בנשים עם תת-פעילות של בלוטת התריס המטופלות בלבותירוקסין תועדה הידרדרות קוגניטיבית סביב תקופת המנופאוזה הדומה לזו של נשים ללא מחלה בבלוטת התריס, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Thyroid.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים המטופלים בלבותירוקסין בשל תת-פעילות של בלוטת התריס עשויים לסבול מתסמינים ממושכים של תת-פעילות של בלוטת התריס, כולל תסמינים קוגניטיביים, למרות רמות TSH תקינות. עדיין לא ידוע אם טיפול בלבותירוקסין לבדו מספק בכדי לשמור על התפקוד הקוגניטיבי לאורך הזמן.
במחקר הנוכחי נכללו נשים בגיל העמידה מחמש קבוצות אתניות שונות משבעה מרכזים ברחבי ארצות הברית. הנשים עברו בדיקות סקר להערכת היסטוריה של מחלת בלוטת תריס ושימוש בלבותירוקסין. החוקרים הגדירו שתי קבוצות עיקריות: נשים עם תת-פעילות של בלוטת התריס תחת טיפול בלבותירוקסין וביקורות ללא מחלת בלוטת תריס.
כל משתתפת השלימה תשע הערכות קוגניטיביות לאורך תקופת המחקר, אשר כללו מהירות עיבוד, זיכרון עבודה וזיכרון אפיזודי. ניתוח סטטיסטי שימש להערכת הקשר בין תת-פעילות של בלוטת התריס תחת טיפול בלבותירוקסין ובין מגמות תפקוד קוגניטיבי.
מדגם המחקר כלל 2,033 נשים, מהן 227 (11.2%) ענו על הקריטריונים של תת-פעילות של בלוטת התריס המטופלת בלבותירוקסין. בתחילת המחקר, הן מהירות העיבוד והן מדדי זיכרון עבודה היו גבוהים יותר בקרב נשים תחת טיפול בלבותירוקסין (מהירות עיבוד ממוצעת של 56.5 לעומת 54.4, p=0.006; זיכרון עבודה ממוצע של 6.8 לעומת 6.4, p=0.018). עם זאת, כאשר החוקרים לקחו בחשבון את ההשפעה של תת-פעילות של בלוטת התריס המטופלת בלבותירוקסין לאורך זמן, לא תועדו הבדלים משמעותיים בקצב ההידרדרות הקוגניטיבית בין נשים עם תת-פעילות של בלוטת התריס ובין הביקורות, עם או ללא תקנון למשתנים שונים.
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר אינם מעידים על הבדל בהידרדרות קוגניטיבית בין נשים עם תת-פעילות של בלוטת התריס תחת טיפול בלבותירוקסין ובין נשים ללא מחלה של בלוטת התריס.
Thyroid, Sep 18, 2024
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!