צריכה רבה של מזון מהיר מלווה בסיכון מוגבר לדמנציה (Neurology)

דיאטה עתירת מזון אולטרה-מעובד (מזון מהיר, או ג’אנק פוד) מלווה בסיכון מוגבר לדמנציה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Neurology.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות קושרות בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין סיבוכים רפואיים שונים, כולל דיכאון, מחלות לב וכלי דם, תמותה מכל-סיבה. עם זאת, עד כה לא היה ידוע אם דיאטה עתירת מזון מהיר מלווה בסיכון מוגבר לדמנציה ובכך הם התמקדו כעת.

מדגם המחקר כלל 72,083 משתתפים בגילאי 55 שנים ומעלה ממאגר UK Biobank, אשר היו ללא אבחנה של דמנציה בתחילת הדרך והשלימו לפחות פעמיים שאלונים תזונתיים. היארעות דמנציה מכל-סיבה, כולל מחלת אלצהיימר ודמנציה וסקולארית, נקבעה על-פי הרשומות הממוחשבות ורישומי התמותה. ניתוח סטטיסטי שימש להערכת הקשר בין שיעור מזון אולטרה-מעובד בדיאטה ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. בנוסף, תת-ניתוח שימש להערכת הסיכון לדמנציה בעקבות החלפת מזון מהיר עם שיעור מקביל של מזון לא-מעובד או מעובד באופן מינימאלי.

במהלך מעקב של 717,333 שנות-אדם (חציון של 10 שנים), 518 משתתפים פיתחו דמנציה, כולל 287 חולים עם מחלת אלצהיימר ו-119 חולים עם דמנציה וסקולארית.

במודל המתוקן במלוא, צריכת מזון מהיר לוותה בסיכון מוגבר לדמנציה (יחס סיכון של 1.25, רווח בר-סמך 95% של 1.14-1.37, לכל עליה של 10% בצריכת מזון אולטרה-מעובד), מחלת אלצהיימר (יחס סיכון של 1.14, רווח בר-סמך 95% של 1.00-1.30) ודמנציה וסקולארית (יחס סיכון של 1.28, רווח בר-סמך 95% של 1.06-1.55).

בנוסף, החלפת 10% מצריכת מזון מהיר בשיעור דומה של מזון לא-מעובד או מעובד באופן מינימאלי לוותה בירידה של 19% בסיכון לדמנציה (יחס סיכון של 0.81, רווח בר-סמך 95% של 0.74-0.89).

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים על קשר בין צריכה גדולה יותר של מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר לדמנציה, כאשר החלפת מזון מהיר במזון לא-מעובד או מעובד באופן מינימאלי לוותה בסיכון נמוך יותר לדמנציה.

 

Neurology, July 27, 2022

 

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אין תועלת בהשלמת מבחן מאמץ לכל חולה בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית (J Am Coll Cardiol)

    אין תועלת בהשלמת מבחן מאמץ לכל חולה בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על נתונים חדשים ממחקר POST-PCI מהם עולה כי אין תועלת קלינית להשלמה גורפת של מבחן מאמץ בחולים בסיכון גבוה לאחר התערבות כלילית מילעורית, בהשוואה למעקב קליני בלבד. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גישת המעקב האופטימאלית לאחר התערבות כלילית מילעורית בחולים בסיכון גבוה […]

  • האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    מינונים גבוהים של Ergocalciferol (אנאלוג של ויטמין D) עשויים להביא להארכת תקופה ההפוגה בחולים עם סוכרת מסוג 1 ע”י שימור תפקוד תאי ביתא מייצרי-אינסולין בחולים עם אבחנה חדשה של המחלה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תאי ביתא שומרים על כ-30-50% מהתפקוד בעת אבחנה של סוכרת מסוג […]

  • דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי (Neurology)

    דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי (Neurology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology עולה כי דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון גבוה יותר משמעותית לאירוע מוחי, ללא תלות בשימוש במכשיר CPAP, אך זאת רק בקרב לבנים. מהממצאים עולה עוד כי הסיכון לאירוע מוחי בקרב שחורים עם דום נשימה חסימתי בשינה היה נמוך יותר באלו שטופלו ב-CPAP, בהשוואה לאלו ללא טיפול במכשיר זה. […]

  • רעד ראשוני מלווה בעליה משמעותית בסיכון לדמנציה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAN)

    רעד ראשוני מלווה בעליה משמעותית בסיכון לדמנציה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAN)

    בחולים עם רעד ראשוני תועדה עליה של כמעט פי שלוש בסיכון להתפתחות דמנציה, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, כך עולה מנתונים חדשים שיוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Neurology. מדגם המחקר כלל 222 מבוגרים עם רעד ראשוני בגיל ממוצע של 79 שנים בתחילת המחקר. כל המשתתפים השלימו הערכות קוגניטיביות מפורטות והיו במעקב לתקופה ממוצעת של […]

  • דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment עולה כי בנשים שהקפידו על דפוס תזונה המעודד צמחונות סיכון מופחת להתפתחות סרטן שד. יתרה מזאת, דיאטה עתירה במזון מהצומח ודלה במזון מהחי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד, בפרט בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנם נתונים סותרים ממחקרים להערכת הקשר בין דיאטה […]

  • האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    הגדלת צריכת וויטמין E, הן דרך התזונה והן באמצעות תוספים, עשויה לסייע במניעת התפתחות מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית (Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease, או MASLD), בפרט במבוגרים עם היפרליפידמיה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית (בשמה הקודם, מחלת כבד […]

  • היארעות מוגברת של הפרעות פסיכיאטריות בצעירים עם ממאירות (J Clin Oncol)

    היארעות מוגברת של הפרעות פסיכיאטריות בצעירים עם ממאירות (J Clin Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש , מהן עולה היארעות מוגברת של הפרעות פסיכיאטריות במתבגרים ומבוגרים צעירים עם אבחנה של מחלה ממארת. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להשוות את שיעורי ההיארעות המצטברים של הפרעות פסיכיאטריות בקרב מתבגרים ומבוגרים צעירים עם אבחנה של ממאירות, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית ולאחאים ללא […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה