מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine עולה קשר מנה-תגובה בין עליה במדד מסת גוף אימהי ובין עליה בסיכון לזיהום לאחר-לידה, ללא תלות בשיטת הלידה.
במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את ההשפעה של קטגוריות מדד מסת גוף שונות על הסיכון לזיהום תוך-רחמי, זיהומי פצע ואבצס בשד לאחר שיטות לידה שונות. עוד הם ביקשו להעריך אם הסיכון לזיהום לאחר-לידה משתנה עם קטגוריות שונות של מדד מסת גוף אימהי לאחר השראת לידה ולאחר פציעה מיילדותית בסוגר פי הטבעת.
המחקר התצפיתי כלל 841,780 נשים שילדו לאורך תקופה של שמונה שנים, כאשר החוקרים אספו נתונים ממאגרי Swedish Medical Heath Registers, כמו גם Swedish Medical Birth Register וכן Swedish National Patient Register ו-Swedish Prescribed Drug Register.
מהנתונים עולה קשר מנה-תגובה בין עליה במדד מסת גוף אימהי ובין עליה בסיכון לזיהומים לאחר-לידה. בנשים עם מדד מסת גוף בקטגוריית השמנה בדרגה II ו-III תועדה עליה של 45% בסיכון לאנדומטריטיס (יחס סיכויים מתוקן של 1.45, רווח בר-סמך 95% של 1.29-1.63) וסיכון גבוה כמעט פי ארבע לזיהומי פצע לאחר ניתוח קיסרי (יחס סיכויים מתוקן של 3.83, רווח בר-סמך 95% של 3.39-4.32).
החוקרים לא זיהו הבדלים בהשפעה של מדד מסת גוף אימהי על הקשר בין ניתוח קיסרי ובין זיהום פצע, בין אם מדובר היה בניתוח מתוכנן או ניתוח דחוף.
בנשים עם השמנה בדרגה II ו-III תועד סיכון נמוך יותר לאבצס בשד, בהשוואה לנשים במשקל תקין (יחס סיכויים מתוקן של 0.47, רווח בר-סמך 95% של 0.38-0.58).
הסיכון לאנדומטריטיס לאחר השראת לידה היה נמוך יותר עם עליה במדד מסת גוף אימהי. הסיכון לזיהום פצע בנשים עם פגיעה מיילדותית בסוגר פי הטבעת פחת עם עליה במדד מסת הגוף.
החוקרים מסכמים וכותבים כי הנתונים מספקים מידע חדש אודות ההשפעה של מדד מסת גוף אימהי על הסיכון לזיהומים לאחר לידה. לא תועדו הבדלים בהשפעה של מדד מסת גוף על הקשר בין ניתוח קיסרי ובין זיהומי פצע, בין אם מדובר בניתוח קיסרי מתוכנן או ניתוח דחוף.
J Maternal-Fetal & Neonatal Medicine, Oct 2023
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!