הנחיות חדשות לטיפול בדלקת לבלב חדה (Am J Gastroenterol)

 

ה-American College of Gastroenterology פרסם הנחיות מעודכנות לאבחנה, בירור וטיפול בחולים עם דלקת לבלב חדה. ההמלצות החדשות פורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology.

ברקע מסבירים המומחים כי דלקת לבלב חדה הינה אחת מהמחלות הנפוצות במערכת העיכול, כאשר השכיחות במגמת עליה בשנים האחרונות. שיעורי התמותה במצבים אלו פחתו עם הזמן, אך לא חל שינוי בשיעורי התמותה באוכלוסיה הכללית.

בתוך שבוע מהופעת דלקת לבלב חדה (דלקת לבלב חדה מוקדמת) עשויה להתפתחות תגובה דלקתית סיסטמית ו/או כשל איברים, ולאחר מכן (לאחר שבוע אחד), ייתכנו סיבוכים מקומיים.

לאבחנה של דלקת לבלב חדה נדרשים שניים מבין שלושת הקריטריונים הבאים:   כאב בטן אופייני (חמור); עליה של מעל פי שלוש מהגבול העליון של הנורמה בערכי עמילאז ו/או ליפאז; ממצאים אופייניים בבדיקות הדמיה של הבטן (המלצה חזקה, עדויות באיכות בינונית).

המומחים ממליצים לערוך בדיקת CT רק כאשר האבחנה אינה ברורה או במידה ולא חל שיפור 48-72 שעות לאחר האשפוז לבית החולים.

המלצות ספציפיות:

·         בקבלת החולה, יש להשלים הערכה מיידית של המצב ההמודינאמי, עם אמצעי החייאה כנדרש.

·         בחולים עם דלקת לבלב חדה מומלץ מת אגרסיבי ומוקדם של נוזלים, תחת מעקב הדוק, אלא אם ישנה התווית-נגד בשלב מחלות לב וכלי דם ו/או מחלת כליות. התערבות זו הינה הכי יעילה בתוך 12-24 השעות הראשונות, אך ייתכן והתועלת לאחר מכן מעטה.

·         בחולים עם דלקת לבלב חדה וכולנגיטיס חדה מומלץ להשלים ERCP בתוך 24 שעות מהאשפוז. פרוצדורה זו משלבת אנדוסקופיה עליונה והדמיה לזיהוי וטיפול בבעיות הפוגעות בדרכי המרה וצינוריות הלבלב.

·         להפחתת הסיכון לדלקת לבלב חדה חמורה לאחר ERCP, בחולים בסיכון גבוה מומלץ להכניס תומכן לצינורית הלבלב ו/או טיפול רקטאלי ב-NSAID לאחר הפעולה.

·         תסמינים קליניים וממצאים מעבדתיים לרוב מאפשרים אבחנה של דלקת לבלב חדה. לפיכך, יש להשלים בדיקת MRI או CT עם חומר ניגוד רק בחולים בהם האבחנה אינה ברורה, או בהעדר שיפור קליני.

·         במידת האפשר, יש לאשפוז חולים עם כשל איברים ו/או תסמונת דלקתית סיסטמית, לטיפול ביחידת טיפול נמרץ או יחידת ביניים.

·         בחולים עם דלקת לבלב חדה חמורה ו/או נמק סטרילי, אין המלצה לטיפול אנטיביוטי מניעתי.

·         אנטיביוטיקות החודרות לאזורי נמק בלבלב עשויות להפחית את שיעורי התחלואה והתמותה בחולים עם נמק מזוהם, וכך לדחות צורך בהתערבות.

·         בחולים עם דלקת לבלב חדה ללא בחילות והקאות ניתן להתחיל מיידית בהזנה פומית.

·         בחולים עם דלקת לבלב חדה חמורה מומלצת הזנה אנטראלית למניעת סיבוכי זיהומים. עם זאת, יש להימנע מהזנה פראנטרלית בחולים אלו.

·         אין צורך בהתערבויות בחולים ללא תסמינים עם נמק לבלב ו/או חוץ-לבלב ו/או פסוידו-ציסטה, ללא תלות בגודל, מיקום ו/או היקף הנמק.

·         בחולים יציבים עם נמק מזוהם יש לדחות את ההתערבות הניתוחית, בדיקות ההדמיה ו/או ניקוז אנדוסקופי, עם עדיפות לדחייה של ארבעה שבועות, במטרה לאפשר התפתחות דופן סביב הנמק.

ההנחיות כוללות גם המלצות לקביעת האתיולוגיה של המצב, כולל השלמת בדיקת אולטרה-סאונד של הבטן בכל החולים.

Am J Gastroenterol. 2013;108:1400-1415

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה