המלצות למניעת זיהום ב- Clostridium difficile (מתוך ה- American Journal of Gastroenterology)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות סקירה סיסטמתית שפורסמה בירחון ה- American Journal of Gastroenterology ב- 6 ביולי, עולה כי ניהול נכון של טיפול אנטיביוטי, שימוש בכפפות, היגיינת ידיים ושימוש במדי חום חד פעמיים צריכים להיות מיושמים באופן שגרתי על מנת למנוע זיהום ב- Clostridium difficile .

יחד עם זאת, באשר לחיטוי הסביבה ושימוש בפרוביוטיקה יש לערוך מחקרים נוספים.

לדברי הכותבים, Clostridium difficile הינו הגורם הזיהומי הנפוץ ביותר של שלשול הקשור בטיפולים רפואיים.  לאור העלייה המתמדת בהיארעות זיהום בחיידק זה ובחומרתו, התערבויות למניעת זיהום זה במסגרות רפואיות הינן הכרחיות.

בסקירה הנוכחית ביקשו הכותבים לסקור באופן שיטתי את ההתערבויות הקיימות להפחתת זיהום ב- Clostridium difficile הקשור בשירותי רפואה.

קריטריוני הכללה לסקירה היו מחקרי ביקורת שדיווחו על היארעות של זיהום אנדמי ב- Clostridium difficile כתוצאה.

באמצעות פרוטוקולים מבוססים, הכותבים ניתחו מידע באשר לסוג האוכלוסיה, סוג ההתערבות, מערך המחקר ותוצאותיו.

בתחום מניעת זיהום ב- Clostridium difficile, זוהה רק קומץ מחקרי ביקורת בהקצאה אקראית.  הראיה החזקה ביותר למניעת הזיהום תמכה בניהול נכון של מתן אנטיביוטיקה, שימוש בכפפות ושימוש במדי חום חד פעמיים.  על אף שחיטוי סביבתי עשוי אף הוא להפחית שיעור מקרי זיהום ב- Clostridium difficile, דרגת הראיה של ממצא זה הינה חלשה מזו של התערבויות מוכחות אחרות.

על בסיס הסקירה, הכותבים אינם ממליצים על טיפול בנשאים א-תסמיניים של Clostridium difficile.  דרגת הראיה שנמצאה בסקירה לא הייתה מספקת על מנת להמליץ בעד או נגד שימוש בפרוביוטיקה.  כאשר זיהום ב- Clostridium difficile מתועד או נחשד, היגיינת ידיים באמצעות סבון ומים הינה מומלצת יותר לעומת שימוש בתכשירים על בסיס אלכוהול, שאינם דורשים רחיצת ידיים במים.

היות ורבים מן המחקרים שלא בוצעו בבחירה אקראית  אשר נכללו בסקירה בדקו יותר מהתערבות אחת, קשה לקבוע את התרומה הבלתי תלויה של כל אחת מצורות ההתערבות.  על בסיס הראיות הקיימות, החוקרים הסיקו כי חיטוי סביבתי ופרוביוטיקה מצריכים המשך מחקר באשר ליעילותם במניעת הזיהום ב- Clostridium difficile.

הכותבים מדגישים כי על אף שלא נמצאו מחקרים שפנו להיבט של יתרונות בידוד חולים עם זיהום ב- Clostridium difficile וקיבוצם בחדר אחד, על מנת למנוע התפשטות אנדמית של הזיהום באופן ספציפי, מדובר בפעולה הנמצאת בשימוש רחב לטובת הפחתת זיהום בחיידק זה ובחיידקים אחרים העמידים לתרופות רבות.

מגבלות של המחקר כוללות העדר הקצאה אקראית ברוב המחקרים שהתמקדו באמצעים מניעתיים, שיתכן וגרם לערפלנים והטיות בחירה.  מחקרים רבים ללא הקצאה אקראית שנכללו בסקירה ביצעו שימוש במספר התערבויות למניעת זיהום ב- Clostridium difficile בבת אחת, עניין שהקשה על קביעת היעילות של כל התערבות בנפרד.

להלן מפורטות ההמלצות הספציפיות באשר למניעת זיהום ב- Clostridium difficile יחד עם דרגת הראיה ודירוג חוזק ההמלצה של כל אחת מהן:

          היגיינת ידיים הינה מומלצת ביותר, בייחוד בשימוש בסבון ומים (דרגת ראיה, AII).

          בעת התפרצויות או בנסיבות בהן שיעור הזיהום ב- Clostridium difficile הינו מוגבר, יש להורות למבקרים ומטפלים לרחוץ את ידיהם באמצעות סבון (רגיל או אנטימיקרוביאלי) ומים לאחר מגע עם חולים עם זיהום ב- Clostridium difficile (דרגת ראיה, BII).

          עבור מגע עם כל משטחי גוף החולה, כפפות הינן אמצעי מומלץ (דרגת ראיה, BII).

          על מנת לקבוע תועלת נוספת מלבישת חלוקים למניעת זיהום ב- Clostridium difficile, מחקרים קליניים נוספים נדרשים (דרגת ראיה לא מספקת).

          מדי חום חד פעמיים הינם עדיפים על מדי חום אלקטרוניים (דרגת ראיה, AI).

          באזורים אנדמיים לזיהום ב- Clostridium difficile, חומרי ניקוי על בסיס כלור או חומרי חיטוי אחרים עשויים להיות יעילים לחיטוי משטחים, אולם מחקרים קליניים נוספים נדרשים.  לא קיימים מוצרים שהוכחו כמונעי זיהום ב- Clostridium difficile (דרגת ראיה, BII).

          יש לנטר שימוש באנטיביוטיקה, ומאמצים נדרשים בעיקר בנוגע לתרופות הכרוכות בסיכון גבוה יותר לזיהום ב- Clostridium difficile, בייחוד קלינדמיצין, צפלוספורינים ופלורוקינלונים (דרגת ראיה, AII).

          לא מומלץ לטפל בנשאים א-תסמיניים של Clostridium difficile, על אף שמחקרים נוספים נדרשים (דרגת ראיה, DI).

          כותבי הסקירה לא נוקטים עמדה באשר לאנטיביוטיקה, היות ויש צורך במחקרים נוספים (דרגת ראיה לא מספקת).

Am J Gastroenterol.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • קנאביס רפואי מלווה בשיפור בכאב, עייפות ואיכות חיים בחולים עם מחלות כרוניות

    קנאביס רפואי מלווה בשיפור בכאב, עייפות ואיכות חיים בחולים עם מחלות כרוניות

    שימוש בקנאביס רפואי לווה בשיפור משמעותי באיכות החיים הקשורה לבריאות בקרב חולים עם מחלות כרוניות, לרבות הקלה בכאב כרוני, עייפות, הפרעות שינה, חרדה ודיכאון – כך עולה ממחקר פרוספקטיבי רחב היקף שפורסם בכתב העת PLoS One. מחקר QUEST הינו מחקר פרוספקטיבי, רב-מרכזי, שכלל 2000 מבוגרים (גיל ממוצע של 50 שנים, 63% נשים) עם מחלות כרוניות […]

  • שכיחות גבוהה של מחלת כבד סטאטוטית בקשישים

    שכיחות גבוהה של מחלת כבד סטאטוטית בקשישים

    בשליש מהקשישים ישנה עדות למחלת כבד סטאטוטית, בעוד שפיברוזיס כבדי מתואר בשכיחות נמוכה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת NPJ Gut and Liver. מהמחקר עולה עוד כי לאי הקפדה על פעילות גופנית ומחלות כרוניות רבות ישנה השפעה על הסיכון למחלת כבד סטאטוטית. מדגם המחקר כלל 1,021 קשישים (גיל ממוצע של 72.5 שנים, 75.9% גברים) […]

  • טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מפחית סיכון לתמותה וסיבוכים משנית לדלקת לבלב בחולים עם סוכרת מסוג 2

    טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מפחית סיכון לתמותה וסיבוכים משנית לדלקת לבלב בחולים עם סוכרת מסוג 2

    בחולים עם סוכרת מסוג 2 תחת טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 תועד סיכון מופחת משמעותית להתפתחות סיבוכים מקומיים או סיסטמיים – גם במידה ופיתחו דלקת לבלב חדה – עם ירידה של למעלה מ-50% בסיכון לתמותה מכל-סיבה בהשוואה לאלו שלא קיבלו טיפול בתרופות אלו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology. ברקע […]

  • צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה שבועית של עוף בהיקף של מעל 300 גרם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה וסיכון גבוה יותר מכפליים לתמותה עקב ממאירויות של מערכת העיכול בהשוואה לצריכה שבועית קטנה מ-100 גרם, כאשר הסיכון גבוה יותר בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת עוף, הנחשבת אפשרות בריאה יותר מבשר […]

  • מגורים בשכונה ברמה סוציו-אקונומית נמוכה מלווים בסיכון מוגבר להידראדניטיס סופורטיבה

    מגורים בשכונה ברמה סוציו-אקונומית נמוכה מלווים בסיכון מוגבר להידראדניטיס סופורטיבה

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology מדווחים חוקרים מקליפורניה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב אלו המתגוררים בשכונות ברמה סוציו-אקונומית נמוכה סיכון מוגבר להתפתחות הידראדניטיס סופורטיבה, קשר אשר תואר בקבוצות מרקע אתני שונה. מדגם המחקר כלל 65,766 משתתפים (גיל ממוצע של 50.4 שנים, 41.8% נשים) ממרפאות עור ברשת UCSF (או University of California […]

  • טיפול ב-Trimethoprim-Sulfamethoxazole למניעת PJP בחולים עם וסקוליטיס מפחית במקביל את הסיכון לזיהומים חמורים אחרים

    טיפול ב-Trimethoprim-Sulfamethoxazole למניעת PJP בחולים עם וסקוליטיס מפחית במקביל את הסיכון לזיהומים חמורים אחרים

    טיפול מונע ב- Trimethoprim-Sulfamethoxazole(או TMP-SMX) מפחית את הסיכון לזיהומים חמורים בהיקף של 50% בחולים עם אבחנה של וסקוליטיס על-רקע ANCA (או Antineutrophil Cytoplasmic Antibody), כאשר התועלת הגדולה ביותר תועדה במהלך 180 הימים הראשונים לטיפול, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Arthritis & Rheumatology. המחקר התצפיתי נועד לבחון את ההשפעה של טיפול מונע ב- TMP-SMX על […]

  • חשיפה להתעללות ואלימות כלפי האם בתקופת הילדות מנבאת התנהגות אלימה בבגרות

    חשיפה להתעללות ואלימות כלפי האם בתקופת הילדות מנבאת התנהגות אלימה בבגרות

    בקרב גברים צעירים שנחשפו למעשי אלימות פיזית והתעללות של בן הזוג כלפי אימם נרשמה עליה של 45% בסיכון לכך שינקטו בעצמם במעשי אלימות כלפי בני או בנות זוגם, בהשוואה לאלו שלא נחשפו למעשי אלימות דומים, כך עולה מנתונים חדשים מבריטניה שפורסמו בכתב העת The Lancet Regional Health – Europe. החוקרים בחנו את הנתונים אודות זוגות […]

  • חשיפה של תינוקות שנולדו מוקדם לאנטיביוטיקה עשויה להשפיע על התפקוד הריאתי בילדות

    חשיפה של תינוקות שנולדו מוקדם לאנטיביוטיקה עשויה להשפיע על התפקוד הריאתי בילדות

    בתינוקות שנולדו מוקדם ונחשפו למחזורי טיפול אנטיביוטי מרובים סביב הלידה תועדה ירידה בתפקוד הריאתי וסיכון מוגבר לאירועי אסתמה בגיל בית-ספר , בהשוואה לאלו עם חשיפה מעטה יותר לטיפול אנטיביוטי, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מדגם המחקר כלל 3,820 תינוקות שנולדו לאחר 22-36 שבועות היריון ובמשקל לידה נמוך (פחות מ-1500 גרם); התינוקות […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך