האם טיפול אנטיביוטי מוביל לעליה בסיכון למחלות לב וכלי דם בנשים מבוגרות? (Eur Heart J)

בקרב נשים מבוגרות, שימוש ממושך יותר בטיפול אנטיביוטי מגיל בגרות לווה בעליה בסיכון למחלות לב וכלי דם, ללא תלות בגורמי סיכון מוכרים אחרים, כך עולה מנתונים חדשים, שפורסמו בכתב העת European Heart Journal.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים מצטברות עוד ועוד עדויות לפיהן חשיפה לטיפול אנטיביוטי מלווה בשינויים ארוכי-טווח במיקרוביום של מערכת העיכול, אשר עשויים להיות קשורים עם מחלות לב וכלי דם. הם בחנו את הקשר בין משך טיפול אנטיביוטי במהלך הבגרות ובין אירועים קרדיווסקולאריים בהמשך.

מדגם המחקר כלל 36,429 נשים, שבתחילת הדרך לא סבלו ממחלות לב וכלי דם או מחלות ממאירות, ולקחו חלק במחקר Nurses’ Health Study. החוקרים בחנו את יחסי הסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים (משלב של מחלת לב כלילית או אירוע מוחי), בהתאם למשך שימוש אנטיביוטי בגיל צעיר (גילאי 20-39 שנים), גיל העמידה (גילאי 40-59 שנים) וגיל מבוגר (גיל 60 והלאה).

במהלך מעקב ממוצע של 7.6 שנים, 1,056 משתתפות פיתחו מחלה קרדיווסקולארית. בנשים שנטלו טיפול אנטיביוטי למשך תקופה ארוכה (לפחות חודשיים) בבגרות מאוחרת תועד סיכון מוגבר משמעותית למחלות לב וכלי דם (יחס סיכון של 1.32, רווח בר-סמך 95% של 1.03-1.70) לאחר תקנון למשתנים שונים (דוגמת גורמים דמוגרפיים, תזונה ואורח חיים, סיבות למתן טיפול אנטיביוטי, עודף-משקל או השמנה, מצב מחלה ושימוש בתרופות אחרות), בהשוואה לנשים שלא נטלו טיפול אנטיביוטי בשלב זה בחייהן.

שימוש ממושך יותר בתרופות אנטיביוטיות בבגרות נקשר גם עם סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (p=0.003) לאחר תקנון למשתנים אלו. החוקרים לא זיהו קשר משמעותי בין שימוש בתרופות אנטיביוטיות בבגרות ובין הסיכון למחלות לב וכלי דם בנשים מבוגרות.

Eur Heart J 2019

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה