בגברים סיכון גבוה כפליים להתפתחות אוטם שריר הלב במהלך החיים בהשוואה לנשים, גם לאחר תקנון לגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine.
החוקרים בחנו את הנתונים אודות 33,997 משתתפים (51% נשים) מנורבגיה, שלקחו חלק במחקר Tromso Study. הם זיהו 1,907 נשים ו-886 גברים בגילאי 35-102 נשים עם אוטם שריר הלב בין 1979-2012. משך המעקב הממוצע עמד על 17.6 שנים.
הסיכון היחסי הכולל לאוטם לבבי עלה עם הגיל עד גיל 95 שנים. מאחר ולא היו נתונים רבים אודות החולים המבוגרים ביותר, הניתוח הוגבל לאלו בגילאי 35-94 שנים.
בגברים תועד סיכון יחסי גבוה פי 2.72 לאוטם שריר הלב לאחר תקנון לגיל ומדגם לידה. לאחר תקנון לגורמי סיכון אחרים למחלות לב וכלי דם, אחד כל פעם, ריכוז HDL היה בעל ההשפעה המשמעותית ביותר על הסיכון לאוטם לבבי בגברים לעומת נשים, לאחריו לחץ דם דיאסטולי ועישון יומי. תקנון ללחץ דם סיסטולי, סוכרת, מדד מסת גוף ופעילות גופנית לא השפיע על הסיכון הנ"ל.
ההבדל בסיכון לאוטם לבבי בין גברים ונשים נותרו משמעותי (סיכון יחסי של 2.07) לאחר תקנון למדגם לידה, יחס HDL/Total Cholesterol, לחץ דם דיאסטולי ועישון יומי.
הבדל בין המינים בסיכון לאוטם שריר הלב פחת עם הגיל אך נותר לאורך החיים.
הסיכון לאוטם שריר הלב בנשים צעירות ובגיל העמידה היה דומה לסיכון בגברים שהיו צעירים יותר ב-10-15 שנים, ממצאים העולים בקנה אחד עם מחקרים קודמים.
עם זאת, מהמחקר הנוכחי עולה כי העקומות לסיכון להיארעות אוטם שריר הלב החלו להיות שטוחות יותר כעשור מוקדם יותר בגברים (גילאי 45-50) בהשוואה לנשים (גילאי 55-60) ולא תועדו שינויים משמעותיים בסיכון בנשים בעת המעבר למנופאוזה.
JAMA Intern Med
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!