מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

במאמר שפורסם בכתב העת Kidney Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים מבוגרים שלקחו חלק במחקר SPRINT, קצב פינוי גלומרולארי נמוך ללא אלבומינוריה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה, אך ללא סיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קיימת מחלוקת באשר לסיווג KDIGO (או Kidney Disease: Improving Global Outcomes) של מחלת כליות כרונית בקשישים. הם בחנו את הסיכון לסיבוכים באוכלוסייה זו לאורך מגוון קטגוריות קצב פינוי גלומרולארי ויחס אלבומין:קריאטינין בשתן.

התוצאים העיקריים כללו את התוצא העיקרי של מחקר SPRINT (משלב של אוטם לבבי, תסמונת כלילית חדה אחרת, אירוע מוחי, אי-ספיקת לב, או תמותה עקב מחלות לב וכלי דם) ותמותה מכל-סיבה.

מדגם המחקר כלל 2,509 משתתפים בגילאי 75 שנים ומעלה (גיל ממוצע של 79.8 שנים, 37.4% נשים) שלקחו חלק במחקר הפרוספקטיבי SPRINT (או Systolic Blood Pressure Intervention Trial).

החוקרים מדווחים כי קצב הפינוי הגלומרולארי הממוצע עמד על 64 מ”ל/דקה וחציון יחס אלבומין:קריאטינין בשתן עמד על 13.1 מ”ג/גרם. בניוח רב-משתני, בהשוואה למשתתפים עם קצב פינוי גלומרולארי משוער של 60 מ”ל/דקה ומעלה ויחס אלבומין:קריאטינין קטן מ-30 מ”ג/גרם, לא תועדו הבדלים מובהקים סטטיסטית בסיכון לתוצא העיקרי בקרב משתתפים עם קצב פינוי גלומרולארי בטווח 45-59 מ”ל/דקה או 15-44 מ”ל/דקה ויחס אלבומין:קריאטינין בשתן קטן מ-30 מ”ג/גרם. עם זאת, באלו עם קצב פינוי גלומרולארי משוער של 45-59 מ”ל/דקה או 15-44 מ”ל/דקה ויחס אלבומין:קריאטינין של 30 מ”ג/גרם ומעלה תועד סיכון מוגבר לתוצא העיקרי (יחס סיכון של 1.97 [רווח בר-סמך 95% של 1.27-3.04] ויחס סיכון של 3.32 [רווח בר-סמך 95% של 2.23-4.93], בהתאמה).

הסיכון לתמותה מכל-סיבה היה גבוה יותר בכל קטגוריה של קצב פינוי גלומרולארי ויחס אלבומין:קריאטינין, כאשר הסיכון הגבוה ביותר תועד באלו קצב פינוי גלומרולארי משוער של 15-44 מ”ל/דקה ויחס אלבומין:קריאטינין של 30 מ”ג/גרם ומעלה (יחס סיכון של 3.34, רווח בר-סמך 95% של 2.05-5.44).

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים על סיכון מוגבר לתמותה, אך לא לסיבוכים קרדיווסקולאריים, בחולים עם מחלת כליות כרונית ללא אלבומינוריה. הם קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לבחון מדד סיכון מבוסס שלב מחלת כליות כרונית בקשישים.

Kidney Med, May 18, 2024

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • פגיעה באיברי מטרה נפוצה יותר בשלבים מוקדמים של לופוס (Lupus Science & Medicine)

    פגיעה באיברי מטרה נפוצה יותר בשלבים מוקדמים של לופוס (Lupus Science & Medicine)

    השנה הראשונה לאחר אבחנת לופוס היא תקופה קריטית, כאשר בתקופה זו מדווח השיעור הגבוה ביותר של פגיעה באיברים משנית למחלה האוטואימונית, בפרט נזק לשריר-שלד ואירועים קרדיווסקולאריים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Lupus Science & Medicine. החוקרים בחנו את שיעורי נזק לאיברים שנותר לאורך לפחות שישה חודשים במהלך שלבים שונים של לופוס. מדגם המחקר […]

  • האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    מתוצאות מחקר חדש בראשות דר’ יעל לוסטיג מהמרכז הרפואי שיבא ברמת גן עולה כי Xanthelasma Palpebrarum, המתאפיינת בנגעים צהבהבים על העפעפיים, אינה מלווה בסיכון מוגבר לדיסליפדימיה או מחלות לב וכלי דם. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת במרכז יחיד בישראל ובחנו את הנתונים אודות 35,452 משתתפים (גיל ממוצע של 52.2 שנים, 69% גברים) שעברו בדיקות סקר רפואיות […]

  • יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    בקשישים עם יתר לחץ דם שאינו מטופל עליה של 36% בסיכון למחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו ללא יתר לחץ דם ועליה של 42% בסיכון למחלת אלצהיימר לעומת אלו עם יתר לחץ דם מטופל, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת נתונים אודות 31,250 משתתפים בגילאי 60 שנים ומעלה (גיל ממוצע של […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר יותר במנוחה, גם בטווח התקין, מלווה בסיכון מוגבר לתמותה ואירועים קרדיווסקולאריים בחולים עם מחלת כליות כרונית שאינם תחת טיפולי דיאליזה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קצב לב מהיר במנוחה הינו גורם סיכון בלתי-תלוי לתמותה מכל-סיבה ואירועים קרדיווסקולאריים באוכלוסייה הכללית; עם זאת, הקורלציה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה