בחולים עם מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD, או Chronic Obstructive Pulmonary Disease) תתכן תועלת למתן טיפול כנגד הפרעה בתפקוד האוטונומי של הלב, כפי שנקבע לפי הוריאביליות בקצב הלב.
למרות שממחקרים עולה כי בחולי COPD ישנה פגיעה באיכות החיים הבריאותית, לא נערכו מחקרים רבים להבנת הגורמים התורמים לכך. לדוגמא, מדדי FEV1 אינם משקפים במלואם את חומרת המחלה.
חוקרים ניסו להבין את הגורמים העיקריים לאיכות החיים הירודה של חולי COPD במטרה לשפר את מצבם הבריאותי. במחקר הנוכחי מצאו החוקרים כי מערכת העצבים האוטונומית, האחראית לבקרת קצב הלב, משחקת תפקיד חשוב בפגיעה באיכות החיים של החולים.
מדגם המחקר כלל 60 חולי COPD, כאשר החוקרים העריכו את איכות החיים של החולים באמצעות שאלונים ועל-סמך קצב הלב שלהם שנקבע במהלך בדיקת הולטר אק"ג. חולים בגילאי 40-75 שנים, שהיו יציבים קלינית, גויסו למחקר בתקופה שבין נובמבר 2008 ועד דצמבר 2009. קריטריונים נוספים להכללה במחקר כללו מדדי FEV1 לאחר מתן מרחיבי סמפונות של פחות מ-80% מהערך הצפוי, ויחס FEV1/FVC של פחות מ-0.7. גיל המשתתפים הממוצע עמד על 65 שנים, כאשר המדגם כלל 37 נשים.
שלושה חולים סווגו בדרגה 1 לפי סולם GOLD (מחלה קלה), 23 סווגו בדרגה 2 (דרגה בינונית), 18 בדרגה 3 (דרגה חמורה) ו-18 חולים סווגו בדרגה 4 לפי סולם GOLD (חמורה מאוד).
תפקוד מערכת העצבים האוטונומית נקבע על-סמך הוריאביליות בקצב הלב, לפי בדיקת הולטר אק"ג, עם תיעוד במהלך חמש דקות.
מתוצאות המחקר עולה קשר בלתי-תלוי בין הטונוס הפארא-סימפתטי במנוחה ובין איכות החיים הבריאותית של חולי COPD. באופן ספציפי, נמצא מתאם הדוק בין מדדי שאלון Chronic Respiratory Disease Questionnaire ובין מדדי וריאביליות קצב הלב, המעידים על הטונוס הפארא-סימפתטי (p=0.012) והאוסילציה מפעימה לפעימה (p=0.01). מניתוח רב-משתנים עולה כי השורש הריבועי של הבדל עוקב במרווח RR היה קשר באופן בלתי-תלוי עם איכות החיים הבריאותית, לאחר תיקון למדדים הנוגעים לתפקוד הריאתי, יכולת גופנית, הרכב הגוף, דלקת מערכתית ותסמינים נשימתיים.
החוקרים מצאו גם כי בחולי COPD קצב הלב במנוחה היה מהיר יותר, עם וריאביליות ירודה של קצב הלב, בהשוואה לערכים תקינים של נבדקים בריאים בגילאים דומים.
החוקרים מסכמים וכותבים כי תוצאות המחקר הנ"ל מדגישות את חשיבות בדיקת התפקוד האוטונומי הלבבי, על-סמך הוריאביליות בקצב הלב, בחולים עם מחלת ריאות חסימתית כרונית. מהממצאים עולה כי טיפול המכוון כנגד הפרעה בתפקוד האוטונומי עשוי לסייע בטיפול בחולי COPD ולשפר את תוצאות הטיפול בהם, במידה משמעותית יותר מכפי שסברו בעבר.
Respirology. 2011;16:939-946. Published online July 25, 2011
אתם מוזמנים לבית הספר האינטרנטי ל-COPD
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!