הסדנה כללה לראשונה התייחסות להיבטים הפסיכולוגיים וההתנהגותיים הקשורים לקומה הנמוכה ולטיפול בהורמון גדילה ונועדה להקנות אמצעי תמיכה רגשיים וחברתיים לילדים ולהוריהם, לאפשר ביטוי חופשי לרגשות המלווים את הילדים הסובלים מקומה נמוכה ומתן ביטוי לפחדים ולכעסים הקשורים להזרקת הורמון הגדילה.
הסדנה נפתחה בהרצאתו של פרופ’ צבי צדיק מנהל היחידה, שעסקה בעדכון החידושים בטפול בהורמון גדילה. המיוחד במרפאת הגדילה במרכז הרפואי קפלן הוא מחקרים מתמשכים החל מ- 1986 על מתן הורמון גדילה לילדים ללא חוסר בהורמון גדילה ובנית מודלים לחישוב הצלחת הטיפול. במסגרת זו פרט לטיפול בילדים חסרי הורמון גדילה, היחידה מרכזת מחקרים על כ-300 ילדים ללא חוסר בהורמון גדילה.
החודש התפרסם מחקר של היחידה על השפעת התזונה על הצלחת הטיפול בהורמון גדילה.
במחקר זה הוכח שבנית תוכנית תזונתית משפרת את הגדילה גם לפני וגם תוך טיפול בהורמון גדילה.
כמו כן הוכח במחקר זה שאי השלמת אספקת חומרי בניין לילד המאיץ את גדילתו תוך טיפול בהורמון גדילה, גורמת להופעת חוסרים שאי השלמתם פוגעת בהתקדמות הטיפול.
החוסר הבולט ביותר העלול להופיע תוך טיפול בהורמון גדילה הוא חוסר ברזל. אין החוסר בברזל מתגלה בספירת דם רגילה, יש צורך למדוד ישירות את רמת הברזל בדם. השלמת הברזל החסר והקלוריות מאיצה את הגדילה.
הפסיכולוגית חניתה ראובן הציגה את ההיבטים הפסיכולוגיים והחברתיים של ההתמודדות עם קומה נמוכה ושל הטיפול בהורמון גדילה ואת מגוון השירותים שהשירות הפסיכולוגי מציע במסגרת המרפאה לאנדוקרינולוגית ילדים: ליווי ההתמודדות עם הטיפול לאורך הילדות וההתבגרות בשיחות ייעוץ חד פעמיות, טיפולים אישיים ומשפחתיים קצרי מועד וסדנאות לילדים ולהוריהם. משתתפי הסדנא נחשפו למידע רב בו הם יכולים להיעזר ולהיתמך.
בשלב השני של הסדנה חולקו המשתתפים לארבע קבוצות: ילדים בגיל הגן, ילדים בגיל בי”ס מתבגרים והורים. בקבוצות הילדים והמתבגרים הכירו המשתתפים ילדים אחרים בני גילם שנחנו גם כן בקומה נמוכה ושמטופלים בהורמון גדילה, מה שיצר אוירה של שתוף ושייכות.
הועלו תחושות הקשורות להשתלבותם החברתית ולדרכים בהן כל ילד בוחר לבטא את יחודו. ניתן ביטוי לפחדים ולכעסים הקשורים להזרקות והודגשו דרכי ההתמודדות על ידי סיפור, שיח ופעולות יצירה מגוונות.
בקבוצת ההורים ניתן ביטוי להרגשות ההורים מול קומתם הנמוכה של ילדיהם ולקשיים שהם נתקלים בהם במהלך הטיפול בהורמון גדילה.
ההורים גילו צורך רב לשתף בהתמודדותם ולשאוב עצה ועידוד מניסיונם של האחרים. ההורים העלו צורך רב בקיומם של מפגשים אלו, ובקשו שפגישות כאלו תערכנה בתדירות גבוהה.
את הקבוצות הנחו האחות רותי דובב והפסיכולוגים ד”ר בני פלדמן, קרני שלף, רוית שטיינמן, חניתה ראובן, רונית אגרנט, נעמה גינצבורג וליאת אלגריסי.
את הסדנה כולה ליוותה ליצנית בפעילויות קלילות ושמחות, כשבסיומה נערכה ארוחת ערב מלווה בהפתעות באדיבות חברת ביו-טכנולוגיה, יצרנית ביוטרופין.
לאור התגובות המעודדות ומעורבותם הרבה של המשתתפים מתוכננים מפגשים נוספים על מנת שכולנו “נצא גדולים”.
בברכה
דנה קידר דוברת המרכז הרפואי קפלן
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!