מאת ד"ר אולה קראסיק
ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון מרץ של כתב העת New England Journal of Medicine עולה כי טיפול בהורמון גדילה בשילוב עם מינון נמוך של אסטרוגן נמצא יעיל בצמיחה לגובה של בנות עם תסמונת טרנר.
בבנות עם תסמונת טרנר (Turners syndrome ) אופייני למצוא כשל שחלתי וקומה נמוכה. הורמון גדילה רקומביננטי משמש לטיפול בקומה הנמוכה הקשורה בתסמונת, אך לא ידועה ההשפעה של הטיפול על הגובה הסופי. במחקר אקראי, כפול סמיות, מבוקר-פלצבו זה בדקו החוקרים את היעילות של טיפול הורמונלי לבד או בשילוב עם אסטרוגן ברמות נמוכות מאד על הגובה הסופי בבנות עם תסמונת טרנר.
במחקר השתתפו 149 בנות בגילאים 5.0-12.5. הבנות חולקו לארבע קבוצות באופן אקראי:
1 פלצבו כפול, כלומר זריקות פלצבו בשילוב עם פלצבו פומי (39 בנות)
2 אסטרוגן פומי עם זריקות פלצבו (40 בנות)
3 הורמון גדילה בזריקות עם פלצבו פומי (35 בנות)
4 הורמון גדילה בזריקות בשילוב עם אסטרוגן פומי (35)
כל הבנות קיבלו מינונים עולים של אסטרוגן לאחר גיל 12.0, ואילו זריקות הורמון הגדילה הופסקו כאשר הבנות צמחו עד לגובה הבוגר שלהן.
האפקט הכולל של טיפול בהורמון גדילה לעומת פלצבו על הגובה הבוגר של הבנות היה תוספת של 5.0 ס"מ לגובה הבוגר (P<0.001 ). הגובה הבוגר בקבוצה 4 (שילוב של הורמון גדילה ואסטרוגן) נמצא גבוה ב-2.1 ס"מ בממוצע מהגובה הממוצע בקבוצה 3 (הורמון גדילה בלבד) P=0.059 . הדבר עשוי להצביע על אפקט מצטבר של שני הטיפולים.
החוקרים מסכמים וכותבים כי טיפול בהורמון גדילה אכן מעלה את הגובה הבוגר של בנות עם תסמונת טרנר. בנוסף, נראה כי שילוב עם אסטרוגן במינון נמוך עשוי לשפר עוד את הגדילה.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!