלת פעולה מהירה, פרמקוקינטיקה צפויה וזמן מחצית חיים קצר יחסית.

אחד היתרונות של התרופות החדשות נוגע לסיכון הנמוך יותר לדימום תוך-גולגולתי. מטה-אנליזה שהשוות בין נוגדי-קרישה פומיים חדשים ובין אנטגוניסטים לוויטמין K בחולים עם פרפור פרוזדורים מצאה כי הטיפול בנוגדי הקרישה החדשים לווה בירידה משמעותית בתוצא המשולב של אירועים מוחיים, כמו גם הפחתת אירועי דמם מג’ורי וסיכון לדימום תוך-גולגולתי.

אחד החסרונות של התרופות הללו הוא חוסר האפשרות לנטר את תפקודי הקרישה באמצעות INR והעדר תרופת נגד. מנגד, ההשפעות של קומדין הפיכות די בקלות עם מתן PCC (Prothrombin Complex Concentrate) וויטמין K.

בפרוצדורות ניתוחיות אלקטיביות ללא סיכון בעל חשיבות קלינית לדימום, דוגמת פרוצדורות עוריות שטחיות או פרוצדורות עיניות, המלצות ה-EHRA (European Heart Rhythm Association) קובעות כי יש להפסיק את הטיפול בנוגדי-קרישה פומיים חדשים 18-24 שעות לפני הפרוצדורה ולחדש את הטיפול שש שעות לאחר מכן.

בפרוצדורות אלקטיביות בסיכון נמוך לדימום, דוגמת ביופסיה של הערמונית או השלפוחית ואנדוסקופיה עם ביופסיה, כריתת רחם בגישה בטנית ותיקון בקע, ההמלצות קובעות כי יש להפסיק את הטיפול בנוגדי-קרישה פומיים חדשים לפחות 24 שעות לפני הפרוצדורה בחולים עם תפקוד כלייתי תקין.

באשר לפרוצדורות בסיכון גבוה לדימום, דוגמת ניתוח בטן מג’ורי, ניתוח קרדיווסקולארי, ניתוח חזה, ניתוח אורתופדי, ניתוח תוך-גולגולתי או ניתוח עמוד שדרה וביופסיית כבד וכליה, ההמלצה היא להפסיק את הטיפול בנוגדי-קרישה פומיים חדשים 48 שעות לפני הניתוח.

במקרים של ניתוח חירום או טראומה, כאשר ייתכן ואין זמן להמתין להפסקת הטיפול לפני ניתוח, ניתן להסתפק במרבית החולים בטיפול תומך והפסקת מינונים נוספים של התרופה. במקרים אלו, במידת האפשר, יש לדחות את הניתוח לפחות 12 שעות, ובאופן אידיאלי, 24 שעות, לאחר מנת הטיפול האחרונה.

דעת מומחים מציעה מתן פחם פעיל פומי במקרים של טיפול לאחרונה (בתוך שעתיים). ניתן לשקול המודיאליזה בחולים תחת טיפול בפרדקסה עם הפרעה בתפקוד הכלייתי, הנדרשים לזמן ארוך יותר לפינוי התרופה. דיאליזה אינה צפויה לסייע בפינוי Rivaroxaban או Apixaban, מאחר ותרופות אלו קשורות לחלבונים. אין המלצה למתן PCC או FFP באופן שגרתי, אלא אם מדובר בדימום משמעותי על-רקע טיפול בנוגדי-קרישה פומיים חדשים, דוגמת דימום תוך-גולגולתי.

בנוכחות דימום מג’ורי, דוגמת קרע מפרצת וכיב פפטי מדמם, נדרשת תמיכה המודינאמית. בחולים עם עירויים רבים ייתכן ויהיה צורך בתוספת פלזמה או טסיות, מעבר לכדוריות דם אדומות.

ניתן לחדש את הטיפול בנוגדי-קרישה פומיים חדשים במינון טיפולי 24 שעות לאחר פרוצדורות בסיכון נמוך לדימום ו-48-72 שעות לאחר ניתוחים בסיכון גבוה לדימומים. בפרוצדורות הכרוכות באי-ניידות, מומלץ להתחיל בטיפול ב-LMWH (Low Molecular Weight Heparin) 6-8 שעות לאחר השגת המוסטאזיס. חידוש נוגדי-קרישה פומיים חדשים יעשה 48-72 שעות לאחר הפרוצדורה.

Br J Surg 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • עדויות חדשות תומכות בתועלת ארוכת-טווח של Nemolizumab לטיפול פרוריגו נודולריס

    עדויות חדשות תומכות בתועלת ארוכת-טווח של Nemolizumab לטיפול פרוריגו נודולריס

    במאמר שפורסם בכתב העת British Journal of Dermatology מדווחים חוקרים מיפן על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Nemolizumab נסבל היטב והוביל להקלה ארוכת טווח בגרד וחומרת מחלה לצד שיפור איכות החיים של חולים עם פרוריגו נודולריס לאורך 68 שבועות. עוד עולה מהנתונים כי החולים הצליחו להפחית את היקף השימוש בטיפול מקומי בקורטיקוסטרואידים. המחקר האקראי, […]

  • טיפול ב-Apremilast מפחית מסת שומן ופעילות מחלה בחולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית

    טיפול ב-Apremilast מפחית מסת שומן ופעילות מחלה בחולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית

    טיפול ב- Apremilast(אוטזלה) במשך שנה אחת הפחית משמעותית שומן בטני ושמר על מסת גוף רזה בחולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית, לצד שיפור משמעותי בפעילות המחלה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת The Journal of Rheumatology. באלו עם השמנת-יתר תועדה הירידה המשמעותית ביותר במסת השומן. החוקרים השלימו מחקר רב-מרכזי, לא-אקראי, במטרה לבחון את ההשפעות של טיפול […]

  • התערבות ניתוחית עדיפה על טיפול שמרני בקשישים עם דלקת כיס מרה

    התערבות ניתוחית עדיפה על טיפול שמרני בקשישים עם דלקת כיס מרה

    טיפול ניתוחי בדלקת חדה של כיסה המרה בקשישים עם מחלות רקע רבות לווה בשיעורים נמוכים יותר של אשפוז חוזר וביקורים בחדרי מיון, בהשוואה לטיפול שמרני, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Surgery  וקוראים תיגר על המוסכמה כי מדובר במטופלים במצב קשה מדי בכדי לעמוד בניתוח. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דלקת חדה […]

  • טיפול ב-Dupilumab משפר תפקוד ריאתי בחולים עם אסתמה מסוג 2

    טיפול ב-Dupilumab משפר תפקוד ריאתי בחולים עם אסתמה מסוג 2

    מתוצאות מחקר חדש שפורסם בכתב העת The Lancet Respiratory Medicine עולה כי הטיפול ב-Dupilumab מפחית תהליכים דלקתיים בדרכי הנשימה, עומס ריר ומשפר את נפח וזרימת האוויר, שינויים המובילים לשיפור התפקוד הריאתי ושליטה טובה באסתמה בקרב חולים עם אסתמה מסוג 2 בדרגה בינונית עד חמורה. החוקרים השלימו מחקר אקראי, בשלב 4, שנערך ב-72 מרכזים ב-14 מדינות […]

  • עדויות חדשות תומכות ביעילות Deucravacitinib בטיפול בדלקת מפרקים פסוריאטית

    עדויות חדשות תומכות ביעילות Deucravacitinib בטיפול בדלקת מפרקים פסוריאטית

    מנתונים שפורסמו ע”י חברת Bristol Myers Squibb עולה כי Deucravacitinib (סוטיקטו) הינה תרופה יעילה לטיפול בחולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית פעילה, כאשר לצד יעילות עדיפה על פלסבו הדגימה גם פרופיל בטיחות חיובי. המומחים מסבירים כי Deucravacitinib הינו מעכב פומי סלקטיבי של Tyrosine Kinase 2 ומהווה משפחה חדשה של מולקולות קטנות המיועדות למחלות בתיווך חיסוני. מחקר […]

  • הערכה לא פולשנית של נוקשות הטחול מסייעת בחיזוי סיכון לסיבוכי מחלת כבד כרונית

    הערכה לא פולשנית של נוקשות הטחול מסייעת בחיזוי סיכון לסיבוכי מחלת כבד כרונית

    בדיקת SSM (או Spleen Stiffness Measurement) הדגימה ערך מנבא משמעותי של דה-קומפנסציה כבדית בחולים עם מחלת כבד כרונית מתקדמת מפוצה, עם ערך סף אופטימאלי של 50 kPa, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי יתר לחץ דם פורטאלי הינו גורם פרוגנוסטי מרכזי במחלת כבד כרונית מתקדמת. […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Nipocalimab לטיפול במיאסתניה גראביס

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Nipocalimab לטיפול במיאסתניה גראביס

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את Nipocalimab לטיפול במיאסתניה גרביס מוכללת במבוגרים ומתבגרים בגילאי 12 שנים ומעלה. המומחים מסבירים כי מדובר בתרופה הראשונה והיחידה הפועלת כנוגדן חד-שבטי הפועל כנגד קולטן Fc Receptor אשר אושרה ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי לטיפול בחולים אלו עם נוגדנים כנגד קולטן לאצטילכולין או כנגד MuSK (או […]

  • האם מתן תוך-ורידי של מגנזיום עשוי למנוע נזק כלייתי חד משנית לציספלטין

    האם מתן תוך-ורידי של מגנזיום עשוי למנוע נזק כלייתי חד משנית לציספלטין

    בחולי סרטן שקיבלו טיפול פרופילקטי במגנזיום תוך-ורידי לפני התחלת טיפול בציספלטין תועד סיכון מופחת לנזק כלייתי חד משנית לטיפול הכימותרפי, בהשוואה לאלו שלא קיבלו טיפול במגנזיום דרך הוריד, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי נזק כלייתי חד הינו סיבוך נפוץ וחמור של טיפול בציספלטין ומלווה בתוצאות גרועות יותר. […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך