האם ניתן לנבא רעלת הריון? האם ניתן למנוע רעלת הריון? איזה טיפול מתאים?

בימים אלה, יצא לאור ספר בין-לאומי חדש בנושא רעלת הריון, בעריכת שני רופאים ישראלים

רעלת הריון היא מחלה רב-מערכתית המופיעה בתקופת ההריון, שהגורם לה אינו ידוע דיו. המחלה, מתאפיינת ביתר לחץ-דם גבוה מ-140/90, בשילוב עם נוכחות של חלבון בשתן.

התסמינים האופיינים של המחלה הם: כאבי ראש, טשטוש ראייה,  כאבים ברום הבטן, הופעת בצקות (צבירת נוזלים) ועלייה חדה במשקל בעקבות הבצקות.

המחלה עלולה להוביל  לסיבוכים הקשורים בתפקוד של מערכות שונות בגוף כמו: כליות, מוח, שלייה, דם וכבד ולתחלואה ואף לתמותה של האם ו/או העובר. סיבוך נוסף העלול להופיע הוא אקלמפסיה – התכווצויות כמו בהתקף אפילפטי.

גורם המחלה עדיין אינו ידוע והספרות מרבה לעסוק בחקר גורמי הסיכון לתופעה. המחשבה הרווחת כיום היא שחומר המופרש מהשלייה לגוף האישה הוא הגורם להופעת המחלה ואין ספק שהמחלה משוייכת להריון ובאופן יותר ספציפי לשלייה.

במצב של רעלת הריון ישנה פתולוגיה בכלי-דם (שאינם מתרחבים כמו שצריך), מה שעלול לגרום לזרימת דם פחותה לשלייה ובהמשך החיים לאיברים נוספים, ולגרום להפרעת יתר לחץ-דם כרונית.
בנוסף, רעלת עלולה להיגרם מנזק שקיים בדופן כלי דם, ובהמשך החיים אותו דופן פגום עלול להפוך מצע לשקיעת כולסטרול בלתי תקינה בפגם עלולים לשקוע משקעים טרשתיים שלא היו שוקעים בכלי דם חלק.

מי בסיכון?

על-פי מחקרים ידוע כי המחלה שכיחה יותר בקרב הקבוצות הבאות:  נשים בהריון ראשון, יולדות צעירות מאד או מבוגרות מאד, נשים בהריון מרובה עוברים, נשים  עם יתר לחץ-דם כרוני ונשים עם מחלות הפוגעות בכלי-דם כגון סוכרת טרום  הריונית, לופוס (“זאבת”) ומחלות כליה.

כאמור, ידוע שהמחלה משוייכת להריון ולשיליה ובהתאם חולפת לאחר הלידה. פחות ידוע אם קיימות השלכות ארוכות טווח לנשים שחלו ברעלת הריונית.

ספר חדש שיצא לאור בימים אלה בהוצאת נובה בניו-יורק, הוא פרי שיתוף פעולה בין פרופ’ אייל שיינר, סגן מנהל בית החולים סורוקה ומנהל יולדות ד’, וסגן דיקן הפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן-גוריון בנגב,  לבין פרופ’ יריב יוגב, מנהל חדרי לידה ויולדות בבית חולים בילינסון ויו”ר החברה לרפואת אם-עובר.
שניהם ערכו יחדיו את הספר ואף כתבו כמה פרקים. פרקים נוספים נכתבו על ידי מיטב החוקרים מהארץ ומחו”ל.

הספר מקיף את האפידמיולוגיה של רעלת הריון, אבחנה מבדלת, שוני בין ההגדרות השונות וההשפעה של הריון מרובה עוברים ושל השמנת יתר על רעלת הריון.
בנוסף, מדבר הספר על המנגנון המולקולרי של המחלה, ועל הקשר השילייתי החזק.  בין הנושאים הנידונים בספר  ניתן למצוא: האם ניתן לנבא רעלת הריון? האם ניתן למנוע רעלת הריון? האם טיפול בסידן עוזר? עד כמה קשה התחלואה ולמי בעיקר? מהם הסיבוכים ארוכי הטווח של המחלה?

פרופ’ אייל שיינר: “הספר מסקר באופן מעמיק את אחת המחלות החשובות במיילדות – רעלת הריון, תוך כדי הצגת כמה דילמות אבחנתיות וטיפוליות. אחת הנקודות החשובות היא שלא ניתן לנתק את תקופת ההריון מיתר החיים, ויש לזכור כי נשים שפיתחו רעלת הריונית זקוקות למעקב לחץ-דם תקופתי כדי לאתר בזמן בעיות של יתר לחץ-דם בשל העלייה בסיכונים לבביים ארוכי טווח”.

נמסר על ידי : ענבר גוטר, דוברת ; שרון אדרי, ע’ דוברת

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שימוש בקנאביס במהלך היריון מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת

    שימוש בקנאביס במהלך היריון מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Pediatrics עולה כי שימוש בקנאביס במהלך ההיריון מלווה בעליה של 75% בסיכון למשקל לידה נמוך, לצד עליה של 52% בסיכון ללידה מוקדמת ועליה של 57% בסיכון ללידת תינוק קטן לגיל ההיריון. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של 51 מחקרים עם למעלה מ-21 מיליון משתתפים, במטרה לקבוע את הקשר בין […]

  • הבריאות הקרדיו-מטבולית של נשים הרות עשויה להשפיע על מדדי לחץ דם בצאצאים

    הבריאות הקרדיו-מטבולית של נשים הרות עשויה להשפיע על מדדי לחץ דם בצאצאים

    בקרב ילדים לאימהות עם יתר לחץ דם, סוכרת, או השמנת-יתר תועדו מדדי לחץ דם סיסטולי ודיאסטולי גבוהים ב-4.88% ו-1.90%, בהתאמה, בהשוואה לאלו שתועדו בילדים לאימהות ללא הפרעות אלו, כך מדווחים חוקרים מארצות הברית במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים מתכנית מעקב השפעות סביבתיות על תוצאות בריאות הילד והעריכו שלושה גורמי […]

  • שכיחות גבוהה של לידה מוקדמת בתינוקות עם שחפת מולדת

    שכיחות גבוהה של לידה מוקדמת בתינוקות עם שחפת מולדת

    מנתונים שפורסמו בכתב העת The Lancet Regional Health – Europe עולה כי תינוקות עם שחפת מולדת ברחבי אירופה מצויים בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת ומשקל לידה נמוך, בהשוואה לאלו עם שחפת לאחר הלידה, כאשר בשתי הקבוצות תועדו שיעורי תחלואה ותמותה משמעותיים. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי זיהו החוקרים תינוקות עם שחפת פרינטאלית מ-104 מרכזים רפואיים באירופה. הם כללו […]

  • לידה מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר לבעיות קוגניטיביות בטווח הארוך

    לידה מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר לבעיות קוגניטיביות בטווח הארוך

    לידה מוקדמת לפני שבוע 34 להיריון מלווה בסיכון מוגבר להפרעות קוגניטיביות בילדות מאוחרת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מחקר החתך בחן את ההשפעה של גיל היריון על התפקוד הקוגניטיבי בילדים בגילאי 9-10 שנים על-בסיס מדדים פוליגניים להפרדת השפעות סביבתיות וביולוגיות. אוכלוסיית המחקר כלל 5,946 ילדים (גיל ממוצע של 9.9 […]

  • ריבוי מי שפיר מלווה בסיכון מוגבר לדמם לאחר לידה

    ריבוי מי שפיר מלווה בסיכון מוגבר לדמם לאחר לידה

    בנשים עם ריבוי מי שפיר תועד סיכון מוגבר לדימום לאחר-לידה, כאשר גורמי סיכון בלתי-תלויים כללו לידה לאחר ניתוח קיסרי ומאקרוזומיה של העובר, בעוד שמתן פרופילקטי של Oxytocin זוהה כגורם המפחית את הסיכון לסיבוך זה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Gynecology Obstetrics and Human Reproduction. המחקר הרטרוספקטיבי נועד לזהות גורמי סיכון לדימום לאחר-לידה […]

  • מנות דחף של חיסון כנגד שעלת לאם משפרות תגובה חיסונית בתינוקות

    מנות דחף של חיסון כנגד שעלת לאם משפרות תגובה חיסונית בתינוקות

    מתן חיסון Tdap-IPV (או Tetanus-Diphtheria-Tetanus-Acellular Pertussis-Inactivated Polio Virus) לנשים הרות באפריקה נמצא בטוח, נסבל היטב ושיפר את תגובת הנוגדנים כנגד שעלת בתינוקות, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת The Lancet Infectious Diseases. החוקרים השלימו מחקר בשלב 4 להערכת ההשפעה של חיסון כנגד שעלת במהלך היריון על האימונוגניות במדגם משתתפים ממערב אפריקה. מדגם המחקר כלל 343 […]

  • מעורבות דולה בלידה מעלה את סיכויי הצלחת לידה וגינאלית לאחר ניתוח קיסרי ושיעורי הנקה

    מעורבות דולה בלידה מעלה את סיכויי הצלחת לידה וגינאלית לאחר ניתוח קיסרי ושיעורי הנקה

    טיפול בידי דולה לווה בעליה בשיעורי הצלחת לידה נרתיקית לאחר ניתוח קיסרי, לצד עליה של 20% בשיעורי הנקה בלבד, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology. תמיכת דולה הפחיתה את שיעור הלידות המוקדמות בהיקף של 3-4 מקרים לכל 100 לידות, כאשר התועלת תועדה באוכלוסיות שונות. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 17,831 […]

  • אבחנה של פיטיריאזיס רוזאה לפני שבוע 15 להיריון עשויה להביא לעליה בסיכון לסיבוכים בהריון

    אבחנה של פיטיריאזיס רוזאה לפני שבוע 15 להיריון עשויה להביא לעליה בסיכון לסיבוכים בהריון

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Women’s Dermatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שיעור הסיבוכים בהריון עמדו על 19% בקרב נשים הרות עם פיטיריאזיס רוזאה, כאשר שיעור הסיבוכים היה גבוה יותר במקרים שאירעו לפני שבוע 15 להיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי יש עדויות סותרות אודות ההשפעה של פיטיריאזיס רוזאה […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך