הפחתת צריכת מלח בחולים עם צריכת נתרן יומית גבוהה ובסיכון גבוה לפרפור פרוזדורים עשויה להפחית את הסיכון להיארעות הפרעת הקצב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open.
החוקרים מסבירים כי אין מחקרים רבים להערכת הקשר בין צריכת נתרן ובין הסיכון לפרפור פרוזדורים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת נתרן משוערת על-פי דגימת שתן בוקר בצום ובין היארעות פרפור פרוזדורים במטופלים בסיכון גבוה להפרעת הקצב, ללא היסטוריה של פרפור פרוזדורים.
החוקרים התבססו על נתונים ממחקרי ONTARGET שכלל 25,620 משתתפים והשווה את ההשפעה של Ramipril לעומת Telmisartan או משלב של התרופות ומחקר TRANSCEND שכלל 5,926 משתתפים עם אי-סבילות לטיפול במעכבי ACE בו נערכה השוואה בין Telmisartan ופלסבו. שני המחקרים כללו משתתפים בסיכון גבוה לאירועים קרדיווסקולאריים, קרי מטופלים בגילאי 55 שנים ומעלה עם היסטוריה של מחלה קרדיווסקולארית, אירוע מוחי/התקף איסכמי חולף או סוכרת בסיכון גבוה עם נזק לאיברי מטרה.
הניתוח הנוכחי כלל 27,391 משתתפים משני המחקרים (גיל ממוצע של 66 שנים, 71% גברים). צריכת הנתרן הממוצעת בכלל המדגם עמדה על 4.8 גרם/יום לפי פורמולת Kawasaki. לאורך מעקב ממוצע של 4.6 שנים, 5.7% מהמשתתפים אובחנו עם פרפור פרוזדורים חדש.
לאחר תקנון רב-משתני, החוקרים זיהו קשר בצורת J בין צריכת נתרן ובין הסיכון לפרפור פרוזדורים. צריכת נתרן של לפחות 8 גרם/יום לוותה בעליה של כ-32% בסיכון להיארעות פרפור פרוזדורים, בהשוואה לצריכה יומית של 4-5.99 גרם (יחס סיכון של 1.32, רווח בר-סמך 95% של 1.01-1.74).
בקרב משתתפים עם צריכת נתרן של למעלה מ-6 גרם/יום (19% מכלל המדגם), כל עליה של 1 גרם/יום בצריכת נתרן לווה בעליה של 10% בסיכון להיארעות פרפור פרוזדורים, אך לא תועד סיכון נמוך יותר עם צריכה יומית קטנה מ-6 גרם.
ממצאי המחקר מעידים כי הפחתת צריכת נתרן יומית ל-6 גרם ביום בחולים בסיכון גבוה לפרפור פרוזדורים עשויה להפחית את הסיכון להיארעות הפרעת הקצב. לא נמצאה עדות לכך שצריכת נתרן נמוכה מ-3 גרם ביום מלווה בסיכון נמוך יותר לעומת צריכת נתרן בהיקף 3-5 גרם ביום וייתכן סיכון מוגבר להפרעת הקצב עם צריכה מעטה לעומת בינונית של נתרן.
JAMA Netw Open, July 2024
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!