אנדוקרינולוגיה,סוכרת ומטבוליזם

צום לסירוגין, ארוחת בוקר ים תיכונית או ארוחת בוקר נטולת פחמימות- כיצד משטרים אלו משפיעים על שריפת תאי שומן ועל תחושת הרעב? (Madscape)

מאת נעה גנזבורג, Bsc

מחקר קטן שבחן את ההשפעה של צום לסירוגין באנשים רזים, מצא כי יש מוביליות גדולה יותר ( fat tissue mobilization) של רקמות שומן כאשר הצום נעשה בתחילת היום, בהשוואה לצריכה של ארוחת בוקר נטולת פחמימות, או כאשר נאכלת ארוחת בוקר בסגנון דיאטה ים תיכונית. החוקרים מצאו גם כי צריכה של ארוחת בוקר נטולת פחמימות הביאה לדיכוי ארוך יותר של רעב בהשוואה לאכילת ארוחת בוקר בסגנון ים תיכוני. המחקר, שכלל עשרה משתתפים, הוצג בכנס של החברה האירופית לחקר מחלת הסוכרת- ה-EASD (קיצור של European Association for the Study of Diabetes).

במשטר שכלל אינטרוולים של 16:8 שעות בהן הוגבלה צריכת המזון, החוקרים ראו כי עשויה להיות מוביליזציה מוגברת (משמעותית) של תאי שומן, באמצעות מעקב אחר יצור מוגבר של גופי קטון. לדברי החוקרים, ברוב הדיאטות הקטוגניות, לוקח זמן למשתתפים לעבור לשלב של שריפת שומן; המחקר הזה מציע סוג של תכנית של שריפת שומן “לפי דרישה”.

ע”פ החוקרים, העדויות בספרות הקיימת מציעות כי צום לסירוגין קשור למספר גורמים המועילים לבריאות. צום לסירוגין הוא צום עם משכי זמן ארוכים של צום הנמדדים פר חודש (periodic) , שבוע (ביחס של 5:2, עם צום בימים מתחלפים) , או יום (בו ההזנה מוגבלת בזמן, ביחס של 16:8). לפי התיאוריה, צום לסירוגין יכול לתרום לאובדן של תאי שומן בגלל תהליכים מטבוליים המביאים לתנועה או שריפה של תאי שומן.

החוקרים ביקשו לבחון זאת באמצעות בחינת ההשפעה של צום מוקדם ביום על תנועתיות של תאי adipose  על ידי ניטור רמות של β-hydroxybutyrate; וזאת בהשוואה לזו שנמדדה אל מול שני סוגים של ארוחות בוקר (ללא פחמימות, או ארוחת בוקר ים תיכונית), ומדידת התגובה הקטוגנית.

במחקר השתתפו עשרה משתתפים בריאים ללא עודף משקל, עם BMI הנמוך מ-25 kg/m2 .  המשתתפים אכלו ארוחת ערב זהה בשעה 20:00, ובבוקר למחרת, הם אכלו ארוחת בוקר, או שצמו עד עד השעה 14:00. ארוחת הבוקר הים תיכונית כללה 50% פחמימות, 30% שומן, ו-20% חלבונים, וארוחת הבוקר ללא הפחמימות, כללה 60% שומן ן-40% חלבון. שני סגנונות ארוחת הבוקר הסתכמו בכ-500 קלוריות לארוחה.

התכנית והמדידות בוצעו בהפרש של לפחות כשבוע, ולא יותר משלושה שבועות בין מדידה למדידה. לדברי החוקרים, רמות האינסולין היו נמוכות ותנועתיות של רקמות השומן היתה גבוהה יותר כאשר המשתתפים צמו לסירוגין, בהשוואה לזמן בו אכלו ארוחת בוקר, מכל סוג. בצום, האיזור המתואם מתחת לעקומה שייצג את ריכוזי ה-β-hydroxybutyrate היה בריכוז של 6.17 ממו”ל לליטר. בהשוואה, התוצאה היתה 4.16 עבור ארוחת בוקר נטולת פחמימות ו-3.65 עבור ארוחת בוקר בסגנון ים תיכוני (זאת כאשר התוצא הותאם למשך הצום, לעמידות לאינסולין וליחס בין טריגליצירידים ל-HDL במשתתפים). גורמים שנקשרו עם עליה בתנועתיות של תאי השומן היו משך הצום, ה-BMI של המשתתפים, והעמידות לאינסולין (HOMA-R).

החוקרים מציינים כי כאשר אכלו ארוחת בוקר, המשתתפים שאכלו ארוחות בוקר שונות לא הראו שוני ברמות הגופים הקטוניים ורמות ה-beta-hydroxybutyrate. עם זאת, הציון במדד הרעב היה שונה בין שתי ארוחות הבוקר. לאחר צום העידו המשתתפים על ציון גבוה במדד הרעב הסובייקטיבי, אך המשתתפים שאכלו ארוחת בוקר ללא פחמימות הדגימו דיכוי רעב לאורך זמן ארוך יותר, בהשוואה לאלו שאכלו ארוחת בוקר ים תיכונית. על סקאלה אנלוגית של מדד הרעב, בין שלוש לשש שעות לאחר האוכל, שלושת התוצאות היו 16 עבור צום, 7.5 עבור ארוחת ללא פחמימות, ו-12 עבור ארוחת בוקר ים תיכונית.  עוד מציינים החוקרים, כי היה פער קטן אך מובהק ברמות האינסולין בין שלושת הקבוצות. הרמות היו גבוהות יותר בנבדקים לאחר ארוחת בוקר ים תיכונית, בההשוואה ללאחר ארוחת בוקר ללא פחמימות, אך הממצא הזה לא נקשר לפער ברמות גופי הקטון בין שתי הקבוצות. אחת ההשערות שהעלו החוקרים לממצא זה הוא שאין צורך בהרבה אינסולין כדי למתן מצב של קטוג’נסיס ו/או ליפוליזיס במבוגרים בריאים ורזים. הם מציינים עם זאת כי ישנם גורמים נוספים שעשויים למתן או להשפיע על ההשפעה שזוהתה, כמו הורמונים למשל.

בכתבה במדסקייפ הגיבה למחקר ד”ר אן מארי אאס, דיאטנית קלינית מנורווגיה, שלקחה חלק בכנס וניהלה את הדיון במקבץ המחקרים בו הוצג מחקר זה. לדבריה, הממצאים הללו מעניינים, במיוחד ההבנה כי הצום הוביל לרעב מוגבר, בעוד שארוחת בוקר נטולת פחמימות דיכאה את הרעב למשך זמן ארוך יותר לעומת ארוחת בוקר ים תיכונית. הממצאים הללו עולים בקנה אחד לדבריה עם ממצאים ממחקר מוקדם של אותם חוקרים בו נמצא כי המנעות מפחמימות בבוקר הביאה לירידה במשקל באנשים עם עודף משקל בתקופה של כחודשיים. בנוסף, היא מציינת מחקר נוסף שהוצג בכנס (של חוקרים מהאוניברסיטה של אילנוי), שבחן את ההשפעות הקליניות של צום לסירוגין ומצא כי צום לסירוגין בתנאים דומים במשך כשלושה חודשים הביא לירידה לא מתוכננת או רצונית בצריכת הקלוריות במשתתפים, בהיקף של כ-500 קלוריות ליום, כמו גם לירידה במשקל ושיפור במדדים של גורמי סיכון מטבוליים אחרים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

    תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

    מנתונים שהוצגו במהלך כנס ה-European Congress on Obesity שנערך במלגה, ספרד, עולה כי טיפול פומי חדש כנגד השמנה, SYNT-101, המחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה, נמצא בטוח, יעיל ונסבל היטב במחקר ראשון בבני אדם. במסגרת המחקר ניתנה מנה יחידה של התרופה המחקה את ההשפעה המטבולית של ניתוח מעקף קיבה לתשעה משתתפים בריאים בגילאי […]

  • צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה שבועית של עוף בהיקף של מעל 300 גרם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה וסיכון גבוה יותר מכפליים לתמותה עקב ממאירויות של מערכת העיכול בהשוואה לצריכה שבועית קטנה מ-100 גרם, כאשר הסיכון גבוה יותר בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת עוף, הנחשבת אפשרות בריאה יותר מבשר […]

  • היפרגליקמיה ממושכת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב בצעירים

    היפרגליקמיה ממושכת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב בצעירים

    היפרגליקמיה ממושכת ותנגודת מוגברת לאינסולין עלולים להביא לעליה בסיכון לפגיעה במבנה ותפקוד הלב בצעירים עם מדד מסת גוף תקין, כאשר בנשים ההשפעה חמורה יותר מגברים, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרגליקמיה ותנגודת לאינסולין הם מציבים מקדימים הופעת סוכרת מסוג 2 בצעירים ומלווים בשינויים במבנה הלב וכלי הדם, […]

  • דלקת על-רקע תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב

    דלקת על-רקע תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב

    דלקת משנית להרגלי תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב בחולים עם אבנים בצינור המרה המשותף, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לבלב שומני עשוי להוות ביטוי מוקדם של תסמונת מטבולית ומלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2 וממאירות לבלב. כעת הם השלימו מחקר מקרה-ביקורת בין יולי 2022 […]

  • האם לעליה במשקל לאחר אבחנה של סרטן השפעה על סיכויי ההישרדות?

    האם לעליה במשקל לאחר אבחנה של סרטן השפעה על סיכויי ההישרדות?

    בנשים בהן נרשמה עליה גדולה יותר במשקל לאחר אבחנה של סרטן שד תועד סיכון מוגבר לתמותה עקב המחלה הממארת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס ה-European Society for Medical Oncology.  עם זאת, הסיכון המוגבר לתמותה תקף רק בנשים עם עודף-משקל או משקל תקין טרם האבחנה ולא באלו עם השמנת-יתר לפני אבחנת ממאירות. החוקרים […]

  • משקאות ממותקי־סוכר מלווים בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים

    משקאות ממותקי־סוכר מלווים בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים

    מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery עולה כי צריכה רבה יותר של משקאות ממותקי־סוכר מלווה בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים. עם זאת, למרות הסיכון המוגבר, הסיכון ברמת האוכלוסייה הוא נמוך ונע סביב שלושה מקרים ל־100,000 אנשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מספר מחקרים קודמים הראו כי צריכה רבה יותר […]

  • שכיחות גבוהה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה בחולים עם מחלת מעי דלקתית

    שכיחות גבוהה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה בחולים עם מחלת מעי דלקתית

    כ-18% מהחולים עם מחלת מעי דלקתית, כולל 16.3% מאלו עם מחלה לא-פעילה, ענו על הקריטריונים לאבחנה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases. בקרב חולים עם מחלת מעי דלקתית לא-פעילה, חרדה על-רקע תסמינים גסטרואינטסטינאליים הייתה הגורם המנבא היחיד של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה. בחולים עם מחלת […]

  • שכיחות גבוהה של סרקופניה ומצב תזונתי ירוד בנשים עם מחלת מעי דלקתית

    שכיחות גבוהה של סרקופניה ומצב תזונתי ירוד בנשים עם מחלת מעי דלקתית

    בחולים עם מחלת מעי דלקתית חוזק השריר נמוך משמעותית בהשוואה לביקורות בריאות תואמות, כאשר בנשים תועד מצב תזונתי גרוע במיוחד בכל הנוגע למסת גוף ללא שומן ומסת שריר, לצד היארעות גבוהה יותר של סרקופניה, כך מדווחים חוקרים מפולין במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת להשוואת המצב התזונתי של 80 מבוגרים עם מחלת […]

  • עליה בריכוזי וויטמין B6 ו-B2 לאחר פעילות גופנית בחולים עם טרשת נפוצה חמורה

    עליה בריכוזי וויטמין B6 ו-B2 לאחר פעילות גופנית בחולים עם טרשת נפוצה חמורה

    בחולים עם טרשת נפוצה זוהה קשר בין מדדי מוגבלות גבוהים יותר ובין ריכוזים נמוכים יותר של וויטמין B6; עם זאת, אימוני סיבולת הובילו לעליה בריכוזי וויטמין B6 ו-B2 בחולים עם מוגבלות חמורה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition. מדגם המחקר כלל 106 חולים עם טרשת נפוצה שלקחו חלק […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך