ההשפעה של צריכת קפה ומשקאות אחרים בגיל ההתבגרות על הסיכון לסוכרת מסוג 2 בבגרות (Eur J Epidemiol)

במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים מאוניברסיטת הרווארד בבוסטון על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי צריכת קפה או מיץ תפוזים בגיל ההתבגרות עשויה להפחית את הסיכון לסוכרת מסוג 2 בבגרות, בעוד שצריכת סודה רגילה או תה קרה מלווה בסיכון מוגבר להפרעה במשק הסוכר. עוד דווח כי העלייה בצריכת קפה לאורך השנים נמצאה גם היא קשורה עם סיכון מופחת לסוכרת.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בעוד שמרבית הגישות התזונתיות למניעת סוכרת סוג 2 מתמקדות במזון מוצק ובמרכיבי תזונה, ישנן עוד ועוד עדויות לכך שצריכת משקאות עשויה להשפיע על הסיכון למחלה בבגרות. עם זאת, ההשפעה של צריכת משקאות בגיל ההתבגרות עדיין אינה ידועה.

החוקרים התבססו על נתונים ממחקר Nurses' Health Study II שכלל 41,317 נשים שדיווחו על הרגלי התזונה בגיל ההתבגרות באמצעות שאלון תדירות מזון. הם התמקדו בנשים ללא אבחנה קודמת של סוכרת, מחלות לב וכלי דם או מחלות ממאירות בתחילת המחקר בשנת 1997 ובחנו את הקשר בין צריכת משקאות כגון קפה, תה, סודה רגילה או דיאטטית, מיץ פירות וחלב, ובין הסיכון לסוכרת סוג 2 בבגרות.

לאורך תקופת מעקב של 725,650 שנות אדם, אובחנו 2,844 מקרים של סוכרת סוג 2.  מניתוח הנתונים עלה כי צריכת קפה בגיל ההתבגרות (מעל מנה אחת ביום) לוותה בסיכון מופחת לסוכרת (יחס סיכון של 0.86, רווח בר-סמך 95% של 0.75-0.98) ומגמה דומה תועדה עם צריכת מיץ תפוזים בגיל ההתבגרות (יחס סיכון של 0.83, רווח בר-סמך 95% של 0.71-0.96). מנגד, צריכת סודה רגילה (יחס סיכון של 1.37, רווח בר-סמך 95% של 1.20-1.57) ותה קר (יחס סיכון של 1.41, רווח בר-סמך 95% של 1.21-1.65) בגיל ההתבגרות לוותה בסיכון מוגבר לסוכרת בבגרות.

עלייה בצריכת קפה מגיל ההתבגרות לבגרות לוותה בסיכון מופחת לסוכרת (יחס סיכון של 0.70, רווח בר-סמך 95% של 0.61-0.80), בעוד שעליה בצריכת סודה רגילה (יחס סיכון של 1.20, רווח בר-סמך 95% של 1.06-1.35) או דיאטטית (יחס סיכון של 1.59, רווח בר-סמך 95% של 1.41-1.80) לוותה בסיכון מוגבר להפרעה במשק הסוכר.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מדגישים את חשיבות צריכת משקאות בגיל ההתבגרות במניעת סוכרת סוג 2 בבגרות. קפה ומיץ תפוזים עשויים להוות בחירות תזונתיות מומלצות, בעוד שסודה ותה קר עשויים להעלות את הסיכון לאבחנה של וכרת בבגרות. העלייה בצריכת קפה לאורך החיים נמצאה בעלת השפעה מגנה, בעוד שצריכת סודה, רגילה או דיאטטית, עלולה להשפיע לרעה על משק הסוכר.

Eur J Epidemiol, Oct 2024

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם רמות ליפאז בדם יכולות לסייע בקביעת המלצות תזונתיות בקשישים? (Clinical Nutrition)

    האם רמות ליפאז בדם יכולות לסייע בקביעת המלצות תזונתיות בקשישים? (Clinical Nutrition)

    באחד מכל חמישה קשישים מאושפזים בסיכון לתת-תזונה תועדו רמות ליפאז בדם מתחת לטווח התקין ואלו לוו בסיכון מוגבר לסיבוכים ואי עמידה ביעדים התזונתיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Nutrition. החוקרים השלימו מחקר אקראי שכלל מבוגרים מאושפזים בשמונה בתי חולים בשווייץ (2014-2018) שהיו בסיכון לתת-תזונה. המשתתפים חולקו באקראי בתוך 48 שעו מהאשפוז […]

  • שימוש בסטרואידים אנאבוליים מלווה בסיכון מוגבר להתקף לב (Circulation)

    שימוש בסטרואידים אנאבוליים מלווה בסיכון מוגבר להתקף לב (Circulation)

    בקרב מבוגרים המדווחים על שימוש בסטרואידים אנדרוגניים אנאבוליים תועד סיכון מוגבר למספר מחלות לב וכלי דם, כולל אוטם חד של שריר הלב, מחלת שריר הלב והפרעות קצב לב, בהשוואה לביקורות תואמות מהאוכלוסייה הכללית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Circulation. החוקרים התבססו על נתונים מתכנית נגד-סימום שנערך בחדרי כושר ברחבי דנמרק בין השנים 2006 […]

  • טיפול ב-Empagliflozin מפחית סיכון לסוגים שונים של אוטם לבבי בחולי סוכרת מסוג 2 ומחלת לב טרשתית (Cardiovasc Diabetol)

    טיפול ב-Empagliflozin מפחית סיכון לסוגים שונים של אוטם לבבי בחולי סוכרת מסוג 2 ומחלת לב טרשתית (Cardiovasc Diabetol)

    מחקר חדש שפורסם בכתב העת Cardiovascular Diabetology מצא כי טיפול ב- Empagliflozin הפחית ב-21% את הסיכון לאירועי אוטם שריר הלב בחולים עם סוכרת מסוג 2 עם מחלת לב טרשתית. התועלת של הטיפול התרופתי תועדה בעיקר בהפחתת הסיכון לאוטם מסוג 1 (משנית לקרע רובד טרשתי) ומסוג 2 (משנית לחוסר איזון בין דרישה לאספקת חמצן ללב). ברקע […]

  • בטיחות תוספי פרוביוטיקה ביחידות טיפול נמרץ ביילודים (The Journal of Pediatrics)

    בטיחות תוספי פרוביוטיקה ביחידות טיפול נמרץ ביילודים (The Journal of Pediatrics)

    מניתוח נתונים לאורך עשר שנים אודות שימוש בתכשירים פרוביוטיים עם זנים מרובים בפגים עולה כי שיעורי בקטרמיה של אורגניזמים פרוביוטיים תועדו ב-0.6% מהמקרים בלבד, ללא מקרי תמותה המיוחסים ישירות לזיהומים אלו, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת The Journal of Pediatrics. המחקר הרטרוספקטיבי נערך במונטריאול, קנדה ובמסגרתו ניתנה פורמולה פרוביוטית שכללה זנים רבים ליילודים […]

  • דיאטה ים תיכונית עשויה להפחית את הסיכון לממאירות על-רקע השמנה (JAMA Netw Open)

    דיאטה ים תיכונית עשויה להפחית את הסיכון לממאירות על-רקע השמנה (JAMA Netw Open)

    היענות רבה יותר לדיאטה ים תיכונית מלווה בירידה מתונה בסיכון לממאירויות על-רקע השמנה, בפרט סרטן כבד, כליה ומעי גס ורקטום, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מהנתונים עולה עוד כי הקשר אינו תלוי במדד מסת גוף ויחס היקף מותניים וירך. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דיאטה ים תיכונית נקשרה עם […]

  • טיפול באמפגליפלוזין (ג'ארדיאנס) מפחית את הסיכון לאירועי אוטם לבבי בחולי סוכרת מסוג 2 עם מחלת לב טרשתית

    טיפול באמפגליפלוזין (ג'ארדיאנס) מפחית את הסיכון לאירועי אוטם לבבי בחולי סוכרת מסוג 2 עם מחלת לב טרשתית

    מחקר שפורסם בשנת 2024 בכתב העת Cardiovascular Diabetology מצא כי טיפול באמפגליפלוזין (ג'ארדיאנס) הפחית את הסיכון הכולל לאוטם שריר הלב בהיקף של 21% באופן מובהק סטטיסטית בחולי סוכרת סוג 2 עם מחלת לב טרשתית. מחקרים קודמים הראו כי הטיפול התרופתי עם מעכב SGLT2 מסוג אמפגליפלוזין (ג'ארדיאנס) מפחית את הסיכון לאירועים קרדיווסקולריים, אך אין מידע רב […]

  • ההשפעה של צריכת קפאין על צפיפות כלי דם ברשתית (J Ophthalmol)

    ההשפעה של צריכת קפאין על צפיפות כלי דם ברשתית (J Ophthalmol)

    צריכת קפאין עשויה להביא לעליה בלחץ הדם לאחר שעתיים, אך אין לכך השפעה משמעותית על צפיפות כלי הדם ברשתית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Ophthalmology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כ-85% מאוכלוסיית ארצות הברית צורכת קפאין כל יום ומדובר בסם הפסיכואקטיבי הנפוץ ביותר ברחבי העולם. למרות השימוש הנרחב בקפאין, אין […]

  • שתיית קפה ותה עשויה להפחית את הסיכון לסרטן ראש וצוואר (Cancer)

    שתיית קפה ותה עשויה להפחית את הסיכון לסרטן ראש וצוואר (Cancer)

    מנתונים שפורסמו בכתב העתCancer  עולה כי שתיית קפה ותה מלווה בסיכון מופחת לאבחנה של ממאירויות של ראש וצוואר,  כולל סוגים שונים של ממאירויות בחלל הפה, הלוע והגרון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין מידע רב אודות הקשר בין שתיית קפה ותה ובין שכיחות סרטן ראש וצוואר. לנוכח העלייה ברחבי העולם בשכיחות מחלות אלו, מטרתם כעת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה