רפואה משלימה

נטילת תוספי שמן דגים ורמות גבוהות בדם של חומצות שומן אומגה-שלוש עשויות להפחית את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי נטילת תוספי שמן דגים ורמות גבוהות בפלזמה של חומצות שומן אומגה-שלוש רב-בלתי-רוויות, בפרט DHA (או Docosahexaenoic Acid), מלוות בסיכון נמוך יותר לסיבוכים מיקרווסקולאריים ומאקרווסקולאריים בחולים עם סוכרת מסגו 2.

מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין נטילת תוספי שמן דגים ורמות חומצות שומן אומגה-שלוש רב-בלתי-רוויות בפלזמה ובין הסיכון לסיבוכים מיקרווסקולאריים ומאקרווסקולאריים בחולים עם סוכרת מסוג 2, וכן להעריך את ההשפעה המתווכת האפשרית של סמנים מטבוליים.

מדגם המחקר כלל 20,338 משתתפים עם סוכרת מסוג 2 ממאגר UK Biobank, כאשר סיבוכי סוכרת זוהו דרך רשומות אשפוזים בבתי חולים.

לאורך 13.2 שנות מעקב, 5,396 חולים פיתחו סיבוכים מאקרווסקולאריים ו-4,868 חולים פיתחו סיבוכים מיקרווסקולאריים.

לאחר תקנון רב-משתני, צריכת שמן דגים לוותה בסיכון מופחת למשלב סיבוכים מאקרווסקולאריים (יחס סיכון של 0.90, רווח בר-סמך 95% של 0.85-0.97), לצד סיכון מופחת למחלת לב כלילית (יחס סיכון של 0.91, רווח בר-סמך 95% של 0.84-0.98), מחלת עורקים היקפית (יחס סיכון של 0.72, רווח בר-סמך 95% של 0.61-0.83). עוד נרשם סיכון מופחת למשלב סיבוכים מיקרווסקולאריים (יחס סיכון של 0.89, רווח בר-סמך 95% של 0.83-0.95), לצד סיכון מופחת למחלת כליות משנית לסוכרת (יחס סיכון של 0.87, רווח בר-סמך 95% של 0.79-0.95) ורטינופתיה סוכרתית (יחס סיכון של 0.88, רווח בר-סמך 95% של 0.80-0.97).

עוד עולה מהנתונים כי רמות גבוהות יותר של חומצות שומן אומגה-שלוש רב-בלתי-רוויות, בפרט DHA, מלוות בסיכון מופחת לסיבוכים מיקרווסקולאריים ומאקרווסקולאריים. בהשוואת הרבעון האחרון מול העליון של ריכוזי DHA בדם עלה כי הסיכון למשלב סיבוכים מאקרווסקולאריים היה נמוך ב-32% (יחס סיכון של 0.68, רווח בר-סמך 95% של 0.57-0.81). יתרה מזאת, שיפור בפרופיל השומנים ובמדדי דלקת סיפקו הסבר ל-54.5% ו-63.1% מהקשרים בין  רמות DHA ובין הסיכון לסיבוכים מאקרווסקולאריים ומחלת לב כלילית.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מצביעים על השפעה מגנה של תוספי שמן דגים ורמות גבוהות בדם של חומצות שומן אומגה-שלוש רב-בלתי-רוויות, בפרט DHA, מפני סיבוכים מיקרווסקולאריים ומאקרווסקולאריים בחולים עם סוכרת מסוג 2. הקשרים החיוביים היו מתווכים בחלקם דרך שיפור סמנים של פרופיל שומנים ומדדי דלקת.

J Clin Endocrinol Metab, Jul 12, 2024

1 תגובה
  1. Israel Galmor
    Israel Galmor אומר:

    תודה רבה,
    לקח כמה עשרות שנים למדע להפנים את אינדקס אומגה 3 שפורסם על ידי הפרופסורים פון שאקי מגרמניה והאריס מארצות הברית.
    חשוב לא פחות, חומצת השומן DHA אומגה 3 היא הרכיב הגדול במוח האנושי והאחראית על תפקודי המוח והלב.

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שימוש בסטרואידים אנאבוליים מלווה בסיכון מוגבר להתקף לב (Circulation)

    שימוש בסטרואידים אנאבוליים מלווה בסיכון מוגבר להתקף לב (Circulation)

    בקרב מבוגרים המדווחים על שימוש בסטרואידים אנדרוגניים אנאבוליים תועד סיכון מוגבר למספר מחלות לב וכלי דם, כולל אוטם חד של שריר הלב, מחלת שריר הלב והפרעות קצב לב, בהשוואה לביקורות תואמות מהאוכלוסייה הכללית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Circulation. החוקרים התבססו על נתונים מתכנית נגד-סימום שנערך בחדרי כושר ברחבי דנמרק בין השנים 2006 […]

  • טיפול ב-Empagliflozin מפחית סיכון לסוגים שונים של אוטם לבבי בחולי סוכרת מסוג 2 ומחלת לב טרשתית (Cardiovasc Diabetol)

    טיפול ב-Empagliflozin מפחית סיכון לסוגים שונים של אוטם לבבי בחולי סוכרת מסוג 2 ומחלת לב טרשתית (Cardiovasc Diabetol)

    מחקר חדש שפורסם בכתב העת Cardiovascular Diabetology מצא כי טיפול ב- Empagliflozin הפחית ב-21% את הסיכון לאירועי אוטם שריר הלב בחולים עם סוכרת מסוג 2 עם מחלת לב טרשתית. התועלת של הטיפול התרופתי תועדה בעיקר בהפחתת הסיכון לאוטם מסוג 1 (משנית לקרע רובד טרשתי) ומסוג 2 (משנית לחוסר איזון בין דרישה לאספקת חמצן ללב). ברקע […]

  • בטיחות תוספי פרוביוטיקה ביחידות טיפול נמרץ ביילודים (The Journal of Pediatrics)

    בטיחות תוספי פרוביוטיקה ביחידות טיפול נמרץ ביילודים (The Journal of Pediatrics)

    מניתוח נתונים לאורך עשר שנים אודות שימוש בתכשירים פרוביוטיים עם זנים מרובים בפגים עולה כי שיעורי בקטרמיה של אורגניזמים פרוביוטיים תועדו ב-0.6% מהמקרים בלבד, ללא מקרי תמותה המיוחסים ישירות לזיהומים אלו, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת The Journal of Pediatrics. המחקר הרטרוספקטיבי נערך במונטריאול, קנדה ובמסגרתו ניתנה פורמולה פרוביוטית שכללה זנים רבים ליילודים […]

  • דיאטה ים תיכונית עשויה להפחית את הסיכון לממאירות על-רקע השמנה (JAMA Netw Open)

    דיאטה ים תיכונית עשויה להפחית את הסיכון לממאירות על-רקע השמנה (JAMA Netw Open)

    היענות רבה יותר לדיאטה ים תיכונית מלווה בירידה מתונה בסיכון לממאירויות על-רקע השמנה, בפרט סרטן כבד, כליה ומעי גס ורקטום, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מהנתונים עולה עוד כי הקשר אינו תלוי במדד מסת גוף ויחס היקף מותניים וירך. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דיאטה ים תיכונית נקשרה עם […]

  • טיפול באמפגליפלוזין (ג'ארדיאנס) מפחית את הסיכון לאירועי אוטם לבבי בחולי סוכרת מסוג 2 עם מחלת לב טרשתית

    טיפול באמפגליפלוזין (ג'ארדיאנס) מפחית את הסיכון לאירועי אוטם לבבי בחולי סוכרת מסוג 2 עם מחלת לב טרשתית

    מחקר שפורסם בשנת 2024 בכתב העת Cardiovascular Diabetology מצא כי טיפול באמפגליפלוזין (ג'ארדיאנס) הפחית את הסיכון הכולל לאוטם שריר הלב בהיקף של 21% באופן מובהק סטטיסטית בחולי סוכרת סוג 2 עם מחלת לב טרשתית. מחקרים קודמים הראו כי הטיפול התרופתי עם מעכב SGLT2 מסוג אמפגליפלוזין (ג'ארדיאנס) מפחית את הסיכון לאירועים קרדיווסקולריים, אך אין מידע רב […]

  • ההשפעה של צריכת קפאין על צפיפות כלי דם ברשתית (J Ophthalmol)

    ההשפעה של צריכת קפאין על צפיפות כלי דם ברשתית (J Ophthalmol)

    צריכת קפאין עשויה להביא לעליה בלחץ הדם לאחר שעתיים, אך אין לכך השפעה משמעותית על צפיפות כלי הדם ברשתית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Ophthalmology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כ-85% מאוכלוסיית ארצות הברית צורכת קפאין כל יום ומדובר בסם הפסיכואקטיבי הנפוץ ביותר ברחבי העולם. למרות השימוש הנרחב בקפאין, אין […]

  • שתיית קפה ותה עשויה להפחית את הסיכון לסרטן ראש וצוואר (Cancer)

    שתיית קפה ותה עשויה להפחית את הסיכון לסרטן ראש וצוואר (Cancer)

    מנתונים שפורסמו בכתב העתCancer  עולה כי שתיית קפה ותה מלווה בסיכון מופחת לאבחנה של ממאירויות של ראש וצוואר,  כולל סוגים שונים של ממאירויות בחלל הפה, הלוע והגרון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין מידע רב אודות הקשר בין שתיית קפה ותה ובין שכיחות סרטן ראש וצוואר. לנוכח העלייה ברחבי העולם בשכיחות מחלות אלו, מטרתם כעת […]

  • צריכת בשר אדום מלווה בסיכון מוגבר לירידה קוגניטיבית ודמנציה (Neurology)

    צריכת בשר אדום מלווה בסיכון מוגבר לירידה קוגניטיבית ודמנציה (Neurology)

    מחקר שפורסם בכתב העתNeurology  מצא כי צריכה גבוהה של בשר אדום, במיוחד בשר אדום מעובד, מלווה בסיכון מוגבר לירידה קוגניטיבית ודמנציה. החלפת בשר אדום מעובד באגוזים וקטניות עשויה להועיל לתפקוד הקוגניטיבי. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין תזונה לתפקוד הקוגניטיבי אינו זוכה לתשומת לב רבה כמו הקשר בין הרגלי התזונה ובין מחלות לב או […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה