מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי אשלגן נחשבה לגורם להיפרקלמיה. עם זאת, לא ברור אם צריכת סיבים תזונתיים עשויה להשפיע על הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה.

החוקרים בחנו את ההשפעה של סיבים תזונתיים על היפרקלמיה ב-110 חולים תחת טיפול אחזקה בהמודיאליזה. החולים סווגו לפי רמות אשלגן בדם לפני-דיאליזה: ריכוז אשלגן תקין או היפרקלמיה. דפוסי התזונה של החולים תועדו בעזרת יומן בן שלושה ימים והושלם ניתוח של הצריכה התזונתית.

מהנתונים עולה כי 38 חולים אובחנו עם היפרקלמיה לפני דיאליזה והחוקרים מצאו כי לא היו הבדלים בין הקבוצות במגדר, תפקוד כלייתי שיירי, מדד מסת גוף, או היסטוריה של טיפול בתרופות להפחתת רמות אשלגן בדם.  לא תועדו הבדלים בצריכת אנרגיה, שומנים, חלבונים, סידן או פוספט.

בקרב אלו עם רמות אשלגן תקינות תועדה צריכה גדולה יותר של פחמימות, סיבים תזונתיים ואשלגן, בהשוואה לאלו עם עדות להיפרקלמיה טרם דיאליזה. צריכת סיבים תזונתיים זוהתה כגורם מגן בלתי-תלוי מפני היפרקלמיה, כאשר צריכה תזונתית של מעל 15.33 גרם הפחיתה את הסיכון להיפרקלמיה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי בחולים תחת טיפול אחזקה בהמודיאליזה, הגדלת צריכת סיבים תזונתיים עשויה לסייע במניעת היפרקלמיה. למרות שדרושים מחקרים נוספים מטרה לקבוע המלצות אודות צריכת סיבים תזונתיים, ממצאי המחקר הנוכחי מהווים תזכורת לרופאים ודיאטנים אודות החשיבות של סיבים תזונתיים במניעת היפרקלמיה באוכלוסיית חולים זו.

J Ren Nutr, July 2024

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה