בחולים עם תסמונת קושינג אנדוגנית סיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, כאשר הביטויים הקליניים מופיעים בגיל צעיר יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מישראל שנערך ע"י דר' יעל שרון ופרופ' עמית עקירוב מבית החולים בלינסון ותוצאותיו פורסמו בכתב העת Acta Ophthalmologica.
המחקר הרטרוספקטיבי מבוסס על מאגר הנתונים של קופת חולים כללית ולאחר הקמת מרשם ארצי של חולים עם תסמונת קושינג וביקורות תואמות לפי גיל, מין, מדד מסת גוף ומצב סוציו-אקונומי, נכללו 609 חולים עם תסמונת קושינג (65% נשים, גיל ממוצע של 48.1 שנים) ו-3,018 ביקורות תואמות עם מעקב ממוצע של כ-14 שנים.
מהנתונים עולה כי שיעור גבוה יותר של חולים עם תסמונת קושינג פיתחו גלאוקומה עד תום המעקב, בהשוואה לביקורות (12.8% לעומת 8.3%), כאשר הסיכון לגלאוקומה היה גבוה ב-74% בחולים עם תסמונת קושינג (יחס סיכון של 1.74, p=0.002). יתרה מזאת, הופעת גלאוקומה תועדה בגיל צעיר יותר בקרב חולים עם תסמונת קושינג לעומת הביקורות (62 לעומת 66 שנים, p=0.02).
הסיכון הכולל לגלאוקומה היה מוגבר הן בקרב חולים עם תסמונת קושינג שהשיגו הפוגה במחלה והן באלו עם המשך היפרקורטיזוליזם; עם זאת, חולים שלא השיגו הפוגה אובחנו עם גלאוקומה כשישה חודשים מוקדם יותר, בהשוואה לאלו בהפוגה וביקורות.
בעקבות ממצאי המחקר יש מקום לשקול לשלב בקווים המנחים המלצות לניטור תקופתי של לחץ תוך-עיני ו/או התפתחות גלאוקומה בחולים עם אבחנה של תסמונת קושינג.
Acta Ophthalmologica, Nov 5, 2024
לידיעה במדסקייפ
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!