האיגודים לקרדיולוגיה, נוירולוגיה ופנימית בישראל יוצאים למסע הסברה למניעת שבץ מוחי בקרב אנשים הסובלים מפרפור פרוזדורים

להלן ההודעה שהופצה היום לתקשורת מטעם האיגוד הקרדיולוגי, הנוירולוגי והפנימי:

האיגוד הקרדיולוגי בישראל, הכריז הבוקר (13.2.2012) במסיבת עיתונאים על מסע הסברה ארצי למניעת שבץ מוחי בקרב חולים עם פרפור פרוזדורים. מטרת מסע ההסברה היא להגביר את מודעות החולים ובני משפחתם לנושא שבץ מוחי, הקשר להפרעת קצב מסוג פרפור פרוזדורים ועל הדרכים למניעה. למסע ההסברה שותפים האיגוד הנוירולוגי בישראל והאיגוד הישראלי לרפואה פנימית.

פרופ' חיים לוטן, נשיא האיגוד הקרדיולוגי בישראל ומנהל המערך הקרדיולוגי בהדסה עין כרם פתח את מסיבת העיתונאים ואמר כי: " אנחנו באיגוד הקרדיולוגי, מחויבים להפחית את הסיכון לשבץ מוחי בקרב אנשים הסובלים מפרפור פרוזדורים. אנו מקווים ומאמינים כי מסע ההסברה יועיל לחולים שלנו וכי הוא יהווה תמיכה חשובה בטיפול בהם. מטרתנו להסביר את הקשר בין פרפור פרוזדורים ושבץ מוחי ולהגביר את המודעות לכך שניתן להפחית את הסיכון של חולים הסובלים מפרפור פרוזדורים ללקות בשבץ מוחי".


  • פרפור פרוזדורים (AF) היא הפרעת קצב לב שכיחה, הטומנת בחובה סיכונים משמעותיים, ובראשם סיכון גבוה עד פי 5 לשבץ מוחי. בישראל כ –  90 אלף חולים הסובלים מפרפור פרוזדורים.


  • ממחקרים וסקרים שנעשו אנו יודעים שלמרות המאמץ להסביר לחולים מהו הסיכון בפרפור פרוזדורים, חולים רבים עדיין מקשרים פרפור פרוזדורים להתקף לב ולעיתים קרובות אינם ערים לכך שהסכנה האמיתית היא קבלת שבץ מוחי.


  • מסקר שנערך לאחרונה 1  עולה שרק 23% מהאנשים עם פרפור פרוזדורים מודעים לסיכון המוגבר שלהם לשבץ מוחי.


  • בנוסף, חלק גדול מהסובלים מפרפור פרוזדורים לא מקבל טיפול מתאים למניעת שבץ מוחי. במחקר 2 שעקב אחרי אנשים עם פרפור פרוזדורים בישראל מסקנת החוקרים הייתה כי "חולים רבים אינם מקבלים טיפול אנטיתרומבוטי (מדלל דם) ראוי". במחקר זה נמצא שכ – 40% מהחולים עם פרפור פרוזדורים הנמצאים בסיכון גבוה לשבץ מוחי לא קיבלו טיפול מתאים למניעת שבץ מוחי.


  • באמצעות כלים שיעזרו לחולים להבין טוב יותר כיצד קריש דם בלב יכול להוביל לשבץ מוחי, נעודד אותם לפנות לרופא ולקבל הגנה טובה יותר מפני שבץ מוחי.


  • אנו, באיגוד הקרדיולוגי בישראל, מחויבים להפחית את הסיכון לשבץ מוחי בקרב חולים בישראל. אנו מקווים ומאמינים כי מסע הסברה זה יועיל למטופלים שלנו וכי הוא יהווה תמיכה חשובה בטיפול הניתן להם.


  • כיום בישראל קיים מגוון תרופות יעילות היכולות למנוע כ- 70% ממקרי השבץ המוחי בחולים עם פרפור פרוזדורים ומאפשרות הגנה טובה יותר מפני שבץ מוחי.

ד"ר עמית שגב, מזכ"ל האיגוד הקרדיולוגי בישראל, רופא בכיר ביחידת הצנתורים במכון הלב במרכז הרפואי שיבא הסביר כי: "המטרה העיקרית בטיפול בחולים עם פרפור פרוזדורים הינה למנוע היווצרות של קרישי דם בעליות הלב ועל ידי כך להגן על המוח מפני שבץ. 3 מתוך 4 מקרים של שבץ מוחי עקב פרפור פרוזדורים ניתנים למניעה בעזרת טיפול מניעתי עם נוגדי קרישה"


  • פרפור פרוזדורים היא הפרעה בקצב הלב המתבטאת בהרגשת דופק מהיר ובלתי סדיר ומלווה לעיתים בקוצר נשימה, כאבים בחזה, הרגשה כללית רעה וירידה באיכות החיים.


  • בפרפור פרוזדורים, עליות הלב או הפרוזדורים, החללים העליונים של הלב אינם מתכווצים, דבר הגורם למצב בו יש סטאזיס או סטגנציה (זרימה איטית) של הדם הממלא את החלל, בעיקר בפרוזודור השמאלי. זהו האזור בו בלמעלה מ – 90% מהמקרים עלול להיווצר קריש דם. קריש הדם עלול להינתק ולנוע בזרם הדם אל עורקי המוח ולגרום לשבץ מוחי עקב חסימת העורק.


  • תרופות נוגדות קרישה, בלשון העם "מדללות דם", מונעות את תהליך יצירת קרישי דם ובכך יכולות למנוע שבץ מוחי.


  • ניתן למנוע כ- 70% ממקרי השבץ המוחי בעזרת תרופות מתקדמות הנמצאות בסל הבריאות.


  • לשמחתנו, לפני מספר שבועות הודיעה הוועדה הציבורית להרחבת סל שרותי הבריאות על הכנסת דור חדש של תרופות נוגדי קרישה לסל הבריאות לשנת 2012  החשובות למניעת שבץ מוחי בקרב חולי פרפור פרוזדורים.

פרופ' נתן בורנשטיין, יו"ר האיגוד הנוירולוגי בישראל ומנהל היחידה לשבץ מוחי במרכז רפואי תל אביב ע"ש סוראסקי: "שבץ מוחי, בניגוד להתקף לב, משאיר את החולה עם נכות פיזית וקוגניטיבית. כרבע מהחולים יפתחו שיטיון דמוי אלצהיימר וכ 40% ילקו בדיכאון. השבץ מהווה נטל משמעותי וכבד מבחינה סוציואקונומית לחולה ולבני המשפחה שלו. פרפור פרוזדורים גורם ל כ –  23% ממקרי השבץ המוחי בישראל. מדובר בשבץ מוחי אשר נוטה להיות חמור יותר בהשוואה לשבץ מוחי מסיבות אחרות. קרוב למחצית מהחולים נפטרים בתוך שנה עקב שבץ מוחי על רקע פרפור פרוזדורים.

שבץ מוחי הוא הסיבה העיקרית לנכות באוכלוסייה הבוגרת והסיבה השניה למוות בעולם ושלישית למוות בעולם המערבי לרבות ישראל ואירופה. כ 3,000 ישראלים מתים משבץ מוחי בכל שנה. כ – 15,000  מקרי אירוע מוחי מדווחים מדי שנה בארץ. אחת הקבוצות המועדות ביותר לשבץ מוחי היא חולים הסובלים מפרפור פרוזדורים.

האו"ם 3 הכריז השנה על הצהרה הקוראת לממשלות העולם לפעול בנחישות להורדת התמותה והתחלואה ממחלות לב מוח סרטן וסוכרת. ממשלת ישראל באמצעות משרד הבריאות נטלה על עצמה את האחריות לפעול להורדת התחלואה בכ 25% עד שנת 2025 כחלק מיישום תוכנית כוללת של אירגון הבריאות העולמי".

ד"ר דב גביש חבר הנהלת האיגוד לרפואה פנימית ומנהל מחלקה פנימית א בבית חולים וולפסון מסר כי: "במחלקות הפנימיות אנו עדים לסיבוכים הקשים של אירועים מוחיים בקרב החולים הנובעים מחוסר טיפול מונע. סיבוכים אלו גורמים לעומס רב על המערכת והיה ניתן למנוע רבים מהם באמצעות טיפול נכון למניעת שבץ מוחי בקרב חולי פרפור פרוזדורים. אנו כפנימאים פוגשים חולים רבים שסובלים מפרפור פרוזדורים שבגלל שחשים בטוב ולא מודעים  לסיכון המוגבר לשבץ מוחי לא מקפידים על נטילת תרופות למניעת שבץ מוחי. לכן החשיבות הרבה של מסע ההסברה הזה. מודעות טובה יותר והבנה של הקשר בין שבץ מוחי ופרפור פרוזדורים תוכל להפחית את מספר המקרים הללו"

מרכז מידע אינטרנטי, חוברות מידע ופוסטרים

במסגרת מסע ההסברה הנערך ביוזמת האיגוד הקרדיולוגי בישראל, בשיתוף האיגוד הנוירולוגי הישראלי והאיגוד לרפואה פנימית יעלה לאוויר השבוע מרכז מידע אינטרנטי כחלק מאתר האיגוד הקרדיולוגי, תחולקנה לציבור חוברות מידע ובמקביל יתלו פוסטרים במרפאות. כלים אלו יסייעו לסובלים מפרפור פרוזדורים להבין טוב יותר מהו פרפור פרוזדורים ועל הקשר בינו לבין שבץ מוחי. מסע ההסברה הוא בחסות רפא. מרכז המידע האינטרנטי נמצא בכתובת האתר מונעים שבץ  WWW.STOPSTROKE.CO.IL או WWW.ISRAEL-HEART.ORG.IL/STROKE  בתוך אתר האיגוד הקרדיולוגי. המרכז האנטרנטי מכיל מידע מפורט ומעודכן על פרפור פרוזדורים והקשר לשבץ מוחי. מכיל סרטונים המסבירים מהו פרפור פרוזדורים ויש בו מידע על הכנה לפגישה עם הרופא  וטיפים לדרכי התמודדות. חוברת המידע מכילה מידע חשוב על מהות המחלה, הקשר בין פרפור עליות לשבץ מוחי, הערכות לשיחה עם הרופא המטפל, הסימנים לשבץ מוחי וכן פרוט הדרכים לטיפול למניעת שבץ.

נתוני הסקר

סקר חדש שנערך לרגל מסע ההסברה באמצעות מכון המחקר גאוקרטוגרפיה בהשתתפות חולים המתמודדים עם פרפור פרוזדורים ובני המשפחה שלהם באמצעות מישאל טלפוני חשף חוסר מודעות לגבי הקשר בין פרפור פרוזדורים לסיכון לשבץ מוחי. כ 76% מהמשתתפים בסקר אינם מודעים לסיכון של שבץ מוחי בקרב חולי פרפור פרוזדורים. כ 21% מהחולים וכ 17% מבני המשפחה שלהם חושבים שהסיכון הגדול ביותר בעקבות פרפור פרוזדורים הוא התקף לב, ובנוסף רק כ –  16% מבני המשפחה של חולים וכ 6% מהחולים עצמם חוששים ממוות פתאומי. הסקר בדק גם את הפחדים מהם חוששים החולים ובני משפחתם וגילה כי כ 25% מבני המשפחה של החולים וכן 17% מהחולים עצמם חוששים מהתקף לב. רק כ 28% מהחולים וכ 26% מבני המשפחה חוששים מהסיכון הממשי של פרפור פרוזדורים, שהוא שבץ מוחי, בנוסף כ 9% מהחולים וכ 5% מבני המשפחה חוששים מעילפון. כאשר נשאלו החולים ובני משפחתם מה היא לתחושתם המחלה המפחידה ביותר השיבו 26% אלצהיימר, 23% סרטן, רק לדעתם של 8% שבץ מוחי היא המחלה המפחידה ביותר, 4% ציינו סוכרת ו 3% התקף לב.

אודות שבץ מוחי

שבץ מוחי (באנגלית: stroke ; בעבר: CVA ), הוא תהליך מהיר בו יש אובדן פונקציות תפקודיות במוח כתוצאה מהפרעה באספקת הדם למוח. ישנם שני גורמים עיקריים לשבץ מוחי:  1)  אוטם  (שבץ איסכמי חסימה של כלי דם ע"י קריש דם)  ודימום (שבץ המורגי שטף דם במוח). בשני המקרים האזור הפגוע במוח יאבד את יכולותיו התפקודיות הספציפיות, ומצב זה עלול להביא לפגיעה בתפקוד האיברים הנשלטים, כמו חוסר יכולת להזיז גפה אחת או יותר בגוף עד כדי נכות מלאה, חוסר יכולת לדבר או להבין את הסובבים, אובדן שדה ראייה ועוד.

שבץ מוחי כתוצאה מאוטם רוב האירועים המוחיים נגרמים כתוצאה מאוטם (85%). כלומר, הם נגרמים בשל חסימה בכלי דם במוח ע"י קריש וכתוצאה מכך ירידה באספקת החמצן לתאי המוח באזור. הגורם להיווצרות אוטם מוחי, הינו קריש דם זעיר הנוצר בעורקים מחוץ למוח או בלב, ניתק ונסחף לכלי דם במוח וגורם לחסימתו.

שבץ מוחי כתוצאה מדימום – שבץ מוחי כתוצאה מדימום תוך מוחי מתרחש כתוצאה מדליפה או קרע בעורק במוח. הדימום מפעיל לחץ סביב רקמת המוח וגורם לנזק לרקמה. בנוסף לכך, תאי עצב מסביב לאזור הדימום אינם מקבלים אספקת דם תקינה וגם הם ניזוקים.הגורם השכיח ביותר לדימום מוחי הנו יתר לחץ דם. אין קשר בין דימום מוחי לבין פרפור פרוזדורים.

פרפור פרוזדורים והקשר לשבץ מוחי

פרפור פרוזדורים היא הפרעה בקצב הלב המתבטאת בהרגשת דופק מהיר ובלתי סדיר ומלווה לעיתים בקוצר נשימה, כאבים בחזה, הרגשה כללית רעה וירידה באיכות החיים. הפרעת הקצב מגבירה באופן משמעותי את הסיכון ליצירת קרישי דם בחלל הלב השמאלי העליון (עליה או פרוזדור שמאלי) ויצירת תסחיף שעלול להגיע לזרם הדם ולמוח.. על כן, המטרה העיקרית בטיפול בחולי פרפור פרוזדורים הינה למנוע ההיווצרות של קרישי הדם בלב ולהגעתם אל המוח ובכך להגן על המוח מפני שבץ. בישראל כ 90 אלף איש סובלים מפרפור פרוזדורים ונמצאים בסיכון מוגבר עד פי 5 לשבץ מוחי.

מקורות

  • סקר טלפוני בקרב אנשים הסובלים מפרפור פרוזדורים. מכון גאוקרטוגרפיה ינואר 2012
  • IMAJ 2011; 13: 666671
  • United Nations; General Assembly: 16 September 2011
  • 0 תגובות

    השאירו תגובה

    רוצה להצטרף לדיון?
    תרגישו חופשי לתרום!

    כתיבת תגובה

    מידע נוסף לעיונך

    כתבות בנושאים דומים

    • תוצאות מבטיחות למדלל דם חדש בחולים עם פרפור פרוזדורים (JAMA Cardiol)

      תוצאות מבטיחות למדלל דם חדש בחולים עם פרפור פרוזדורים (JAMA Cardiol)

      במחקר OCEANIC-AF, טיפול ב-Asundexian הוביל לעליה קלה בשיעור אירועים מוחיים והפחתת אירועי דמם לעומת Apixaban בחולים עם פרפור פרוזדורים שלא קיבלו טיפול קודם בנוגדי-קרישה פומיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology. החוקרים השלימו ניצוח של תת-קבוצה של מחקר OCEANIC-AF, מחקר אקראי שכלל 14,810 חולים עם פרפור פרוזדורים שגויסו מ-1,035 אתרים ב-38 […]

    • עליה של עשרות אחוזים בשיעורי התמותה על-רקע היריון בשנים האחרונות בארצות הברית (JAMA Netw Open)

      עליה של עשרות אחוזים בשיעורי התמותה על-רקע היריון בשנים האחרונות בארצות הברית (JAMA Netw Open)

      בארצות הברית דווח על שיעורי התמותה על-רקע היריון הגבוהים ביותר מבין המדינות בעלות הכנסה-גבוהה, עם למעלה מ-6,000 מקרי תמותה מדווחים בין 2018 עד 2022, כך על-פי נתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מניתוח הנתונים עלה כי בילידות אלסקה ובאמריקאיות ממוצא אינדיאני תועדו שיעורי התמותה הגבוהים ביותר. מחקר החתך התבסס על נתונים ארציים של המרכז […]

    • אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה מפחיתים סיכון להידרדרות תפקוד כלייתי בקשישים (J Am Society Nephrol)

      אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה מפחיתים סיכון להידרדרות תפקוד כלייתי בקשישים (J Am Society Nephrol)

      אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה (High-Intensity Interval Training, או HIIT) תחת השגחה לאורך חמש שנים עשויים להפחית את הסיכון להידרדרות מהירה בקצב הפינוי הגלומרולארי המשוער בקשישים בגילאי 70-77 שנים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות היתרונות הבריאותיים הרבים של פעילות גופנית, אין […]

    • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Tenecteplase  לטיפול באירוע מוחי איסכמי חד (מתוך הודעת ה-FDA)

      מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Tenecteplase  לטיפול באירוע מוחי איסכמי חד (מתוך הודעת ה-FDA)

      מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור התכשיר התרומבוליטי Tenecteplase  לטיפול במבוגרים עם אירוע מוחי איסכמי חד. התרופה ניתנת כבולוס תוך-ורידי יחיד לאורך חמש שניות – מתן מהיר ופשוט יותר לעומת עירוי סטנדרטי של 60 דקות של Alteplase. Tenecteplase  מאושר כיום לשימוש במבוגרים עם אבחנה של אוטם לבבי עם עליות מקטע […]

    • עדויות חדשות תומכות בבטיחות Tenecteplase לטיפול באירוע מוחי איסכמי בילדים (Neurology)

      עדויות חדשות תומכות בבטיחות Tenecteplase לטיפול באירוע מוחי איסכמי בילדים (Neurology)

      במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי Tenecteplase מהווה טיפול בטוח במקרים של אירוע מוחי איסכמי עורקי בילדות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מתן תוך-ורידי של Tenecteplase משמש יותר ויותר לטיפול במבוגרים עם אירוע מוחי איסכמי עורקי, אך פרופיל הסיכון במקרים של אירוע מוחי בילדות אינו ידוע. מטרת […]

    • גירושי הורים בילדות מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי בבגרות (PLoS One)

      גירושי הורים בילדות מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי בבגרות (PLoS One)

      מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת PLoS One עולה כי היסטוריה של גירושי הורים במהלך תקופת הילדות מלווה בסיכון מוגבר לאירועים מוחיים בגיל מבוגר. החוקרים כותבים כי למרות שאין מדובר בפעם הראשונה בה דווח על קשר כזה, לנוכח עליה של עד 61% בסיכון לאירוע מוחי במקרים אלו, הם ממליצים לכלול היסטוריה של גירושי הורים בתקופת הילדות […]

    • יעילות ובטיחות טיפול נוגד-פרכוסים לאחר אירוע מוחי (Neurology)

      יעילות ובטיחות טיפול נוגד-פרכוסים לאחר אירוע מוחי (Neurology)

      מתוצאות סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שפורסמו בכתב העת Neurology להערכת בטיחות ויעילות תרופות נוגדות-פרכוס לטיפול בפרכוסים לאחר אירוע מוחי עולה כי Levetiracetam ו-Lamotrigine עשויות להיות בטוחות ומלוות בשיעור תופעות לוואי נמוך יותר לעומת תרופות אחרות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי התרופות היעילות ביותר לטיפול בפרכוסים לאחר אירוע מוחי עדיין אינו ידוע. מטרת המחקר הייתה לקבוע את […]

    • טיפול ב-Prasugrel עדיף על Ticagrelor בטיפול בחולים עם תסמונת כלילית חדה (JAMA Netw Open)

      טיפול ב-Prasugrel עדיף על Ticagrelor בטיפול בחולים עם תסמונת כלילית חדה (JAMA Netw Open)

      מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי Prasugrel מלווה בשיעורים נמוכים יותר של תמותה, אוטם לבבי ואירוע מוחי לעומת Ticagrelor כאשר ניתן לטיפול בחולים ששוחררו לאחר אשפוז בשל תסמונת כלילית חדה, כאשר ההשפעות בולטות במיוחד בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST. החוקרים התבססו על נתונים ממאגר תביעות ביטוח בגרמניה בין […]

    • רגישות ברו-רפלקסים עשויה לסייע בחיזוי הסיכון לדמנציה בקשישים (Hypertension)

      רגישות ברו-רפלקסים עשויה לסייע בחיזוי הסיכון לדמנציה בקשישים (Hypertension)

      הפרעה ברגישות ברו-רפלקסים, המסייעים בבקרת לחץ הדם, מלווה בסיכון מוגבר לדמנציה ותמותה בקשישים שאינם נוטלים תרופות לאיזון לחץ הדם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Hypertension. החוקרים השלימו מחקר עוקבה פרוספקטיבי להערכת הקשר בין רגישות ברו-רופלקסים לבביים ובין הסיכון לדמנציה ותמותה ב-1,819 קשישים (62.6% נשים; גיל ממוצע של 71 שנים). רגישות ברו-רפלקסים נקבעה […]

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה