מקרים רבים של אירועי חמצת סוכרתית על-רקע טיפול במעכבי SGLT2 (Sodium Glucose Cotransporter-2) ניתנים למניעה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מאוסטרליה, שפורסמו בכתב העת Diabetes Care במהלך חודש פברואר. עם זאת, חולים ורופאים מפספסים את הסימנים והתסמינים של תופעת לוואי נדירה זו, או אף אינם מודעים לקשר האפשרי, וכתוצאה מכך, מקרים רבים הם חמורים ואף מסכני חיים.
מנהל המזון והתרופות האמריקאי הזהיר לראשונה מפני הסיכון ל-DKA (Diabetic Ketoacidosis) עקב טיפול במעכבי SGLT2 בשנת 2015, וה-European Medicines Agency תמך בכך בשנת 2016. התופעה דווחה גם מספר פעמים בספרות, כולל במאמר ב-New England Journal of Medicine בשנת 2017.
במחקר הנוכחי התמקדו החוקרים ב-13 מקרים של DKA על-רקע טיפול במעכבי SGLT2 שתועדו בין דצמבר 2015 ועד אפריל 2017, עם נתונים זמינים של הרשומות הרפואיות. שמונה מקרים כללו מבוגרים עם סוכרת מסוג 2 מחציתם נטלו אינסולין וחמישה מקרים כללו חולים עם סוכרת מסוג 1 (כולל שני מקרים שזוהו באופן רטרוספקטיבי בעקבות בדיקת נוגדנים עצמיים לאחר האבחנה).
תשעה מהחולים נדרשו לטיפול אינטנסיבי/מוגבר וכולם נדרשו לדקסטרוז ואינסולין תוך-ורידי. מקרה התמותה היחיד נבע מקרדיומיופתיה.
הרופאים המטפלים פספסו את אבחנת DKA בשני חולים, כאשר בשישה מקרים הרופאים לא היו מודעים לקשר בין מעכבי SGLT2 ובין אירועי חמצת סוכרתית.
מעבר לשני המקרים של סוכרת מסוג 1 שלא אובחנו קודם לכן, יתר האירועים כללו פספוס מנות אינסולין (חמישה מקרים), זיהום (חמישה מקרים), ניתוח (שלושה מקרים) וצריכת פחמימות ירודה (בשל צום או ניתוח, דיאטה דלת-פחמימות, או אנורקסיה, חמישה מקרים).
על-בסיס 85,851 מרשמים לטיפול ב-Dapagliflozin (פורסיגה) ו-Empagliflozin (ג’ארדיאנס) שנופקו בדרום אוסטרליה בין דצמבר 2015 ועד מרץ 2017, 13 המקרים מעידים על שיעור אירועי חמצת סוכרתית על-רקע מעכבי SGLT2 של 1.8 מקרים ל-1,000 שנות-מטופל. שיעור זה גבוה יותר מכפי שדווח בעבר, אך יש להתייחס לכך בזהירות בשל חוסר ודאות אודות זיהוי המקרים.
החוקרים לימו ניתוח משני של 82 דיווחי אירועים חריגים ייחודיים של קטואצידוזיס על-רקע SGLT2 מה-TGA (Therapeutic Goods Administration, המקבילה האוסטרלית של ה-FDA) מעת שיווק התרופות ועד אפריל 2017. סביר להניח כי 82 המקרים היו נכללים עם 13 המקרים האמורים לעיל, אם כי לא ניתן לאשר זאת.
ב-47 מבין 82 המקרים לא היה ידוע על סוג הסוכרת. שני אירועים תועדו עקב שימוש מחוץ להתוויות במעכבי SGLT2 להפחתת משקל או עמידות לאינסולין, בשני המקרים קדמה לאבחנה מחלה של מערכת העיכול. התרופות הופסקו במרבית המקרים, אך חודשו לפחות בשני מקרים.
משך הטיפול הממוצע במעכבי SGLT2 עד לאירוע DKA עמד על 11.6 שבועות, אך נע בין יום אחד ועד 76 שבועות. מרבית האירועים היו חמורים, כאשר 18 חולים נדרשו לאשפוז בטיפול נמרץ וב-16 מקרים היה מדובר בסכנת חיים.
ריכוז הסוכר הממוצע עמד על 253.8 מ”ג/ד”ל, ונע בטווח שבין 86.4 ועד 630 מ”ג/ד”ל, כאשר בארבעה מקרים תועד ריכוז סוכר של עד 144 מ”ג/ד”ל.
לא סביר להניח כי דיווחי ה-TGA זיהו את כל המקרים של DKA על-רקע מעכבי SGLT2 לאור נטיה לתת-דיווח של תופעות לוואי של טיפולים תרופתיים.
Diabetes Care. Published online February 13, 2018
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!