מחקר חדש, שהוצג בקונגרס האחרון של האגודה האמריקאית לאנדוקרינולוגים קלינים (AACE) , מצא כי על אף ההנחיות הטיפול, רק חצי מהמטופלים במרפאות הראשוניות הסובלים מהיפרכולסטרולמיה עברו סקירת סינון לתפקוד בלוטת התריס.
תת פעילות של בלוטת התריס (היפותירואידיזם) היא גורם שניוני חשוב לעליה ברמת הכולסטרול הכללי וה-LDL. במקרים בהם ידועה תת פעילות של הבלוטה, טיפול בהורמון תירואיד חלופי מסייע לעתים קרובות לאיזון של רמות הכולסטרול. מסיבה זו, הנחיות הטיפול של ה-AACE וכן של ה- American Thyroid Associationושל ה- National Cholesterol Education Program (NCEP) ממליצות על בדיקות סקירה לזיהוי ואבחון היפותירואידזם באוכלוסיה זו. המחקר ניסה לבחון מה היה השיעור ההיענות להנחיות הטיפול הללו אצל רופאי המשפחה/פנימית. החוקרים סקרו גליונות רפואיים ממטופלים בני 18 או יותר עם רמות כולסטרול כללי של 200 מ”ג/ד”ל ו/או רמות של כולסטרול LDL של 160 מ”ג/ד”ל או יותר, ללא היסטוריה של נטילת תרופות לטיפול בתירואיד או לשומנים בדם, שנבדקו במרפאות המשפחה או הפנימית לבדיקות שגרתיות בין 2003-2011.
8795 מטופלים אובחנו לראשונה עם היפרכולסטרולמיה; רק 49% מהם עברו בתוך כחצי שנה בדיקה לרמות ה–TSH (thyroid-stimulating hormone); Peripheral thyroid-function tests נערכו בנוסף ב-18.4% מהמטופלים.
מתוך 4349 המטופלים שעברו בדיקות לרמות ה-TSH, 151 נמצאו עם רמות TSH הגבוהות מ-5 mIU/L, ו-74 עם יותר מ- 10 mIU/L , בסך הכל 225 מטופלים. קצת יותר ממחציתם, בסה”כ 114 מטופלים, קיבלו טיפול ב- levothyroxine.מביניהם, כ-75% לא קיבלו בנוסף טיפול להורדת רמות השומנים בדם בטווח של שנה; לדברי החוקרים, יתכן וזאת כי האיזון בבלוטת התריס הביא גם לשיפור ברמות השומנים ולאיזון של הדיסליפדמיה.
החוקרים מסכמים כי ניתן לזהות באמצעות בדיקת רמות ה-TSH תת פעילות של בלוטת התריס, גורם בר טיפול לדיסליפדמיה, שעשוי בתורו לסייע בהורדת הצורך לטיפול ארוך טווח בכולסטרול גבוה וכך גם להוריד את הסיכון לאירועים קרדיווסקולרים במטופלים רבים.
לכתבה במדסקייפ
American Association of Clinical Endocrinologists 2013 Scientific & Clinical Congress. Abstract 1061, May 2, 2013.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!